Focaccia met rozemarijn en kerstomaatjes

Is er iets lekkerder dan versgebakken brood? Jazeker: versgebakken focaccia met rozemarijn en kerstomaatjes! Je hebt geen machines nodig, hoeft geen spierballen te hebben en continu te kneden. Simpel dus, je hoeft alleen maar geduld te hebben.

Wie kent focaccia niet?

Focaccia is een traditioneel Italiaans platbrood met een heerlijk zachte en luchtige textuur. De smaak is echt verrukkelijk, zeker als je er ook nog eens wat extra ingrediënten aan toevoegt.

Van oudsher werd het brood gebakken op de hete as van een haardvuur. Vandaar de naam “focaccia” dat van het Latijnse woord “focus” komt, wat haard of vuur betekent. De focaccia is door de jaren heen geëvolueerd en heeft zich verspreid over verschillende regio’s in Italië, waar het zijn eigen regionale variaties heeft ontwikkeld.

De bereidingswijze

Het basisrecept voor focaccia bestaat uit bloem, water, gist, olijfolie en zout. Het deeg wordt licht gekneed en moet rijzen op kamertemperatuur. Vervolgens wordt het deeg uitgetrokken of uitgerold tot een platte vorm. Om een lekkere korst te krijgen wordt het brood bestreken met olijfolie en bestrooid met zeezout. Traditioneel werden er ook toppings zoals rozemarijn, knoflook en olijven toegevoegd, maar tegenwoordig zijn er talloze variaties met verschillende smaken en ingrediënten. Aangezien ik geen fan ben van olijven, laat ik die dus achterwege.

focaccia

Recept focaccia met rozemarijn en kerstomaatjes

focaccia

Focaccia met rozemarijn en tomaatjes

Prep: 5 minuten
Kook: 25 minuten
Wachttijd: 1 dag

Ingrediënten

  • 600 ml warm water, 600ml
  • 1 zakje gist, 7 gram
  • 2 tl ahornsiroop
  • 740 gram bloem
  • 2,5 tl zeezout
  • 2 takjes rozemarijn
  • 12 kerstomaatjes
  • olijfolie

Instructies

  • Mix in een schaaltje de gist met de ahornsiroop en het warme water. Laat het 5 minuten staan. Het gaat een beetje bubbelen, dan weet je dat je gist actief is.
  • Meng in een grote schaal de bloem met het zout en giet het gistmengsel erbij. Gebruik je handen of een spatel om alles tot een deeg te kneden. Het deeg is behoorlijk plakkerig.
  • Vet een grote schaal in met wat olijfolie en leg hier de deegbal in. Besmeer de deegbal met olijfolie en dek het af met plastic folie. Laat het minimaal 6 uur op kamertemperatuur rijzen. Het deeg zal verdubbelen en bubbels en bellen vormen.
  • Verwijder dan de folie en vouw een deel van het deeg over de rest, draai de schaal een beetje en trek weer een stuk deeg over de rest van het deeg. Ga zo door tot het deeg aan alle kanten over zichzelf heen is getrokken. Het deeg zal wat inzakken, maar dat hoort.
  • Vet een schaal in met olijfolie en plaats hierin de deegbal. Trek het deeg wat uit, maar het hoeft niet de hoeken en kanten te raken. Het deeg zal nog verder rijzen en ook wat uitzakken naar de zijkanten. Leg een vochtige theedoek over de schaal en laat het nog 3-4 uur rusten.
  • Verwarm de oven tot 200℃.
  • Steek vervolgens je vingers her en der in het deeg en vul die ‘gaten’ met kerstomaatjes en steek wat rozemarijnnaaldjes in het deeg. Besmeer het deeg met olijfolie en strooi er grof zeezout over.
  • Bak de focaccia in 20-30 minuten goudbruin. Laat het een beetje afkoelen voordat je de focaccia uit de schaal haalt. Plaats het brood op een rooster om verder af te koelen.
  • Snijd het brood in repen of blokken en dip in wat olijfolie, zeezout of balsamico azijn.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie

Beoordeling