Goulash zonder pakjes en zakjes

Toen mijn bord met goulash zo goed als leeg was, de rest van het gezin al was uitgegeten en de hond in de pot zat bedacht ik me dat ik geen foto had gemaakt! Argh…. gelukkig biedt Pixabay in dat geval altijd uitkomst. En ach, ik heb me wijs laten maken dat goulash traditioneel gemaakt wordt in zo’n driepoot boven een open houtvuur. Dus je neemt me vast niet kwalijk dat de foto wat afwijkt van wat ik werkelijk op mijn bord had.

Wellicht ken je goulash(soep) alleen uit een blik, pak of zak. Of met een beetje geluk heb je wel eens lekkere goulash gegeten in een Hongaars of Kroatisch restaurant. Nu maak je het gewoon lekker zelf. De smaak van deze goulash vind ik persoonlijk heel erg lekker. Als je niet per sé om zes uur aan tafel wil, kun je dit zelfs gewoon na je werk maken. Het is niet veel werk, het kost alleen wat tijd omdat je alles natuurlijk wel goed gaar wilt hebben.

Paleo-proof

Deze goulash past prima binnen de paleo lifestyle. Voor de gasten had ik er rijst bij gemaakt, zelf nam ik er niets bij, maar je kunt ook kiezen om bijvoorbeeld bloemkoolrijst erbij te serveren, kan prima. Of brood. Wat jij wil, het is jouw dinertje. Hoe dan ook; dit is een blijvertje voor mij. De pan ging overigens schoon leeg met vier personen. Niemand had daarna honger, maar was er meer geweest dan ging ook dat op, zó lekker was het!

Recept goulash

goulash

Goulash

Kook: 1 uur 45 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ingrediënten

  • 2 magere runderlappen
  • kokosolie
  • 1 el kokosmeel
  • 2 sjalotten
  • 1 grote zoete aardappel of 4 kleintjes
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • kastanjechampignons
  • 1 blikje tomatenpuree
  • bouillon naar keuze
  • peper en zout
  • 1 tl pikant paprikapoeder
  • snuf pompoenkruiden, optioneel
  • arrowroot, optioneel

Instructies

  • Snijd het vlees in dobbelsteentjes en bestrooi lichtjes met kokosmeel, peper en zout. Verhit wat kokosolie in een pan met dikke boden en bak hierin het vlees op hoog vuur aan.
  • Snijd ondertussen de sjalotten, zoete aardappel, paprika's en champignons in dobbelstenen en bak dit een paar minuten mee. Hoe groter de stukken groenten, hoe langer de gaartijd zal zijn.
  • Schep de tomatenpuree erbij en giet er zoveel bouillon bij totdat het gerecht onder staat.
  • Zet de deksel schuin op de pan en laat het geheel op heel laag vuur sudderen. Gebruik een sudderplaatje als het te hard gaat.
  • Indien gewenst kun je de goulash indikken met wat arrowroot.
  • Serveer bijvoorbeeld met (bloemkool)rijst.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Ingrediënten van goulash vervangen

Ik kan me zo voorstellen dat je niet alle ingrediënten in huis hebt als je niet volgens de Paleo leefstijl eet, geen dieet volgt en niet op gluten hoeft te letten. De oplossing is vervanging!

  • Arrowroot is een bindmiddel. Wil je de goulash wat dikker dan kun je dus prima maïzena gebruiken.
  • Kokosmeel kun je in dit geval vervangen door bloem.
  • Kokosolie heeft voor- en tegenstanders. Gebruik gerust roomboter of olie naar keuze als daar je voorkeur naar uitgaat.
  • Pumpkin pie spice kun je zelf maken als je het niet in huis hebt, maar je kunt het ook vervangen door een beetje speculaas- of koekkruiden.

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie