Zo maak je gnocchi di patate al forno

Gnocchi di patate al forno is letterlijk vertaald gebakken aardappel klontjes. Het is behoorlijk wat werk om deze klontjes te maken, maar het was het meer dan waard!

Toen ik klaar was met de bereiding van gnocchi riep ik “nooit meer!”. Totdat ik aan tafel zat en de eerste hap gnocchi in mijn mond deed. Toen wilde ik gelijk weer nieuwe gaan maken. Het was het werk dubbel en dwars waard. Je wil gegarandeerd nooit meer gnocchi uit de supermarkt!

Wat is gnocchi?

Het woord gnocchi is het meervoud van gnocco en is een Italiaanse pasta-soort. Je kunt de gnocchi mooi maken door er ovaaltjes van te maken en ze met een vork een beetje te bewerken. Hierdoor blijft een eventuele saus ook beter kleven. In dit recept heb ik dat allemaal niet gedaan.

Recept gnocchi

gnocchi

Gnocchi di patate al forno

Kook: 1 uur 20 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 1 el zout
  • 75 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 1 klont roomboter
  • ½ pakje salie
  • peper en zout
  • Parmezaanse kaas

Instructies

  • Boen de aardappelen goed schoon en doe ze in een grote pan met water en 1 eetlepel zout. Breng het geheel aan de kook. Kook de aardappelen gaar in 20 minuten. Giet de aardappelen af onder koud water en laat ze afkoelen.
  • Als de aardappelen zijn afgekoeld verwijder je de schil en pureer je ze met een aardappelpers of een stamper. Strooi er flink versgemalen peper en zeezout over. Schep er de bloem door en kneed er een deegbal van.
  • Zet ondertussen weer een flinke pan met water op en doe er een klein beetje zeezout in.
  • Snijd een plak van het deeg af en bestrooi het aanrecht met wat bloem. Rol de plak uit tot een dunne rol en snijd in stukjes. Herhaal dit tot al het deeg op is.
  • Als het water (weer) kookt doe je de stukjes deeg met behulp van een schuimspaan in het water. Wanneer ze boven komen drijven zijn ze klaar en kun je ze met de schuimspaan weer uit het water halen. Herhaal tot de gnocchi klaar zijn. Verwarm ondertussen de oven op de hoogste stand.
  • Neem nu een koekenpan die geschikt is voor de oven. Smelt hierin de klont boter, scheur de blaadjes salie doormidden en voeg toe aan de boter. Schuif de gnocchi erbij en bak ze even.
  • Bestrooi met versgeraspte Parmezaanse kaas en zet in ongeveer 10 minuten onder de grill.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Nederlanders willen saus

Wij Nederlanders gieten overal saus over. Maar sommige gerechten zijn lekkerder in al zijn eenvoud. Dat geldt zeker ook voor de Italiaanse keuken. Mijn man heeft het liefst een tomaten-vleessaus bij zijn ravioli of gnocchi. Ravioli eet ik liever met wat goede olijfolie, citroensap en eventueel wat pijnboompitjes. Voor deze gnocchi ben ik helemaal gelukkig met de salieboter.

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie