Energierepen en -balletjes

energierepen

Zonder toegevoegde suikers, toch zoet! Het is zo verleidelijk om iets lekkers te kopen als je een dipje of trek hebt. De meeste snacks zijn in twee tellen op en nog twee tellen later heb je alweer trek. Toen ik bij Ekoplaza reepjes van dadels zag liggen was ik dan ook zeer nieuwsgierig. De winkeldame was allervriendelijkst en vertelde me dat ze door de plaatselijke bakker iedere dag werden gemaakt. Toen ik zei dat ik ze graag zelf wilde maken vertelde ze me nog even gauw welke ingrediënten waren gebruikt. En nu kun jij ook van deze energierepen genieten!

Laat je niets wijsmaken

energierepen
Energieballetjes

Het internet staat bol van recepten voor ‘gezonde energierepen’, ‘gezonde dadelballetjes’ en ‘gezonde snacks’. Dadels worden gezien als gezond. En ook noten en fruit zijn gezond. Maar vergis je niet, het zijn niet voor niets energierepen. En die energie moet ergens vandaan komen!

Als je bedenkt dat dadels veel worden gebruikt in baksels om het te zoeten, dan kun je op je vingers natellen dat er dus flink wat ‘natuurlijke’ suikers in zitten. Zo ook in andere soorten fruit. Deze energierepen zijn dan ook echte suikerbommetjes. Snijd de repen dus niet te dik en maak de balletjes niet te groot.

Energierepen maken en bewaren

Het maken is heel simpel: je stopt alle ingrediënten in een keukenmachine met krachtige motor en laat hem draaien. Zodra alles fijn is gemalen en een plakkerige homp vormt ben je klaar. Dan kun je er vormpjes uit steken of balletjes van draaien. Leg de vormpjes of balletjes op een vel bakpapier en zet het in de koelkast of vriezer om op te stijven. Wil je liever repen? Maak dan een rechthoekige plak en snijd daar repen van zodra de massa hard is geworden in de koelkast.

Onderstaande hoeveelheid is genoeg voor 8 repen en 9 balletjes.

Ook al zijn die van Ekoplaza echt geweldig, mijn man vond die van mij lekkerder. Maar stiekem verdenk ik hem ervan dat hij dat alleen maar zei om nog wat extra te kunnen snoepen.

Er zit maar één – klein – nadeel aan deze energierepen. Of eigenlijk twee. (1) ze zijn té lekker en (2) ze blijven wat vochtig/klef, waardoor je ze niet kunt meenemen in bijvoorbeeld je lunchtrommeltje. Tenzij het heel koud is buiten.

Ik denk er dus over om deze energierepen een volgende keer op de laagste temperatuur even in de oven te doen, met de deur open, zodat ze een beetje ‘indrogen’.

Puur natuur of een smaakje

Deze energierepen en -balletjes kun je puur natuur eten of met een smaakje. Geef je eigen draai aan de balletjes door ze bijvoorbeeld door kokosrasp of cacaopoeder te rollen. Rol je ze door de pumpkin pie spice dan heb je op slag een herfstgevoel te pakken.

Varieer ook met de ingrediënten zelf. Vervang de abrikozen bijvoorbeeld door cranberry’s of stukjes mango. Schep er wat gemengde grof gehakte noten door. Je kunt hier echt eindeloos je fantasie op los laten.

energierepen

Energiereepjes en energieballetjes

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Heb je een energiedipje en duurt het nog een tijd voordat je gaat eten? Neem dan even gauw een energiereep of -balletje.
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten

Keukenspullen

Ingrediënten

 • 200 gram medjoul dadels (zonder pit)
 • 100 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
 • 60 gram abrikozen
 • 40 gram havermout (of muesli)
 • 2 tl vanille extract

Suggesties voor toppings

 • cacaopoeder
 • kokosrasp
 • gedroogde appeltjes (in stukjes)
 • cranberry (in stukjes)
 • pistachenoten
 • gemengde noten

Instructies
 

 • Plaats het mes hulpstuk in de keukenmachine als die er nog niet in zit. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en zet hem aan.
  energierepen
 • Je hebt nu een kleverige 'homp' over. Haal die uit de machine en leg het op een vel bakpapier.

Energierepen

 • Druk de massa met je handen plat tot een rechthoekige lap. Hoe netter je dit doet, hoe mooier de energierepen er uit zien.
 • Vouw het bakpapier voorzichtig om de plak heen en leg het in de koelkast om op te stijven. Snijd het daarna in repen van gelijke grootte.

Energieballetjes

 • Draai balletjes ter grootte van een walnoot.
 • Rol de balletjes nu door een topping naar keuze en leg ze afgesloten in de koelkast om op te stijven.
Tussendoortje
Nederlands
Dadelballetjes, Energierepen
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering
Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info