Heerlijke kruidige sperziebonen: dat zijn deze Indische toemis boontjes

Heerlijke sperziebonen, en met diepvriesboontjes nog eens snel klaar ook! Makkelijk voor na je werk, helemaal als je dan bijvoorbeeld de Indische spareribs erbij maakt die in de slowcooker moeten. Je moet er dan natuurlijk wel van tevoren over nagedacht hebben. De spareribs moeten tenslotte ook nog eens een nacht in de marinade liggen.

Santen en/of bouillon?

Meestal maak ik deze boontjes trouwens mét santen en zonder bouillon, maar deze keer sloeg ik de santen over. Dat was een prima beslissing! Weer eens wat anders dan wat ik normaal doe. En juist door dat spelen met ingrediënten creëer je je eigen smaak op den duur.

Sperziebonen

Toemis boontjes

Deze kruidige sperziebonen zijn heerlijk en doen het heel goed als onderdeel van een rijsttafel. Wanneer je dit eet als bijgerecht kunnen er natuurlijk meer mensen van eten dan de 2-3 personen die ik hier onder vermeld.
0 van 0 stemmen
Print recept Pin recept Waardering
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten
 

  • 450 gram sperziebonen (diepvries of vers)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • zout (naar smaak)
  • 1 tl laos
  • ½ tl trassi
  • 2 tl sambal oelek (of meer natuurlijk)
  • 2 handjes cherrytomaatjes
  • 1 tl ketjap manis
  • 1 tl gula djawa
  • 2 blaadjes salam
  • 200 ml bouillon (van een ½ groentenbouillonblokje)
  • 1 rode peper

Aan de slag
 

  • Indien je diepvries boontjes hebt kun je deze stap overslaan: dop de boontjes en kook ze beetgaar. Gooi ze in een vergiet en spoel ze af onder koud water. Straks gaan ze namelijk nog weer een keer in de pan en ze moeten niet te slap worden natuurlijk.
  • Snijd de ui in stukken en wrijf deze samen met de knoflook, zout, laos, trassi en sambal in de vijzel tot een pasta. Geen zin in de vijzel? Gebruik dan een staafmixer, blender of keukenmachine.
  • Fruit de boemboe op niet al te hoog vuur, een minuut of drie, tezamen met de salam blaadjes.
  • Voeg nu de bouillon, ketjap en gula djawa toe. Meng dit goed, zodat de gula djawa ook goed is opgenomen en doe er dan de boontjes bij.
  • Laat alles nu nog even pruttelen en een beetje inkoken. Het gerecht moet vooral niet droog zijn, maar het moet ook geen soep worden.
  • Snijd ondertussen de cherry tomaatjes in vieren en voeg ze nu toe. Schep het geheel nog een paar keer om en serveer.
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in één oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!

Met een vijzel

Het zit waarschijnlijk tussen mijn oren, maar op de een of andere manier lijkt het toch altijd lekkerder te zijn als je met een vijzel in de weer gaat. Je stopt wat meer liefde en zwoegen in je eten.

Vijzels hebben een ontzettende aantrekkingskracht op mij. Ik heb – wat je noemt – een “vijzel-tic”, op de een of andere manier moet ik ze altijd zien, voelen en hebben. Gelukkig kan ik mezelf in de hand houden en heb ik er maar vier (geloof ik). 

Eentje ervan zie je hieronder, de rest heb ik bij de toko vandaan. Graniet en marmeren vijzels hebben mijn voorkeur. In gebruik dan, want qua uiterlijk vind ik alles wel prachtig. 

Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *