Huzarensalade

Mijn man eet tijdens de lunch het liefst twee boterhammen met cervelaat en huzarensalade. Toen onlangs de emmer weer leeg was, ging ik eens kijken in de lijst met ingrediënten en las het voor. Hij hoefde niet meer zo nodig en ik dacht “dat moet ik toch zelf kunnen?”. Zo kwam het dat ik deze simpele salade zelf ging maken.

De huzarensalade uit de winkel heeft meer weg van een smeerbare dikke pasta, en ik vroeg hem of hij dat ook zo wilde wanneer ik het zelf maakte. “Nee, want hoe meer stukjes erin zitten hoe beter de salade!”. Nou vooruit, zo gezegd zo gedaan. Onderstaand recept was het resultaat en hij wilde eigenlijk wel de hele bak direct leeg lepelen!

Missie geslaagd dus.

Huzarensalade, Russische salade en rundvlees salade

Volgens mijn man zijn deze kleine bakjes met salade uit de supermarkt onderling bijna identiek. In de ene salade zal iets meer van dit en in de andere iets meer van dat zitten. Maar voor zijn gevoel is het bijna allemaal hetzelfde… Ik lust ze geen van allen, dus ik kan het helaas niet beamen of ontkennen. Ik weet wel dat ik mijn eigen huzarensalade wél lekker vind!

Wat is huzarensalade en waar komt het vandaan?

Volgens Wikipedia bestaat huzarensalade al sinds de 19e eeuw in Nederland, maar mogelijk al sinds de 18e eeuw zelfs. Een huzarensalade bestaat meestal uit aardappelen, groenten, augurken en vlees. En wordt veelal geserveerd met garnituur, mayonaise en soms met toast of iets dergelijks.

In het Wannée Kookboek uit 1910 werd koud vlees, zure appelen, eieren, gekookte aardappelen, zilveruitjes, augurk en rode biet gebruikt. Van slaolie, azijn – of mayonaise – en peper en zout werd een dressing gemaakt.

De oorsprong van de naam is eigenlijk niet veel bekend. Het is twijfelachtig of het te maken heeft met de van oorsprong Hongaarse ruiters – huzaren genaamd – die in de 17e en 18e eeuw ten strijde trokken tegen de Turken.

huzarensalade

Recept huzarensalade

huzarensalade

Huzarensalade

Kook: 30 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram aardappelen, gekookt
  • 100 gram doperwten, diepvries
  • 1 winterwortel, gekookt
  • peper en zout
  • paprikapoeder
  • 4 el zilveruitjes
  • 2 augurken
  • peterselie
  • 1 el mosterd
  • 7 el mayonaise

Instructies

  • Snijd de gekookte aardappelen en wortel in blokjes. Leg de doperwten 3 minuten in kokend water en spoel ze dan vlug af onder de koude kraan. Hevel de groenten over naar een grote schaal.
  • Snijd de augurken in blokjes en hak de zilveruitjes fijn. Voeg toe aan de groenten. Doe de peterselie erbij.
  • Meng de mayonaise met de mosterd en schep dit voorzichtig door de groenten. Breng breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.

Opmerking

  • Gebruik meer of minder mayonaise naar behoefte.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Aardappelen – ik gebruikte ongeveer 400 gram vastkokende aardappelen. Na het schillen heb ik niet meer gewogen.
  • Paprikapoeder – deze keer gebruikte ik gewone paprikapoeder, volgende keer de Spaanse hot variant.
  • Augurken – van Kesbeke kocht ik een pot met augurkparten. Bij elkaar zal ik zo’n twee augurken hebben gebruikt.
  • Mosterd – pittige Dijonmosterd is erg lekker in deze salade.
  • Mayonaise – de mayolijn van Remia is volledig plantaardig en heerlijk, volgens mijn man iets zoeter dan andere mayonaises.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie

Beoordeling