Griekse salade

Niets is zo lekker als een simpele salade die je in een handomdraai maakt en bomvol smaken zit. Deze Griekse salade is er zo een. De ingrediënten zijn simpel en puur, de smaak is voortreffelijk en het staat binnen een half uurtje op tafel!

Deze salade is zo lekker dat ik er van blijf eten. En mocht ik toch nog wat over hebben, dan neem ik dat graag mee naar mijn werk als lunch. Eventueel een volkoren broodje erbij en ik kan er weer tegenaan.

Een goede salade is licht en verfrissend, dat is zeker het geval bij deze Griekse salade. De mix van Romaine sla, paprika, rode ui, komkommer, kerstomaatjes en olijven is heerlijk. En laten we vooral de overheerlijke vinaigrette en zelfgemaakte plantaardige feta niet vergeten!

Als jij ook zo dol bent op salades uit andere landen, probeer dan ook eens deze Libanese salade met brood of mijn Spaanse salade met spinazie.

griekse salade
Oeps…. paprika vergeten!

Ingrediënten voor een Griekse salade

Exacte hoeveelheden en instructies vind je onderaan de pagina in het recept.

  • Romaine sla is heel geschikt voor deze Griekse salade, maar als jij liever een andere sla eet of in huis hebt is dat natuurlijk ook prima.
  • Komkommer zorgt voor een frisse bite.
  • Rode ui geeft pit aan de salade.
  • Olijven moeten natuurlijk ontpit zijn. Heb je ontpitte olijven gekocht? Je leest weleens dat iemand toch nog een pit in de olijf vindt, even opletten dus.
  • Plantaardige feta, zelfgemaakt of uit de supermarkt. Alhoewel de laatste een stuk minder lekker is dan de zelfgemaakte.

Hoe maak je Griekse salade

Simpel gezegd snijd je alle groenten en voeg je alles samen om tot een heerlijke Griekse salade te komen.

  1. Hak de Romaine sla grof, je wilt tenslotte wel ergens in bijten.
  2. Snijd de paprika in reepjes – of blokjes – en voeg het toe aan de sla.
  3. Pel de rode ui, halveer hem en snijd dan in dunne halve ringen – voeg het toe aan de sla en paprika.
  4. Halveer of vierendeel de kerstomaatjes of snijd ze in plakjes – voeg het toe aan de sla, paprika en ui.
  5. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snijd hem in blokjes – voeg het toe aan de salade (dat mag je het inmiddels wel noemen).
  6. Schep de olijven erbij en meng alle ingrediënten goed door elkaar.

Giet de vinaigrette over de salade of serveer het apart. Maak de Griekse salade af door er zelfgemaakte plantaardige feta aan toe te voegen.

griekse salade
Lekker met aardappeltoefjes en vegan gyros

Tips voor de beste Griekse salade

Ik gebruikte zelfgemaakte plantaardige feta. Deze feta is echt heerlijk en doet qua smaak niet onder voor de traditionele feta. Maar als je tijd wilt besparen kun je natuurlijk ook feta uit de supermarkt gebruiken.

Ook maakte ik een simpele vinaigrette om over de salade te gieten. Het is een simpel receptje wat snel gemaakt is. Mix wat olijfolie met witte wijnazijn (of eender welke azijn), citroensap, knoflook, oregano, zeezout en versgemalen peper. De vinaigrette heb je dus echt in een paar minuten gemaakt, maar ook hier kun je weer een supermarkt-versie gebruiken. Of gebruik je eigen favoriet.

Omdat het om een Griekse salade gaat gebruikte ik Kalamata olijven. Maar gaat jouw voorkeur uit naar een andere soort, zwarte of groene, olijven gebruik die dan gewoon.

plantaardige feta
Homemade plantaardige feta

Vooruitwerken & bewaren

Een salade wordt natuurlijk al gauw slap(per), zeker als je de vinaigrette er al aan hebt toegevoegd. Bewaar de salade maximaal twee dagen in de koelkast.

Wil je niet lang in de keuken staan tijdens een etentje met vrienden of familie? Snijd dan alle groenten en bewaar ze in aparte bakjes. Maak de vinaigrette alvast en bewaar die in een glazen potje in de koelkast. Dan hoef je daarna alleen nog maar alles bij elkaar te doen te goed te husselen.

griekse salade

Griekse salade

Prep: 15 min
Kook: 15 min
Totaal: 30 min
Porties: 4 personen
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Met wat goede olijven, feta en een heerlijke vinaigrette wordt jouw Griekse salade om te smullen. Wil je het helemaal afmaken ga dan voor de zelfgemaakte vinaigrette en zelfgemaakte feta.

Ingrediënten

  • 2 kroppen Romaine sla grof gehakt
  • 1 rode paprika reepjes
  • ½ rode ui dunne halve ringen
  • 15 kerstomaatjes gehalveerd
  • ½ komkommer blokjes
  • 1 cup Kalamata olijven zonder pit

Instructies

  • Doe de grof gehakte Romaine sla in een saladeschaal, voeg daar de reepjes paprika, uienringen, kerstomaatjes, blokjes komkommer en olijven aan toe.
  • Schep alle ingrediënten goed door elkaar. Giet de vinaigrette over de salade, of serveer het apart. Voeg nu de feta toe.
  • Direct serveren.
    Restjes kun je een aantal dagen goed houden in de koelkast. Heb je de vinaigrette al door de salade gedaan, dan wordt het eerder ‘zompig’.

Sylvia’s tips

Romaine sla – ik ga uit van 2 normale kroppen Romaine sla, van baby Romaine heb je wel 3 of 4 kropjes nodig.
Komkommer – ik ga uit van een grote komkommer, gebruik wat meer of minder naar eigen inzicht.
Plantaardige feta – ik gebruikte ongeveer de helft van mijn zelfgemaakte plantaardige feta. Gebruik zoveel of zo weinig als wat je zelf lekker vindt. Geen tijd of zin om het zelf te maken? Koop het dan in de supermarkt, er is inmiddels keuze genoeg.
Salades
Grieks
Griekse salade, Salade recept, Salade zonder mayonaise
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Recepten direct in je inbox?

close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 747 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review