Energierepen en -balletjes

Deze energierepen en -balletjes zijn zonder toegevoegde suikers, toch superzoet! Het is zo verleidelijk om iets lekkers te kopen als je een dipje of trek hebt. De meeste snacks zijn in twee tellen op en nog eens twee tellen later heb je alweer trek.

Toen ik bij Ekoplaza dadelreepjes zag liggen was ik zeer nieuwsgierig. De verkoopster wist me te vertellen dat deze reepjes werden gemaakt door de plaatselijke bakker en dat er geen toegevoegde suikers in zat. Dat klonk goed! Ze waren alleen wél prijzig: als ik het me goed herinner waren ze € 1,50 per stuk!

Ook al zijn dadels, abrikozen en cashewnoten niet de meest goedkope ingrediënten, je bent toch stukken goedkoper uit als je het zelf maakt. Bovendien kun je er ook nog je eigen twist aan geven.

energierepen
Energieballetjes

Zijn deze energierepen en energieballetjes nu écht gezond?

Overal vind je soortgelijke recepten en allemaal beloven ze je dat je er zonder schuldgevoel van kan snoepen. Maar ook al zijn dadels en abrikozen gezond, ook al worden noten gerekend tot de gezonde vetten; het blijft natuurlijk wel snoepen! Bovendien zijn het niet voor niets energierepen: die energie moet ergens vandaan komen!

Als je bedenkt dat dadels veel worden gebruikt in baksels om het te zoeten, dan kun je op je vingers natellen dat er dus flink wat ‘natuurlijke’ suikers in zitten. Zo ook in andere soorten fruit. Deze energierepen zijn dan ook echte suikerbommetjes. Snijd de repen dus niet te dik en maak de balletjes niet te groot.

Ingrediënten voor energierepen en energieballetjes

  • dadels
  • abrikozen
  • havervlokken
  • cashewnoten

Bereiding en bewaaradvies

Je stopt alle ingrediënten in een krachtige keukenmachine (ik heb een Magimix 4200XL) en laat hem draaien. Zodra je een compacte ‘deegbal’ hebt ben je klaar. Dan begint het leuke werk: je steekt er vormpjes uit, draait er balletjes van of maakt er repen of blokjes van.

Je kunt de energierepen en energieballetjes in de koelkast bewaren. Het probleem is dan alleen wel dat je sneller geneigd bent om er weer ééntje te pakken. Tegenwoordig bewaar ik ze dan ook in de vriezer. Je kunt ze direct vanuit de vriezer eten: ze zijn natuurlijk wel erg koud, maar je kunt er goed in bijten. Of je verpakt ze per stuk in een stukje bakpapier en geeft (of neemt) het mee in de lunchbox. Mijn man was blij verrast toen hij het in zijn lunchtrommel vond.

Puur natuur of een smaakje

Deze energierepen en energieballetjes kun je puur natuur eten of met een smaakje. Geef je eigen draai aan de balletjes door ze bijvoorbeeld door kokosrasp of cacaopoeder te rollen. Rol je ze door de pumpkin pie spice dan heb je op slag een herfstgevoel te pakken.

Varieer ook met de ingrediënten zelf. Vervang de abrikozen bijvoorbeeld door cranberry’s of stukjes mango. Schep er wat gemengde grof gehakte noten door. Je kunt hier echt eindeloos je fantasie op los laten.

energierepen

Energiereepjes en energieballetjes

Prep: 10 min
Kook: 5 min
Totaal: 15 min
Porties: 15 stuks ongeveer
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Last van een dipje of gewoon trek in iets lekkers? Trakteer jezelf dan op deze gezondere bonbon.

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 200 gram medjoul dadels zonder pit
  • 100 gram cashewnoten ongebrand en ongezouten
  • 60 gram abrikozen
  • 40 gram havermout of muesli
  • 2 tl vanille extract
  • 1 à 2 el pindakaas

Suggesties voor toppings

  • cacaopoeder
  • kokosrasp
  • gedroogde appeltjes in stukjes
  • cranberry in stukjes
  • pistachenoten
  • gemengde noten

Instructies

  • Zet de waterkoker vast aan, terwijl je de benodigde ingrediënten klaarzet.
  • Week de dadels een minuut of tien in het kokende water en giet ze daarna af.
  • Doe de dadels, cashewnoten, abrikozen, havermout, vanille extract en pindakaas in de keukenmachine en zet hem aan.
    energierepen
  • Zet, indien nodig, de machine tussentijds een paar keer uit om de ingrediënten van de wand naar beneden te duwen. Voeg eventueel een paar druppels kokend water toe als het mengsel te droog is. Het moet een kleverige, compacte bal zijn.
  • Leg een vel bakpapier op het aanrecht en hevel de deegbal over naar het papier.

Energierepen

  • Druk de massa met je handen plat tot een rechthoekige lap. Hoe netter je dit doet, hoe mooier de energierepen er uit zien.
  • Vouw het bakpapier voorzichtig om de plak heen en leg het in de koelkast om op te stijven. Snijd het daarna in repen van gelijke grootte.

Energieballetjes

  • Draai balletjes ter grootte van een walnoot.
  • Rol de balletjes nu door een topping naar keuze en leg ze afgesloten in de koelkast om op te stijven.
Tussendoortje
Nederlands
Dadelballetjes, Energierepen
Heb je dit recept al eens gemaakt?Laat dan een reactie achter en plaats jouw foto op Instagram @SilphyasKitchen of tag #silphyaskitchen!

Voedingswaarde
(per portie, uitgaande van 15 porties)
111,7 kcal | 15,3 gr koolhydraten | 2,4 gr eiwit | 4,1 gr vet, waarvan 0,7 verzadigd vet | 1,8 gr vezels

close

Cadeautje van mij, voor jou!

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS toegang tot gratis eBooks en meer.

Plaats een reactie

Review