Zo maak je granola

granola

Granola is zo gekocht natuurlijk, maar wat nou als je net een lekkere bak yoghurt voor je neus hebt staan en je granola blijkt op te zijn? Dan maak je het gewoon zelf! Je wilt nooit meer terug naar de gekochte versie.

Het mooiste is dat je er aan kunt toevoegen wat je lekker vindt. Niets is te gek eigenlijk. Ter inspiratie heb ik een aantal dingen toegevoegd aan de ingrediëntenlijst, maar er is natuurlijk nog heel veel meer mogelijk.

Heb jij een lekkere combinatie in gedachten? Laat het daar niet zitten, maar deel het met de wereld in de comments hieronder!

Door schade en schande wijs geworden

De granola moet ongeveer tien minuten in de oven. Heb jij een goede neus? Zet hem dan in wanneer je granola gaat maken. Voor alle anderen: gebruik je ogen goed.

De fout dit ik in het begin maakte was dat ik de granola goudgekleurd en knapperig uit de oven wilde hebben. Dat lukte prima, maar de smaak was daardoor wat te ‘geroosterd’, iets té bitter, iets… nou ja, nét niet lekker zeg maar!

Wanneer is de granola dan wel goed

Als de granola ietsje van kleur af is en het geheel nog een beetje dampig, vochtig aanvoelt kun je er van uitgaan dat het klaar is. Voor de zekerheid kun je een nootje snoepen (pas op want heet!). De ene keer is dat met 8 minuten en de andere keer met 12 minuten. Wellicht ligt dat aan hoelang je de oven voor verwarmt of aan de hoeveelheid granola die je maakt.

Geen hoeveelheden?

Zoals je zult zien heb ik geen hoeveelheden aangegeven. Het is namelijk jouw granola, dus je mag het zelf bepalen. Durf je dat niet aan? Begin dan met 1 cup havervlokken, 1/3 cup noten en 1/4 cup van de pitten. Ik ben gek op kaneel en kardemom, dus daarvan gebruik ik respectievelijk een hele en een halve theelepel. Het is maar net wat je lekker vindt. Ik raad je alleen wel aan om zo min mogelijk zoet toe te voegen. Je kunt tenslotte altijd nog wat toevoegen als je het ergens op schept. Maar te zoet is niet goed.

Dit is echt heel erg lekker op een bak yoghurt. En het wordt nóg lekkerder als je die yoghurt zelf hebt gemaakt!

granola

Granola

0 van 0 stemmen
Auteur: Sylvia
Met de basis voor granola kun jij alle kanten op
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten

Ingrediënten

Basis voor granola

  • havervlokken
  • noten (soort naar keuze of gemengd)
  • pompoenpitten
  • zonnebloempitten
  • lijnzaad
  • maple syrup of honing (optioneel)
  • 1 tl kokosolie

Kruidige inspiratie

Inspiratie overig

  • rozijnen
  • goji bessen
  • abrikozen
  • chocoladestukjes (minimaal 85% cacao)

Geef je fantasie de ruimte

    Aan de slag
     

    • Verwarm de oven tot 175°C.
    • Mix de ingrediënten voor de basis granola door elkaar.
    • Voeg nu naar smaak ingrediënten uit de 'kruidige inspiratie' toe. Mijn favoriet is toch wel kaneel, kardemom en venkelzaad. Mix alles goed door elkaar.
    • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel hier de granola over. Schuif de bakplaat in de oven net onder het midden.
    • In de meeste gevallen is het na 8 a 10 minuten klaar. Check regelmatig. Als de granola iets van kleur is veranderd en het nog een beetje 'vochtig' aanvoelt, is het goed.
    • Pak de granola op met het bakpapier en leg dit op het aanrecht, het moet van de hete bakplaat af. Laat het daar afkoelen, dit gaat heel snel.
    • Na afkoeling kun je eventueel rozijnen, stukjes abrikoos of ander lekkers toevoegen.
    Gang Ontbijt
    Keuken Nederlands
    Trefwoord Granola, Granola recept
    Heb jij dit recept al geprobeerd? Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram. Vermeld @SilphyasKitchen en hashtag #SilphyasKitchen.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Waardering




    Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info