Funky Vegan Festival

Via Instagram won ik twee kaartjes voor hét Funky Vegan Festival! Als nieuwe vegan wilde ik daar graag naar toe om ideeën op te doen en eens te kijken waarom mijn halve tijdlijn het had over dit bijzondere festival.

Vanwege corona was het dit jaar al twee keer eerder uitgesteld, zo begreep ik. Dus het enthousiasme van de vegan-beweging was extra groot nu het wel door ging. Het evenement was gedeeltelijk binnen en gedeeltelijk buiten georganiseerd. Toch wel een fijn idee, nu de cijfers weer oplopen.

Er was genoeg te eten

Toen we na het controleren van de Corona-app en de tickets naar binnen konden zag het er gelijk al erg gezellig uit! Het festival begon om 13.00 uur en wij waren er – denk ik – even voor twee uur. Je zou denken dat het dan nog vol moet stromen, maar niets was minder waar. De gezelligheid zat er al helemaal in.

En logisch ook: allemaal gelijkgestemden en heerlijk eten. Hieronder een kleine impressie van het eten waarvan wij hebben genoten.

Wheat. Pray. Love.

“Seitan is een vegan vleesvervanger gemaakt van tarwe. Ja, tarwe! Wanneer tarwemeel gespoeld wordt, vloeit het zetmeel weg en blijven de gluten over. Gemixt met natte ingrediënten is gluten een plakkerige, kauwgom-achtige substantie. Wanneer je het op de juiste manier verwerkt krijgt het een vleesachtig structuur en neutrale smaak. Perfect voor het veganizen van je favoriete gerechten.” aldus het Amsterdamse bedrijf Wheat.Pray.Love. Zij hebben zich erin gespecialiseerd, en dát proef je!

Mijn man had nog nooit van seitan gehoord, ik had er alleen maar van gehoord. Nog nooit gezien, laat staan geproefd. Hij koos voor de hamburger en ik voor de satay. De eerste hap van de satay was gelijk raak! Een stevige structuur die inderdaad deed denken aan het oude vertrouwde sateetje, en de smaak was ook heerlijk. Zoals de kok al zei “we zijn Indonesisch en gebruiken dus de traditionele kruiden”.

Chimeme’s Delight

Ik hoefde niet zo nodig een cupcake, maar mijn man wel. Ze leken bijna op te zijn, dus we gingen maar gelijk braaf in de rij staan. Hij bestelde een appel-kaneel cupcake en keek verrukt. Ik moest en zou ook een hapje nemen, desnoods onder dwang 🙂 En ik kan je verzekeren dat ik nog nooit zo’n lekkere cupcake heb gegeten!

Helaas is er nog geen website, maar je kunt wel bestellingen plaatsen via het Instagram account van Chimeme’s Delight.

cupcakes

The Pani Puri Bar

Er stond een lange rij mensen voor de kraam van hamburgers en satay, waardoor de kraam van The Pani Puri Bar bijna niet meer zichtbaar was. Dat vonden we eigenlijk best sneu.

Het gerecht zag er wat vreemd en karig uit, maar de nieuwsgierigheid won het. Dus we bestelden een portie van dit Indiase streetfood. En wat was ook dit weer heerlijk! De balletjes zijn van deeg en zijn gevuld met aardappel, granaatappelpitjes, rode ui, tamari en bouillon – ik denk tenminste dat het bouillon was. De bedoeling was dat je het balletje in één keer in je mond stopte. Het was kruidig, zoetig, zurig, knapperig – alles door elkaar eigenlijk. Voor mij in ieder geval reden genoeg om eens naar Rotterdam af te reizen.

Meer eten…

Dan stond er nog een kraam met ontzettend lekkere macarons. Waarbij ik dacht “wat is het verschil tussen de vegan en non-vegan?”. Superlekker dus. Het bedrijf achter deze superlekkere macarons is Smaakaron en is gevestigd in Groningen. Ze hebben zowel vegan als non-vegan macarons en geven ook workshops. Groningen te ver weg voor jou? Er is ook een webshop…

Dan waren er nog een kraam met dumplings, met (ander) Oosters eten, met Italiaanse pesto’s, smeersels & dips en kazen (!!!). Maar we hadden wel genoeg gegeten even. Alhoewel we beiden nog wel even een heel klein stukjes Italiaanse kaas hebben geproefd. Ik als niet zo’n kaasjes-fan (ik at enkel oude en heel oude kaas) vond het wat minder, maar mijn man vond het heerlijk.

dumplings
Het zag er heerlijk uit, maar we zaten toch echt wel vol!

Non-food

Binnen was er muziek en een bar. De dansvloer was nog leeg. Waarschijnlijk zou daar later op de dag wel verandering in komen. Net als de silent disco die wij dus helaas hebben moeten missen. Ik vind dat altijd zo’n leuk en bijzonder gezicht.

Ook was er een een expositie van tekeningen van dieren. Stom genoeg heb ik daar geen foto van, noch weet ik hoe die expositie heette. De tekeningen waren in ieder geval prachtig om te zien. Ik denk dat ik dusdanig in vervoering was dat ik gewoonweg vergeten ben om foto’s te maken.

buiten terrein

Je kon een stoelmassage krijgen. Tenminste, zo zag het er uit. En er stond een kraam met bandjes en t-shirts met teksten als “My food is grown, not born” en “Friends, not food“.

Ineens kreeg ik een tafeltje in het oog waar kopjes, bekertjes, theepotjes en verschillende soorten thee stonden uitgestald. Als theeleut werd dat dus een ‘blik op oneindig en gaan!’. Het ging hier om een heuse theeclub met 12 jaar ervaring in thee ceremonieën en 23 theeclubs over de wereld verspreid. Moychay zit in Amsterdam aan de Rozengracht en ze verkopen thee, theebenodigheden en theeservies. Wat mij betreft een absolute aanrader!

Maar ook voor de liefhebbers van tassen en schoenen was er genoeg te vinden. Diervriendelijke alternatieven als kurkleer en schoenen waar geen leed achter schuilt. De kraam met duurzame en hygiënische artikelen vonden we toch ook wel bijzonder. Er lag een herbruikbaar wattenstaafje. Waarbij het ‘watten’ gedeelte natuurlijk afwasbaar was. Het was alleen niet echt duidelijk waar de rest van het product van was gemaakt.

Ontmoet de schrijvers

En ondanks dat ik had besloten om geen fysieke kookboeken meer aan te schaffen verliet ik het festival tóch met drie boeken en een bestelling voor een vierde boek.

Lenna Omrani

Ook weer via Instagram besloot ik mee te doen aan een winactie voor het boek Every Day Vegan van Lenna Omrani. Helaas had ik daar wat minder geluk. Maar daardoor had ik nu wel een meet and great met Lenna. Het is een erg leuke dame, en het boek lijkt me ook super. Helaas had ze geen exemplaren bij zich, dus ik ben nu in afwachting van de bestelling. Een een review van dit boek volgt.

every day vegan

Karin Rietmeijer

Vervolgens zag ik een paar boeken en leuk beschilderde stenen liggen. Het boek 365 Dagen Vegan trok mijn aandacht en ik deed mijn best om de tekst op de achterkant te lezen. Blijkbaar keek ik daarbij zo ernstig dat een dame opsprong en zei “zo erg is het toch niet wat je leest?” (of iets in die trant). Ik legde uit dat ik mijn best deed om het te lezen en dat ik waarschijnlijk aan een nieuwe bril toe ben 😂

Van meerdere kanten klonk herkenning en de dame haalde opgelucht adem. Ze bleek de schrijfster te zijn. Wat een ontzettend leuke vrouw is dat zeg! En ja, toen had ze me: twee boeken – want festivalaanbieding – een steen en een prachtig geïllustreerde kaart verder verliet ik haar kraam. Via de gelijknamige website lees je meer over het boek 365 Dagen Vegan, waarvan ik ook zeker een review ga schrijven. Het boek Peace, Love and Vegan Food bevat recepten, ruimte voor aantekeningen en meer. Ook hiervan komt een review op de website.

Nederlandse Vereniging voor Veganisme

Sja, wat zou een Funky Vegan Festival zijn zónder de NVV? Ben jij benieuwd naar wat de Vereniging allemaal doet? Kijk dan eens op hun website of word ook lid – net als ik – waardoor ik het vierde boek van deze dag scoorde. Het boek No Milky Way 2 kreeg ik als welkomstcadeau direct mee. Dit boek gaat uitsluitend over lunches. Maar ik zag genoeg wat ook prima als avondmaal of ontbijt dienst kan doen! Mjammie, nog een review in het vooruitschiet.

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie