Hummus met tuinbonen

Hummus met tuinbonen is zo’n bijgerecht waarvan je je afvraagt ”waarom heb ik dit niet eerder gemaakt?”. Het is heerlijk als bijgerecht met een stukje vers gebakken brood of op een toastje. Het brengt variatie en je voegt ongemerkt weer extra groenten toe aan je eetpatroon.

Vroeger griezelde ik echt van tuinbonen. De smaak is zo uitgesproken. En met vroeger bedoel ik dus tot vlak voordat ik deze hummus met tuinbonen maakte. Om eerlijk te zijn maakte ik het enkel omdat ik de vriezer leeg wil maken. En daar lagen nog tuinbonen in.

Aangezien ik gek ben op hummus, en mijn man dol is op tuinbonen, leek het me een goed moment om deze twee maar eens samen te voegen. We zouden het ofwel allebei lekker vinden ofwel er allebei van griezelen. Het werd het eerste!

tuinbonen hummus

Ingrediënten voor hummus met tuinbonen

Exacte hoeveelheden en instructies vind je onderaan de pagina in het recept.

  • Kikkererwten – hummus (choemoes) betekent kikkererwten, dus een hummus zonder kikkererwten is geen hummus
  • Tuinbonen – voor dit recept gebruikte ik bonen uit de diepvries en dat ging prima, maar ik neem aan dat pot of vers ook prima werkt. De kooktijd zal dan wel wat aangepast moeten worden.
  • Knoflook – samen met peper en zout is dit toch wel de lekkerste en meest gebruikte smaakmaker. Je leest er meer over in de Wiki.
  • Sesamolie – deze hummus heb ik geen tahini gebruikt, maar wilde wel wat sesam toevoegen, in de vorm van olie. Verder gebruik ik geen olie in deze hummus met tuinbonen.
  • Ras el hanout – bij de Albert Heijn kocht ik een tijdje geleden deze kruiden van Souq en dit smaakte wonderlijk goed in deze hummus.

Zo maak je hummus met tuinbonen

  1. Kook de tuinbonen vijf minuten in kokend water en giet ze vervolgens af.
  2. Giet de kikkererwten af, spoel ze onder de kraan en verwijder de velletjes.
  3. Dop een handje tuinbonen. En doe de rest, samen met de overige ingrediënten, in de keukenmachine. Giet er een klein beetje ijskoud water bij en meng opnieuw. Herhaal dit totdat je de juiste textuur hebt bereikt.
  4. Serveer bijvoorbeeld met reepjes komkommer, toastjes, tortilla chips of Turks brood.
tuinbonen hummus

Tuinbonen

Heb je gedroogde tuinbonen in huis? Dan kun je deze ook prima gebruiken, de smaak zal alleen wel anders zijn. En bovendien moet je er flink tijd voor uittrekken: zeker een nacht weken en dan tot wel acht uur koken, wil je de velletjes ook een beetje zacht hebben!

Verse tuinbonen zijn vooral aan het einde van de lente en in de zomer te koop.

Gebruik dus vooral blik, pot of diepvries. Ik gebruik voor dit recept diepvries tuinbonen.

tuinbonen hummus

Meer hummus

Ben zeer benieuwd wat jij vindt van deze hummus met tuinbonen.

tuinbonen hummus

Hummus met tuinbonen

Prep: 5 min
Kook: 10 min
Totaal: 15 min
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Zelfs als je geen fan bent van tuinbonen zul je dit lekker vinden. Goede manier dus om aan tuinbonen te wennen, meer variatie in je eetpatroon te brengen en ongemerkt extra groenten te eten.

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 100 gram tuinbonen diepvries
  • 200 gram kikkererwten blik
  • 1 citroen sap
  • 1 teen knoflook
  • ½ el sesamolie
  • ½ tl ras el hanout kruiden

Instructies

  • Kook de tuinbonen 2 min. in kokend water en giet af. Spoel de kikkererwten in een vergiet onder koud stromend water. Pers de citroen uit. Meng het citroensap, de knoflook, kikkererwten, de helft van de tuinbonen, de sesamolie en ⅔ van de olijfolie in de keukenmachine tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout.
  • Houd een handje tuinbonen apart. Meng vervolgens alle ingrediënten in de keukenmachine, schraap de puree van de wanden en voeg een beetje ijswater toe. Meng tot een gladde puree. Voeg – indien nodig – steeds een klein beetje ijswater toe, tot je de gewenste dikte hebt bereikt.

Serveersuggestie

  • Schep de hummus in een schaaltje of op een plat bord. Geef er vers Turks brood, pita, tortilla chips of komkommerreepjes bij.
Bijgerecht
Nederlands
Hummus recept, Tuinbonen hummus, Tuinbonen recept
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 753 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review