Groene salade met linzen

Eerlijk gezegd weet ik niet precies wanneer mijn kijk op salades veranderd is, maar ik denk rond de tijd dat ik me meer bezig ben gaan houden met gezondheid, plantaardige voeding en veganisme. Deze groene salade zit bomvol met vezels, is knapperig en fris en geeft je een echte energiestoot.

In plaats van broccoliroosjes te gebruiken kun je het jezelf makkelijk maken door kant en klare broccoli rijst te kopen, dit is in de meeste supermarkten wel te vinden in het koelvak. Het is wel wat duurder, maar het scheelt je tijd.

groene salade

Ingrediënten voor groene salade met linzen

Exacte hoeveelheden en instructies vind je onderaan de pagina in het recept.

  • Avocado – je hebt voor- en tegenstanders, maar ik denk dat avocado’s goede vetten bevatten, bovendien geeft het een beetje romigheid aan de salade.
  • Broccoli – maak het jezelf gemakkelijk en kies voor kant en klare broccolirijst, of ga zelf aan de slag en snijd kleine roosjes of rasp zelf tot rijst.
  • Bleekselderij – bevat lekker veel calcium en vitamine C, is vochtafdrijvend en goed voor je spijsvertering.
  • Linzen – ik gebruikte voor dit recept een blikje linzen. Ze zijn niet alleen lekker ze bevatten ook veel vezels en zijn erg eiwitrijk. Heb je gedroogde linzen in huis, kook die dan eerst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking, dit zal zo’n 20 minuten zijn. Of gebruik een instant pot om de linzen te koken.
  • Kiemgroenten – deze salade maakte ik voor het eerst op de camping, dus ik ging voor een bakje kiemgroenten van de supermarkt. De pittige variant is lekker, maar je kunt ook enkel alfalfa nemen, waterkers of het in zijn geheel vervangen door bijvoorbeeld baby spinazie.
  • Kruiden – platte peterselie, dille en verse munt zijn een geweldige combinatie in de salade.
  • Dressing – citroensap, ahornsiroop en witte wijnazijn.

Hier lees je meer over zelf kiemgroenten kweken en gebruiken.

Zo maak je de groene salade met linzen

Makkelijker dan deze salade wordt het niet. In slechts drie stappen schotel jij je gezin deze ultieme groene salade voor!

  1. Neem een grote schaal en mix hier de dressing in.
  2. Schep bijna alle ingrediënten door de dressing.
  3. Voeg vlak voor het serveren de kiemgroenten, avocado en pompoenpitten toe.
groene salade

Hoe bewaar je de groene salade?

Je kunt deze groene salade van tevoren klaar maken en een paar dagen in de koelkast bewaren. Handig dus om eventueel wat mee te nemen voor de lunch. Maar als je van plan bent de salade over meerdere dagen te verdelen, houd dan de kiemgroenten, pompoenpitten en avocado nog achterwege.

De avocado zal bruin worden, de pompoenpitten slap en ook de kiemgroenten zullen de knapperigheid verliezen wanneer ze al aan de salade zijn toegevoegd.

Wat serveer je bij de groene salade?

De groene salade is vullend genoeg en door de vele ingrediënten is het ook erg veelzijdig qua smaak en textuur, eigenlijk hoef je er dus helemaal niets bij te serveren. Maar een goed stuk – volkoren – brood wat even onder de grill heeft gelegen of uit het broodrooster komt is altijd een goed idee.

groene salade met linzen

Groene salade met linzen

Totaal: 15 min
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Deze groene salade zit bomvol vezels, is fris en knapperig en zal je een flinke dosis energie geven!

Ingrediënten

  • 120 ml citroensap
  • 60 ml witte wijnazijn
  • 2 el ahornsiroop
  • peper en zout naar smaak
  • 200 gram broccoli rijst of roosjes
  • 1 blik linzen (200 gram)
  • 2 stengels bleekselderij
  • 15 gram peterselie
  • 15 gram dille
  • 15 gram munt
  • 1 jalapeño peper
  • 60 gram kiemgroenten
  • 1 avocado
  • 2 el pompoenpitten

Instructies

  • Meng in een grote schaal het citroensap, de witte wijnazijn en de ahornsiroop. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de bleekselderij in dunne plakjes en hak de peterselie, dille en munt fijn. Verwijder de zaadlijst van de jalapeño peper en snijd in de lengte doormidden, snijd vervolgens dunne ringetjes.
  • Voeg alle ingrediënten – behalve de kiemgroenten, avocado en pompoenpitten – toe aan de dressing. Meng alles goed door elkaar.
  • Vlak voor het serveren snijd je de avocado in blokjes en voeg je dat samen met de kiemgroenten toe aan de salade. Meng het nog even door elkaar en strooi er dan de pompoenpitten over.
  • Eet smakelijk.

Sylvia’s tips

Deze salade kun je prima van tevoren maken en een aantal dagen in de koelkast bewaren.
Het beste is om de avocado, pompoenpitten en kiemgroenten pas toe te voegen vlak voor het serveren.
De avocado zal anders verkleuren. De kiemgroenten en pompoenpitten zullen hun knapperigheid verliezen.
Salades
Nederlands
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Gelijkwaardige recepten

close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 753 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review