Energieballetjes met blauwe bessen

Als je Silphya’s Kitchen vaker bezoekt dan weet je dat ik niet zo vaak (meer) naar tussendoortjes grijp. Maar inmiddels ben ik toch wel fan geworden van energieballetjes. Bijvoorbeeld deze energieballetjes met blauwe bessen.

Nu ik weer vaker naar kantoor moet en vaker vergaderingen heb tijdens de lunch, vind ik het fijn om even een klein hapje te kunnen eten. Met 1 energieballetje kan ik er weer een flinke tijd tegen.

De voordelen van blauwe bessen

Bescherming van je cellen
Antioxidanten, zoals vitamine A en C, bieden bescherming tegen vrije radicalen. De blauwe bessen ondersteunen een gezonde celontwikkeling. Onder andere de longen, slokdarm, keel, mond, alvleesklier, prostaat en dikke darm hebben hier baat bij. Ditzelfde wordt trouwens ook toegeschreven aan bananen en appelen. Lekker variëren dus!

Goede cholesterol
Blauwe bessen kunnen bijdragen aan het verlagen van de slechte LDL-cholesterol.

Te hoge bloeddruk?
Door blauwe bessen te eten draag je bij aan het verlagen van de te hoge bloeddruk. Dit komt o.a. door de stoffen kalium, calcium en magnesium. Deze stoffen vind je ook in bijvoorbeeld mango en dadels.

Bevordert de gezondheid van het hart
Blauwe bessen bevatten veel vitamine B6 en ook foliumzuur. Deze stoffen kunnen schade aan de aderen helpen voorkomen en zo het hart beschermen.

Maar blauwe bessen alleen maken je natuurlijk niet gezond!

Energieballetjes met blauwe bessen

Veel gestelde vragen en tips

Kun je de energieballetjes bewaren?
Ja, je kunt de energieballetjes in een luchtdicht afgesloten bak ongeveer twee weken goed houden in de koelkast. In de vriezer blijven ze zeker drie maanden goed. In tegenstelling tot andere balletjes die ik tot nu toe heb gemaakt, worden deze balletjes wél flink hard! Haal ze dus bijtijds uit de vriezer.

Zijn ze gezond?
Net als bij de andere energieballetjes zou ik zeggen: ja en nee. Het is beter dan een zak drop of chips. De energieballetjes bevatten gezonde, vezelrijke ingrediënten en goede vetten en ze zijn laag in calorieën. Maar het blijft een zoet tussendoortje natuurlijk met de suikers uit dadels en blauwe bessen.

Energieballetjes met blauwe bessen

Kan ik blauwe bessen uit de vriezer gebruiken?
Jazeker, dat heb ik ook gedaan! Je kunt ook verse blauwe bessen gebruiken, maar ik heb ze altijd in de vriezer liggen.

Kan ik andere noten gebruiken?
Je kunt de cashewnoten vervangen door amandelen, hazelnoten of een mix van al deze noten. Ik zou alleen zorgen dat de noten geen ‘velletje’ meer hebben.

Geen keukenmachine?
Zonder keukenmachine wordt het wel wat lastiger en zullen de energieballetjes uiteindelijk grover van structuur zijn, maar het is mogelijk als je een staafmixer met hakmolen hebt! Snijd alle ingrediënten zo fijn mogelijk en gebruik de hakmolen die bij de staafmixer komt of laat de blender er op los. In beide gevallen zul je misschien flink moeten schrapen om de ingrediënten weer richting het mes te duwen voordat je verder kunt.

De smaak te pakken gekregen?

Energieballetjes met blauwe bessen

Energieballetjes met blauwe bessen

Totaal: 10 min
Porties: 16 energieballetjes
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Energieballetjes met blauwe bessen zijn niet alleen een voedzaam tussendoortje, maar ook heerlijk als dessert of bij een 'high tea'. Lekker fris door het citroensap.

Benodigdheden

Ingrediënten

 • 12 medjool dadels zonder pit
 • 1 cup havervlokken
 • ½ cup cashewnoten rauw
 • ½ cup blauwe bessen
 • 4 el citroensap
 • 1 tl citroenrasp

Optioneel

 • 1 à 2 el kokosrasp

Instructies

 • Week de dadels in kokend water tot ze zacht zijn, ongeveer 10 minuten. Giet ze af, maar bewaar het water. Stop de dadels in de keukenmachine.
 • Week de cashewnoten tien minuten in kokend water, giet ze daarna af en doe het water weg. Voeg de cashews bij de dadels.
 • Voeg havervlokken, citroensap en -rasp, en de blauwe bessen toe aan de keukenmachine. Maal tot er een dik deeg ontstaat. Voeg eventueel een eetlepel van het weekwater van de dadels toe als het deeg te droog is.
 • Maak van de mix balletjes, zo groot als een bitterbal. Rol de balletjes eventueel door de kokosrasp.
 • Bewaar de balletjes in een afsluitbare bak en plaats het tot gebruik in de koelkast.

Sylvia’s tips

Je kunt de balletjes tot twee weken in de koelkast bewaren, maar je kunt ze ook invriezen. Ze blijven dan zeker 3 maanden goed.
Dessert, Tussendoortje
Nederlands
blauwe bessen energieballetjes, Dadelballetjes, energieballetjes maken
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Voedingswaarde
(per energieballetje)
61,8 kcal | 8,3 gr koolhydraten | 2 gr vet, waarvan 0,4 gr verzadigd vet | 1,7 gr eiwit | 1,5 gr vezels | 0 gr zout

Disclaimer
De voedingswaarden zijn berekend via online tools. Deze informatie kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Ik heb echter mijn uiterste best gedaan zo accuraat mogelijk te zijn.Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 791 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review