Zo maak je granola

Granola is zo gekocht natuurlijk, maar wat nou als je net een lekkere bak yoghurt voor je neus hebt staan en je granola blijkt op te zijn? Dan maak je het gewoon zelf! Je wilt nooit meer terug naar de gekochte versie.

Het mooiste is dat je er aan kunt toevoegen wat je lekker vindt. Niets is te gek eigenlijk. Ter inspiratie heb ik een aantal dingen toegevoegd aan de ingrediëntenlijst, maar er is natuurlijk nog heel veel meer mogelijk.

Heb jij een lekkere combinatie in gedachten? Laat het daar niet zitten, maar deel het met de wereld in de comments hieronder!

Door schade en schande wijs geworden

De granola moet ongeveer tien minuten in de oven. Heb jij een goede neus? Zet hem dan in wanneer je granola gaat maken. Voor alle anderen: gebruik je ogen goed.

De fout dit ik in het begin maakte was dat ik de granola goudgekleurd en knapperig uit de oven wilde hebben. Dat lukte prima, maar de smaak was daardoor wat te ‘geroosterd’, iets té bitter, iets… nou ja, nét niet lekker zeg maar!

Wanneer is de granola dan wel goed

Als de granola ietsje van kleur af is en het geheel nog een beetje dampig, vochtig aanvoelt kun je er van uitgaan dat het klaar is. Voor de zekerheid kun je een nootje snoepen (pas op want heet!). De ene keer is dat met 8 minuten en de andere keer met 12 minuten. Wellicht ligt dat aan hoelang je de oven voor verwarmt of aan de hoeveelheid granola die je maakt.

Dit is echt heel erg lekker op een bak yoghurt. En het wordt nóg lekkerder als je die yoghurt zelf hebt gemaakt!

granola

Granola

Prep: 5 min
Kook: 10 min
Totaal: 15 min
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Met deze basis voor granola zit je altijd goed!

Ingrediënten

Basis voor granola

  • 2 cups havervlokken
  • 1 cup noten soort naar keuze of gemengd
  • ¼ cup pompoenpitten
  • ¼ cup zonnebloempitten
  • 1-2 el lijnzaad
  • ahornsiroop of honing optioneel
  • 2 tl kokosolie

Kruidige inspiratie

  • kardemom
  • kaneel
  • kurkuma
  • cayennepeper
  • five spices
  • venkelzaad
  • pompoenkruiden
  • chiazaad

Inspiratie overig

  • rozijnen
  • goji bessen
  • abrikozen
  • chocoladestukjes minimaal 85% cacao

Geef je fantasie de ruimte

    Instructies

    • Verwarm de oven tot 175°C.
    • Mix de ingrediënten voor de basis granola door elkaar.
    • Voeg nu naar smaak ingrediënten uit de 'kruidige inspiratie' toe. Mijn favoriet is toch wel kaneel, kardemom en venkelzaad. Mix alles goed door elkaar.
    • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel hier de granola over. Schuif de bakplaat in de oven, net onder het midden.
    • In de meeste gevallen is het na 8 a 10 minuten klaar. Check regelmatig. Als de granola iets van kleur is veranderd en het nog een beetje 'vochtig' aanvoelt, is het goed. Het wordt knapperiger als het opdroogt.
    • Pak de granola op met het bakpapier en leg dit op het aanrecht, het moet van de hete bakplaat af. Laat het daar afkoelen, dit gaat redelijk snel.
    • Na afkoeling kun je eventueel rozijnen, stukjes abrikoos of ander lekkers toevoegen.
    Ontbijt
    Nederlands
    Granola, Granola recept
    Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

    Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

    close

    Gewoon lekker, lekker plantaardig!

    Sluit je aan bij 790 anderen en kook met me mee!

    Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

    Plaats een reactie

    Review