Zo maak je granola

Granola is zo gekocht natuurlijk, maar wat nou als je net een lekkere bak yoghurt voor je neus hebt staan en je granola blijkt op te zijn? Dan maak je het gewoon zelf! Je wilt nooit meer terug naar de gekochte versie.

Het mooiste is dat je er aan kunt toevoegen wat je lekker vindt. Niets is te gek eigenlijk. Ter inspiratie heb ik een aantal dingen toegevoegd aan de ingrediëntenlijst, maar er is natuurlijk nog heel veel meer mogelijk.

Heb jij een lekkere combinatie in gedachten? Laat het daar niet zitten, maar deel het met de wereld in de comments hieronder!

Recept granola

granola

Granola

Met deze basis voor granola zit je altijd goed!
Kook: 15 minuten

Ingrediënten

Basis voor granola

  • 2 cups havervlokken
  • 1 cup noten, naar keuze
  • ¼ cup pompoenpitten
  • ¼ cup zonnebloempitten
  • 1-2 el lijnzaad
  • ahornsiroop, optioneel
  • 2 tl kokosolie

Kruidige inspiratie

  • kardemom
  • kaneel
  • kurkuma
  • cayennepeper
  • five spices
  • venkelzaad
  • pompoenkruiden
  • chiazaad

Inspiratie overig

  • rozijnen
  • goji bessen
  • abrikozen
  • chocoladestukjes, minimaal 85% cacao

Geef je fantasie de ruimte

    Instructies

    • Verwarm de oven tot 175°C.
    • Mix de ingrediënten voor de basis granola door elkaar.
    • Voeg nu naar smaak ingrediënten uit de 'kruidige inspiratie' toe. Mijn favoriet is toch wel kaneel, kardemom en venkelzaad. Mix alles goed door elkaar.
    • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel hier de granola over. Schuif de bakplaat in de oven, net onder het midden.
    • In de meeste gevallen is het na 8 a 10 minuten klaar. Check regelmatig. Als de granola iets van kleur is veranderd en het nog een beetje 'vochtig' aanvoelt, is het goed. Het wordt knapperiger als het opdroogt.
    • Pak de granola op met het bakpapier en leg dit op het aanrecht, het moet van de hete bakplaat af. Laat het daar afkoelen, dit gaat redelijk snel.
    • Na afkoeling kun je eventueel rozijnen, stukjes abrikoos of ander lekkers toevoegen.

    Persoonlijke notities

    Beoordeel dit recept Bewaaar recept

    Door schade en schande wijs geworden

    De granola moet ongeveer tien minuten in de oven. Heb jij een goede neus? Zet hem dan in wanneer je granola gaat maken. Voor alle anderen: gebruik je ogen goed.

    De fout dit ik in het begin maakte was dat ik de granola goudgekleurd en knapperig uit de oven wilde hebben. Dat lukte prima, maar de smaak was daardoor wat te ‘geroosterd’, iets té bitter, iets… nou ja, nét niet lekker zeg maar!

    Wanneer is de granola dan wel goed

    Als de granola ietsje van kleur af is en het geheel nog een beetje dampig, vochtig aanvoelt kun je er van uitgaan dat het klaar is. Voor de zekerheid kun je een nootje snoepen (pas op want heet!). De ene keer is dat met 8 minuten en de andere keer met 12 minuten. Wellicht ligt dat aan hoelang je de oven voor verwarmt of aan de hoeveelheid granola die je maakt.

    Ik doe graag een flinke lepel granola over mijn yoghurt, kwark of appelmoes.

    Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

    Deel dit bericht met je vrienden ❤️

    Plaats een reactie

    Beoordeling