Golden Milk en de voordelen van kurkuma

Golden milk is een heerlijke kruidige warme melk die zijn naam dankt aan de prachtige geel-gouden kleur. Dit drankje is niet alleen lekker, maar ook nog eens ontstekingsremmend.

Kurkuma gebruikte ik vroeger spaarzaam, maar nu steeds meer en steeds vaker. Met de regelmaat van de klok zag ik recepten voorbij komen voor Golden Milk, Turmeric latte, kurkuma thee en ga zo maar door. Allemaal met het goudgele poeder. Maar op de een of andere manier was ik er nooit echt van onder de indruk.

Bitter of drab

De ene keer vond ik het een beetje een bittere smaak hebben, de andere keer dreef er een soort van drab op mijn drankje. Maar bijna geen enkele keer dacht ik erover om het maar weer te herhalen. Tot dat ene filmpje op YouTube!

Ayurvedische golden milk

Die dame had een ayurvedische levensstijl (kan ik dat zo zeggen?) en zij maakte eerst een kurkuma pasta en dáármee werd de Golden Milk gemaakt. Aha… niks poeder in de melk strooien…. eerst een pasta maken dus. Zo gezegd, zo gedaan. En inderdaad: eindelijk een Golden Milk die ik zó lekker vind dat ik het nu (bijna) iedere avond drink, zo rond de klok van het acht uur journaal.

Wat is kurkuma eigenlijk

Kurkuma, geelwortel of koenjit wordt gemaakt van de wortel van de Curcuma longa plant. Door deze wortels te koken en vervolgens te drogen en te vermalen krijg je de bekende kurkuma poeder.

Het wordt veel gebruikt in de Indiase keuken (denk aan heerlijk geurige curries) en smaakt lichtelijk bitter. Kurkuma is een vast bestanddeel van kerriepoeder, en geeft deze zijn smaak en gele kleur.

In Azië wordt kurkuma al duizenden jaren als medicinale specerij gebruikt. Kurkuma heeft namelijk ontzettend veel gezondheidsvoordelen!

Recept golden milk

Bereiding 5 minuten
Gang Drinken & Smoothies
Keuken Indiaas
Porties 1 beker

Materiaal

Ingrediënten

  • 250 ml (soja)melk
  • 1-2 tl kurkuma pasta
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl kardemom
  • ¼ tl zwarte peper
  • ahornsiroop, optioneel
  • paar druppels (sesam)olie, optioneel

Zo maak je het

  • Giet de melk in een steelpan en zet het op laag vuur.
  • Meng de kurkuma pasta met kaneel, kardemom en zwarte peper en voeg dit toe aan de melk. Breng het geheel, al roerend, aan de kook.
  • Schenk de melk in een beker en voeg een paar druppels sesamolie toe.
  • Verbrand je tong niet, maar drink het wel goed heet.

Extra info

Door (kokos)olie toe te voegen wordt de kurkuma beter opgenomen.  Ook zwarte peper zorgt voor betere opname.
Ga jij dit recept maken? Laat het weten in een reactie hieronder.Vergeet niet een foto van het resultaat te delen op Instagram! Volg @SilphyasKitchen of gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Gezondheidsvoordelen van kurkuma

Aan kurkuma worden o.a. de volgende eigenschappen toebedeeld:

  • ontstekingsremmend
  • natuurlijke pijnstiller
  • goed voor de hersenen
  • cholesterol verlagende werking
  • bevordert de spijsvertering
  • werkt ontgiftend
  • vermindert depressieve gevoelens
  • gaat veroudering tegen
  • helpt bij afvallen

Naast het feit dat deze golden milk erg lekker is, levert het misschien ook nog gezondheidsvoordeel op. Ik zeg win-win!

Meer recepten met kurkuma

Recepten direct in je inbox?

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

2 gedachten over “Golden Milk en de voordelen van kurkuma”

Plaats een reactie

Review