Zelf deodorant maken van natuurlijke ingrediënten

deodorant

Je staat er eigenlijk niet bij stil, maar wist je dat deodorant vol zit met chemische rotzooi? Dat spuit of rol je toch minimaal één keer per dag onder je oksels. Precies daar waar de huid erg dun en gevoelig is. Volgens mij is de oksel een gedeelte van je lichaam dat de minste aandacht krijgt. Eén of meerdere keren per week gaat er een scheermes langs, je gooit er wat deo tegenaan en hup je gaat verder. Maar daarmee sluit je eigenlijk je zweetklieren af. Dat is een natuurlijk proces en zou je eigenlijk niet moeten doorbreken.

Zelf maken?

Een jaar of twee geleden ben ik me eens meer gaan verdiepen in deodorant. Eigenlijk omdat ik van het ene op het andere moment absoluut niet meer tegen die spuitbussen kon. Er werd dus een stick gekocht. Maar toen ik daar bij stil ging staan werd ik er ook niet vrolijker van: ik smeerde mijn oksel dicht en daarnaast vond ik het ook niet zo fris om iedere keer met datzelfde ding langs mijn oksel te gaan. Toen ben ik eens gaan Googlen. Al snel kwam ik er achter dat je deodorant ook heel snel en eenvoudig zelf kan maken.

Daarnaast is het nog eens goedkoop ook. Ik zeg win-win! De deodorant die ik normaal gebruik kost toch al gauw € 7,00. Vind ik best duur. Zeker als je bedenkt wat voor rommel het eigenlijk is. Bijna iedereen heeft tegenwoordig toch wel kokosolie in huis en maizena (of arrowroot) staat bij de meeste mensen waarschijnlijk ook wel in huis. Misschien heeft niet iedereen baking soda (zuiveringszout) in huis, maar dat is zo gekocht bij de drogist. En etherische oliën om een lekker geurtje aan je deodorant te geven zijn niet echt noodzakelijk. Het gaat tenslotte om de werking!

Eindelijk aan de slag

Zoals gezegd begon ik er een paar jaar geleden over te lezen. Waarschijnlijk ben ik gewoon wat traag van begrip, want  vandaag besloot ik dan eindelijk eens die deodorant te gaan maken. Met tien minuten had ik een potje bijna vol en was ik klaar! “Waarom heb ik dat niet eerder gedaan?” vroeg ik me hardop af!

Ingrediënten

  • 4 el baking soda (zuiveringszout)
  • 4 el maizena (of arrowroot)
  • 6 el kokosolie
  • optioneel: paar druppels etherische olie

Zo maak je het

  1. Roer de baking soda en maizena goed door elkaar.
  2. Stamp alle klontjes fijn.
  3. Verwarm de kokosolie en roer door de poeder.
  4. Voeg nu eventueel etherische olie toe.
  5. Meng alles tot een glad (!) papje en giet in een schoon glazen potje.

Laat de deodorant weer hard worden en smeer een kleine beetje onder je oksels. Wil je niet iedere keer met je vinger(s) in het potje, gebruik dan een lepeltje of spateltje.

Met dit potje zou je ongeveer twee maanden kunnen doen, indien je het eenmaal daags gebruikt.

EDIT in de praktijk doet mijn man er minimaal een half jaar mee. Dat scheelt nogal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info