Golden Milk en de voordelen van kurkuma

golden milk

Kurkuma gebruikte ik vroeger spaarzaam, maar nu steeds meer en steeds vaker. Met de regelmaat van de klok zag ik recepten voorbij komen voor Golden Milk, Turmeric latte, kurkuma thee en ga zo maar door. Allemaal met het goudgele poeder. Maar op de een of andere manier was ik er nooit echt van onder de indruk.

Bitter of drab

De ene keer vond ik het een beetje een bittere smaak hebben, de andere keer dreef er een soort van drab op mijn drankje. Maar bijna geen enkele keer dacht ik erover om het maar weer te herhalen. Tot dat ene filmpje op YouTube!

Ayurveda

Die dame had een ayurvedische levensstijl (kan ik dat zo zeggen?) en zij maakte eerst een kurkuma pasta en dáármee werd de Golden Milk gemaakt. Aha… niks poeder in de melk strooien…. eerst een pasta maken dus. Zo gezegd, zo gedaan. En inderdaad: eindelijk een Golden Milk die ik zó lekker vind dat ik het nu (bijna) iedere avond drink, zo rond de klok van het acht uur journaal.

Wat is kurkuma eigenlijk

Kurkuma, geelwortel of koenjit wordt gemaakt van de wortel van de Curcuma longa plant. Door deze wortels te koken en vervolgens te drogen en te vermalen krijg je de bekende kurkuma poeder.

Het wordt veel gebruikt in de Indiase keuken (denk aan heerlijk geurige curries) en smaakt lichtelijk bitter. Kurkuma is een vast bestanddeel van kerriepoeder, en geeft deze zijn smaak en gele kleur.

In Azië wordt kurkuma al duizenden jaren als medicinale specerij gebruikt. Kurkuma heeft namelijk ontzettend veel gezondheidsvoordelen!

Gezondheid

Aan kurkuma worden o.a. de volgende eigenschappen toebedeeld:

  • ontstekingsremmend
  • natuurlijke pijnstiller
  • goed voor de hersenen
  • cholesterol verlagende werking
  • bevordert de spijsvertering
  • werkt ontgiftend
  • vermindert depressieve gevoelens
  • gaat veroudering tegen
  • helpt bij afvallen

Naast het feit dat deze golden milk erg lekker is, levert het misschien ook nog gezondheidsvoordeel op. Ik zeg win-win!

De smaak te pakken gekregen? Hier vind je meer recepten waar kurkuma in is verwerkt.

golden milk

Golden Milk

0 van 0 stemmen
Auteur: Sylvia
Een heerlijke warme melk die zijn naam dankt aan de prachtig geelgouden kleur van de kurkuma die verwerkt is in dit recept
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 5 minuten
Porties: 1 beker

Keukenspullen

  • Steelpan

Ingrediënten

  • 250 ml (soja)melk
  • 1-2 tl kurkuma pasta
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl kardemom
  • ¼ tl zwarte peper
  • maple syrup of honing (optioneel)
  • paar druppels (sesam)olie (optioneel)

Aan de slag
 

  • Giet de melk in een steelpan en zet het op laag vuur.
  • Meng de kurkuma pasta met kaneel, kardemom en zwarte peper en voeg dit toe aan de melk. Breng het geheel, al roerend, aan de kook.
  • Schenk de melk in een beker en voeg een paar druppels sesamolie toe.
  • Verbrand je tong niet, maar drink het wel goed heet.

Sylvia’s tips

Door (kokos)olie toe te voegen wordt de kurkuma beter opgenomen.  Ook zwarte peper zorgt voor betere opname.
Gang Drinken & Smoothies
Keuken Indiaas
Trefwoord Golden milk, Kurkuma melk, Turmeric latte, Turmeric milk
Heb jij dit recept al geprobeerd? Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram. Vermeld @SilphyasKitchen en hashtag #SilphyasKitchen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info