Donut balls of Churros bites?

Mijn InstantPot is me in korte tijd zeer dierbaar geworden. Dierbaarder dan alle andere keukenapparaten die ik heb. Ik heb ontzettend veel filmpjes gezien en websites bezocht. Bij het ene recept gruwelde ik en bij het volgende begon ik te watertanden. Maar toen ik de Churros bites van Karen zag moest en zou ik die balletjes maken.

Er stonden veel berichten op haar site en onder haar YouTube kanaal variërend van niet gaar tot geweldig. Ik hoorde bij de laatste categorie! Inmiddels heb ik ze twee keer gemaakt en beide keren waren even goddelijk!

Churros of donuts?

Ik ben er nog steeds niet uit wat nu een goede naam voor deze lekkernij zou kunnen zijn. Churros zijn knapperiger en hebben toch een wat andere textuur. Donuts zijn ook nog wat anders, alhoewel het daar wat meer van weg heeft. Tot iemand een beter idee heeft noem ik ze maar eenhaps donuts.

eenhaps donuts

Eenhaps donuts (of toch churros?)

Een overheerlijk hapje wat het midden houdt tussen churros en donuts. Alhoewel het ook wel wat van een oliebol heeft…
Kook: 30 minuten
Porties (aanpasbaar):7 hapjes

Ingrediënten

  • cup basterdsuiker, donkerbruin
  • cup boter (Vioblock), gesmolten
  • 1 tl kaneel
  • ½ cup melk
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 cup bloem
  • ¼ tl zout
  • 1 cup water

Topping

  • suiker
  • kaneel

Instructies

  • Mix de bruine suiker, kaneel en gesmolten boter.
  • Spatel vervolgens de melk, bloem, zout en bakpoeder doorheen. Goed mengen.
  • Spuit de vorm licht in met de bakspray en verdeel het deeg over de gaten. Dek af met de meegeleverde siliconen (!) deksel of met aluminium folie.
  • Giet het water in de IP en plaats de meegeleverde onderzetter op de bodem. Zet de vorm met het deeg op de onderzetter. Plaats de deksel op de IP en draai de hendel naar sealing, druk vervolgens op high pressure en stel de tijd in op 12 minuten.
  • Als de tijd is afgelopen laat je het geheel 10 minuten op natuurlijke wijze ontluchten (NPR). Daarna draai je het ventiel open zodat de stoom volledig kan ontsnappen. Let op: de stoom die ontsnapt is gloeiend heet! Als je het ventieltje naar beneden hoort vallen kun je de deksel opendraaien en verwijderen.
  • Haal voorzichtig de vorm uit de IP, verwijder de deksel en keer de vorm om op een bord. Laat de balletjes vooral niet te lang zitten anders worden ze klef.
  • Mix wat suiker met kaneel en rol hier de balletjes door. Eventueel zou je ze eerst door wat gesmolten boter kunnen rollen zodat de suiker beter blijft 'plakken'.

Video

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Boter – mijn favoriet is Vioblock van Violife. Dit lijkt heel erg op reguliere roomboter, zowel qua smaak als qua romigheid. De boter is er in gezouten en ongezouten variant. Beiden zijn geschikt voor dit recept.
  • Bloem – vervang de bloem door amandelmeel als je een glutenintolerantie hebt.
  • Melk – je kunt iedere soort melk gebruiken, bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk.

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie