Gebakken oesterzwammen

Gebakken oesterzwammen zijn een perfecte vervanger voor shoarma, pulled pork of kipfilet. Oesterzwammen hebben een stevige, vlezige structuur en zijn makkelijk te verwerken.

Wanneer mijn man een broodje shoarma wilde eten, naam ik steevast een pita met falafel. Maar omdat ik ook weleens wat anders wilde, besloot ik me uit te leven op oesterzwammen. En dat was echt een succes, al zeg ik het zelf!

Oesterzwam-weetjes

Oesterzwammen groeien in groepen op bomen, net als oesters op een oesterbank. Vandaar de naam. Oesterzwammen gebruiken dode of beschadigde bomen – zoals de populier, wilg en beuk – veelal als gastheer. Je kunt ze in het wild het hele jaar door vinden.

Oesterzwammen zijn beperkt houdbaar en bevatten weinig vocht. Door dat lage vochtgehalte perfect om te bakken dus! Maar omdat de oesterzwam zo’n stevige vlezige structuur heeft zijn ze ook prima geschikt in stoofpotjes. Voorlopig heb ik dus nog genoeg te experimenteren.

Je kunt oesterzwammen ook zelf kweken op koffiedik. Het staat bovenaan mijn verlanglijstje! Bij o.a. Rotterzwam in Rotterdam kun je meer informatie vinden en een starterskit bestellen.

Hoe lang duurt het voordat ik zwammen kan verwachten?
Wanneer de growkit volledig tot de rand is gevuld, duurt het ongeveer 2 à 3 weken voordat de eerste zwammen gaan groeien. Wil je het groeiproces iets versnellen? Dan kan je de growkit voor 24 uur in de ijskast zetten. Hierdoor raakt de schimmel in paniek en gaat hopelijk sneller vruchten afgeven. Hierna kan je de growkit op een iets koelere plek neerzetten (onder kamertemperatuur), zoals bijvoorbeeld in een kelder of voorraadkast.

gebakken oesterzwammen

Zijn oesterzwammen gezond?

Oesterzwammen bevatten o.a. de volgende vitamines:

  • Vitamine A – gunstige invloed op de ogen en draagt bij aan snelle genezing van slijmvlies en botten
  • Vitamine B – het hele complex – bevordert regeneratie van bloedcellen, wat nodig is in de revalidatieperiode na de operatie. Verbetert conditie van huid en haar
  • Vitamine D – vormt botweefsel, verbetert het zenuwstelsel, verbetert het humeur
  • PP – reinigt het bloed van cholesterol
  • Betaïne is nodig voor maag- en darmziekten

Naast vitamines bevatten de oesterzwammen sporenelementen zoals magnesium, calcium, zink, fluor, natrium en fosfor.

Meer recepten met paddenstoelen

gebakken oesterzwammen

Gebakken oesterzwammen

Totaal: 20 min
Porties: 1 persoon
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Heerlijk gebakken oesterzwammen in een pita of opgerold in een platbrood. Maar ook op een pizza zouden ze niet misstaan!

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 150 gram oesterzwam
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl paprikapoeder
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el plantaardige boter bijv. Violife block

Instructies

  • Scheur de oesterzwammen in repen. Strooi de kruiden erover en besprenkel met de sesamolie. Kneed/masseer voorzichtig.
    gebakken oesterzwammen
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de oesterzwamreepjes tot ze bruin gekleurd zijn. De randjes moeten een beetje knapperig zijn.
    gebakken oesterzwammen

Serveersuggestie

  • Eet ze zoals anderen een broodje shoarma eten: in een pita met wat salade en paprika, beetje knoflooksaus erbij en genieten maar.
  • Beleg een tortilla of platbrood met gemengde salade, dunne schijfjes komkommer, gehalveerde kerstomaatjes en de gebakken oesterzwammen. Druppel er sriracha over naar smaak. Rol het op en geniet.
  • Pizza.
    * De Turkse pizza (lahmacun) beleggen met de gebakken oesterzwammen, dun gesneden uienringen en wat knoflooksaus.
    * Extra beleg op een bestaande pizza naar keuze.
    * Als topping op je homemade pizza.
Diner, Lunch
Nederlands
Gebakken oesterzwammen, Oesterzwam recept
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 753 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review