Fattoush

Deze salade is een traktatie op zomerse dagen! Fattoush is een Libanese broodsalade. Zodra ik ergens een Libanees recept zie ben ik direct wakker en in opperste staat van opwinding. In recepten uit het Midden Oosten vind je vaak de frisheid van munt, peterselie en granaatappelpitjes terug. Maar er wordt ook gretig gebruik gemaakt van citroenen of pistachenootjes. Heerlijk! Ik krijg gelijk weer trek in muhamarra, maar dat is een ander verhaal.

Dit recept is uitermate geschikt voor de camping. Je hebt alleen maar een vuurtje nodig voor het bakken van de broodjes. Je kunt ze ook roosteren op de BBQ of gebruik maken van de Cobb of Cadac. De rest is allemaal het betere hak-, scheur- of snijwerk. Hoe ‘rustieker’ de salade eruit ziet, hoe beter hij smaakt. Nou ja, onzin natuurlijk, maar het klonk wel leuk.

Ik kreeg natuurlijk niet alle salade op één bord, dus er stond nog een bak met Fattoush op tafel waar we heerlijk van hebben genoten. En nee, het gras is bij ons niet groener. Droogte overheerst ook in onze tuin

fattoush

Fattoush (Libanese broodsalade)

Kook: 20 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ook nodig

Ingrediënten

  • 2 pitabroodjes, volkoren
  • 1 sla, romaine
  • ½ komkommer
  • 1 wortel
  • 3 el olijfolie
  • 2 tl ras el hanout
  • 1 bosje radijs
  • 150 gram kerstomaatjes, gekleurde, want dat staat vrolijk
  • 2 bosuitjes
  • 15 gram peterselie, plat
  • 5 takjes munt
  • 3 el granaatappelpitjes, eventueel diepvries
  • 50 gram walnoten
  • citroensap
  • peper

Instructies

  • Snijd de pitabroodjes in 8 puntjes. Meng twee eetlepels olijfolie met de ras el hanout en roer hier de pitapuntjes door. Laat het even staan.
  • Snijd of scheur de sla in stukken. Halveer de komkommer overlangs en snijd in halve plakjes. Rasp de wortel grof. Snijd de radijs in dikke plakjes. De tomaatjes kun je halveren of in vieren snijden, net wat je prettiger vindt. Snijd de bosuitjes in ringetjes en hak tot slot de peterselie en munt.
  • Je kunt alles in een grote slakom doen, maar hussel nog niet door elkaar, dan blijft het lang knapperig. Hak de walnoten grof en strooi ook over de salade.
  • Maak van de overgebleven olijfolie en wat citroensap een dressing. Breng op smaak met peper.
  • Verhit nu een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de pitapuntjes. Schraap het oliemengsel uit de bak en giet over de puntjes. De puntjes zijn klaar als ze lekker krokant zijn van buiten maar de binnenkant nog een beetje broodgevoel geeft.
  • Hussel dan nu de salade door elkaar, schep de granaatappelpitjes erdoor en verdeel over 2 borden. Leg de pitapuntjes erbij en serveer de dressing apart. Ik doe er bij mezelf altijd nog extra citroensap over. Heerlijk!

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie

Beoordeling