Gedroogde bananen

Je kent ze vast wel: zoete en zoute bananenchips. Dit zijn gedroogde bananen en ze zijn een populaire snack die over de hele wereld wordt gegeten. Door de bananen te drogen kun je ze langer bewaren dan verse bananen.

Naast gedroogde bananenplakjes – als snack – kun je ze ook vermalen zodat je altijd bananenpoeder in huis hebt. Bananenchips zijn een populaire snack in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten, maar ook in onze supermarkten en toko’s kom je ze tegen. Gedroogde bananenplakjes zijn over het algemeen minder zoet dan bananenchips en hebben een meer natuurlijke bananensmaak. Bananenpoeder kun je prima gebruiken als natuurlijke zoet- en smaakstof in baksels en smoothies.

Drogen in een voedseldroger

Een voedseldroger is een handig apparaat om bananen te drogen, omdat het een constante temperatuur en luchtstroom biedt die nodig zijn om voedsel op een veilige en efficiënte manier te drogen. Alles wat uit de voedseldroger komt is intenser van smaak, maar ook zoeter. Ik maak dus geen gebruik van zoetstof voor deze bananenchips.

Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je rijpe, maar niet overrijpe bananen hebt. Snijd de bananen in gelijke plakjes, zodat ze gelijkmatig kunnen drogen. Leg de plakjes bananen op de lades van de voedseldroger en zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de plakjes zit, zodat de luchtstroom optimaal is.

De temperatuur en tijd zullen verschillen per voedseldroger, maar in mijn WMF voedseldrogertje zet ik de temperatuur op 70 graden Celsius en de tijd op 10 uur. Ergens op internet las ik dat de ideale temperatuur 57 graden Celsius zou zijn en dat de bananen met 6-8 uur krokant en droog aan zouden moeten voelen. Lees dus vooral de beschrijving van jouw voedseldroger er op na en houd de bananen in de gaten.

wmf voedseldroger

Meer informatie over voedsel drogen

Hoe gebruik je gedroogde bananen

Gedroogde bananen zijn een geweldige snack voor onderweg of voor in je lunchtrommeltje. Ze zijn ook een lekkere toevoeging aan ontbijtgranen, (kokos)yoghurt of smoothies. Gedroogde bananen zijn rijk aan voedingsstoffen, zoals vitamine B6, kalium en voedingsvezels. Bananen zijn een perfectie energiebron. Wees niet bang voor de fruitsuikers.

Heb je eenmaal de smaak te pakken van gedroogde bananen, probeer dan ook eens andere soorten fruit, zoals appels, peren, pruimen of mango’s. Een voedseldroger is echt een veelzijdig apparaat dat je kunt gebruiken om allerlei soorten voedsel te drogen, maar ook bloemen of kruidenzout.

bananen drogen
Gegraveerd mes van de Meesterslijpers.

Zo maak je gedroogde bananen

Gedroogde bananen

Nog geen beoordeling
Bereiding 10 uur

Materiaal

Ingrediënten

  • bananen

Zo maak je het

  • Snijd de bananen in plakjes van ongeveer 5 mm en leg ze op de laden van de voedseldroger. Zorg dat ze elkaar niet raken, zodat de lucht overal goed kan doorstromen.
  • Stel de temperatuur in op 70℃ en de tijd op 10 uur.
  • Check tegen het einde van de droogtijd of de bananen al droog genoeg zijn of dat ze nog even door moeten drogen.
  • Bewaar ze in een goed afgesloten pot.
Tussendoortje
Ga jij dit recept maken? Deel het op Instagram!Volg @SilphyasKitchen of gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Plaats een reactie

Beoordeling