Geroosterde paprikaspread is een welkome afwisseling voor op de boterham. Sinds ik geen dierlijke producten meer gebruik bestaat het beleg op mijn boterham meestal uit hummus of homemade hazelnootpasta. Erg lekker, maar soms wil je wat anders. En mijn repertoire wordt steeds verder uitgebreid (gelukkig). Deze paprikaspread heeft een beetje pit en wordt lekker fris door de overige ingrediënten.
Het mooie van deze geroosterde paprikaspread is dat je het zo snel klaar hebt. Binnen een kwartier zit jij aan tafel met een goedgevulde sandwich.

Recept geroosterde paprikaspread
Materiaal
Ingrediënten
- 1 blik limabonen, ca 250 gr uitlekgewicht
- 2 geroosterde paprika's + 1 tl vocht, pot
- 3 el edelgistvlokken
- 2 el tahin
- 2 tl sriracha, meer of minder naar smaak
- ½ tl korianderpoeder
- 1 tl citroensap
- peper en zout
Lunchtip
- 2 boterhammen
- 4 plakjes komkommer, in de lengte gesneden met een dunschiller
- 2 plakken tomaat
- ½ avocado, in dunne plakjes gesneden
- kiemgroenten, naar keuze
Zo maak je het
- Doe alle ingrediënten in de keukenmachine of blender en mix tot de gewenste dikte.
- Schraap eventueel de zijkanten van de kan zodat de ingrediënten weer in het mes vallen. Voeg eventueel nog wat vocht toe als het te dik is.
Lunchtip
- Besmeer beide boterhammen met de geroosterde paprikaspread.
- Beleg één boterham achtereenvolgens met de komkommer, tomaat, kiemgroenten en avocado. Strooi er eventueel nog wat meer verse peper over.
- Leg de andere boterham er boven op. Snijd diagonaal door.

Opmerking bij de ingrediënten
- Limabonen – varieer met de bonen. Gebruik bijvoorbeeld eens witte bonen of cannellini bonen.
- Geroosterde paprika – omwille van het gemak gebruikte ik een pot geroosterde paprika’s.
- Citroen – het sap geeft deze spread een heerlijk frisse smaak. Voeg eventueel ook nog wat rasp toe. Kijk uit dat je niet in het witte gedeelte raspt, dat is bitter.
- Edelgistvlokken – geeft een hartige smaak aan de spread. Je kunt ook wat uienpoeder en knoflookpoeder gebruiken.
- Sriracha – pas de hoeveelheid aan naar jouw smaak, niet iedereen houdt van pittigheid op de boterham. Je kunt ook harissa nemen, dat is minder pittig maar geeft toch een lekkere smaak mee.

Staar je niet blind op “benodigde keukenapparatuur” in recepten. Waar de een een dure Japanse mandoline voor koopt, gebruikt de ander een aardappelmesje van de Wibra. Het is maar net wat je gewend bent.
Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat!
Meer broodbeleg inspiratie
- Muhammara (Libanese dip)
- Zo maak je hazelnootpasta
- Pindakaas kaneel hummus
- Rode bieten hummus
- Doperwten-muntpuree
- Groentenspread
- Avocadospread
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!