De lekkerste hot ketchup

Heinz tomatenketchup. Is er een andere dan? Vanaf nu wel: mijn zelfgemaakte hot ketchup is de lekkerste!

hot ketchup

De lekkerste hot ketchup maak je vanaf nu zelf. In mijn ogen was de reclame van Heinz tomatenketchup – “is er een andere dan” – me op mijn lijf geschreven. Vooral de hot ketchup vond ik geweldig. Helaas werd die uit de handel genomen en kwam er na een tijd chili ketchup voor in de plaats. Lekker hoor, maar niet zo lekker als de hot ketchup. Eerlijk gezegd heb ik onderhand geen idee meer hoe die écht smaakte, maar mijn zelfgemaakte hot ketchup overtreft de smaak in mijn herinnering. Voor mij is er nu dus wel een andere ketchup: die van mezelf! Sorry Heinz.

hot ketchup

Sinds een tijd heb ik de TooGoodtoGo boxen herontdekt, en dan wel de groenten- en fruitbox van de Lidl. Voor 2,99 euro heb je dan een doos vol met groenten en fruit. De ene keer beter gevuld dan de andere keer, maar ik heb nog nooit te klagen gehad.

Dus toen ik deze ronde weer eens een hele lading tomaten in de box vond besloot ik eens wat anders dan tomatensoep, salsa of tomatensalade te maken. Dat werd uiteindelijk deze superlekker hot ketchup. Vanaf nu hoop ik dus steevast op een lading tomaten.

Ingrediënten voor de lekkerste hot ketchup

  • Tomaten – dat is logisch natuurlijk! Zoals gezegd gebruik ik in dit recept verse tomaten, maar je kunt ook prima ingeblikte tomaten gebruiken. 
  • Tomatenpuree – om een extra diepe smaak te geven aan de ketchup.
  • Knoflook – om de ketchup een subtiele smaak mee te geven.
  • Azijn en suiker – wat is een ketchup zonder een zoetje en een zuurtje?
  • Geroosterde paprika’s – ik gebruik hiervoor geroosterde paprika’s uit pot, maar je kunt ook twee puntpaprika’s roosteren op de BBQ of op het gasfornuis.

Een volledige lijst met ingrediënten en hoeveelheden vind je onderaan de pagina in het recept

hot ketchup

Zo maak je de lekkerste hot ketchup

  1. Smelt de suiker in een grote pan tot het lichtbruin is.
  2. Karameliseer de uien en knoflook in de suiker en blijf continu roeren.
  3. Voeg alle overige ingrediënten toe en laat de ketchup voor de helft inkoken.
  4. Ik liet vervolgens de inhoud van de pan afkoelen omdat de kan van mijn blender geen hete inhoud kan verdragen. Maar je kunt ook de staafmixer in de hete inhoud gebruiken.
  5. Eventueel kun je de ketchup nu zeven voor een zijdezachte textuur.
  6. Breng als laatste op smaak met de sriracha. En voeg eventueel meer zout en suiker toe indien gewenst.

De volledige instructie vind je onderaan de pagina in het recept

hot ketchup

Bewaren en gebruiken

De ketchup bewaar je in de koelkast. Ik verdeelde de ketchup over vier potten. Ik ga er van uit dat een eenmaal geopende en aangebroken pot toch wel binnen een week op moet. Maar een precies antwoord heb ik hier niet op; binnen een week was één potje schoon leeg! Mijn man smeerde het op de gehaktbal, ik verving salsa op Mexicaanse tortilla’s door deze ketchup en we aten het bij ovengebakken aardappeltjes. Smullen dus.

hot ketchup

Hot ketchup

No ratings yet
Auteur: Sylvia
De lekkerste hot ketchup maak je zelf! Heerlijk op zo'n beetje alles.
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 1 liter (*)

Ingrediënten

  • 1300 gram tomaten
  • 70 gram tomatenpuree
  • 60 gram suiker
  • 1/2 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2 geroosterde paprika’s
  • 120 ml rode wijnazijn
  • 60 ml balsamico azijn
  • mespunt kaneel
  • cayennepeper (naar smaak)
  • zout (naar smaak)
  • sriracha (naar smaak)

Instructies
 

  • Snijd de uien in halve ringen en snijd de knoflook fijn.
  • Zet een pan op laag vuur en laat hierin de suiker smelten tot het een lichtbruine kleur heeft. Blijf continu roeren.
  • Voeg dan de uien toen en bak dit, al roerend, 5 minuten mee, vervolgens bak je de knoflook nog een minuutje mee.
  • Schep nu alle overige ingrediënten, behalve de sriracha, in de pan en roer even door. Laat de ketchup voor de helft inkoken.
    hot ketchup
  • Pureer de inhoud nu met een staafmixer of in een blender en breng het op smaak met sriracha. Voor mij waren twee kneepjes in de fles voldoende voor deze hoeveelheid.
  • Voeg eventueel zout en suiker extra toe naar smaak.

Sylvia’s tips

(*) Indien je ingeblikte tomaten gebruikt zal de ketchup waarschijnlijk wat dikker zijn en zul je misschien wat minder overhouden.
Sauzen, Dressings en Kruiden
Nederlands
Hot ketchup, Ketchup recept, Tomatensaus
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info