Indische Hachee

De lekkerste hachee was die van mijn moeder. De uien waren erg fijn, het vlees was meer dan uit elkaar gevallen, beetje zoetig. Het geheel was eigenlijk een beetje papperig. En ontzettend lekker. Ik had ook geen vergelijkingsmateriaal. Toen kwam daar de hachee van mijn schoonouders. Nou ja, in eerste instantie maakte mijn schoonvader het altijd. Nadat zijn zicht te erg achteruit was gegaan nam mijn schoonmoeder het over. Die van hen was eerlijk gezegd nog heul veul lekkerder: brokken vlees, maar wel draderig, de uien waren grover gesneden en heerlijk zacht, de smaak was meer pittig, meer kruidnagel. Het geheel was eigenlijk een jus-achtige saus met brokken vlees en stukken ui. Heerlijk! Over mijn eigen hachee ben ik eigenlijk nooit echt tevreden geweest, dus na een paar keer heb ik dat opgegeven. Na een hele tijd in die lucht te hebben gestaan, wilde ik het ‘s avonds niet meer eten. Raar hè? Maar toen bedacht ik me dat ik wel eens Indische hachee wilde eten. Et voila, zie hier het recept.

Indische hachee

Maar dan wil je ineens wel eens wat anders. Vooral om de Indische keuken eigenlijk toch altijd favoriet is en blijft. Nu kun je zelf wat gaan verzinnen zodat het een Indisch tintje heeft of je kunt je kookboeken er bij pakken. Ik deed eigenlijk een beetje van alles en kwam tot het volgende recept. Het is echt een blijvertje wat mij betreft. Lekker eten met mie of rijst, en komkommer. Maar het kan natuurlijk ook prima met aardappelen en een of andere groente.

Een deel van de ingrediënten

[lt_recipe name=”Indische Hachee” servings=”3-4 personen” prep_time=”15M” cook_time=”6H” total_time=”6H15M” difficulty=”Simpel” summary=”Een heerlijke kruidige hachee die zowel bij rijst of bami past als bij aardappelen” print=”yes” ingredients=”500 gr rundvlees; 500 gr sjalotten; klontje roomboter; 4 tenen knoflook (of meer); 1,5 tl ketoembar; 1 tl kerrie; peper en zout; bloem; 6 el ketjap manis; 4 tl sambal oelek; stuk gula djawa, fijngemalen (of 1 el bruine suiker); 4 daun salam; 4 kruidnagels; blikje tomatenpuree; scheutje rode wijn; scheutje azijn; water; “];Snijd het vlees in blokken, strooi rijkelijk peper en zout erover en bestrooi dan met wat bloem. Ik gebruik zelf zo’n ‘ritszakje’ van de Ikea: geen rommel en ieder blokje vlees goed gebloemd.; Snijd de sjalotten in dunne ringetjes en zet er even grofweg het mes in.; Bak het vlees in de roomboter vlug aan alle kanten.; Voeg dan de ketoembar en kerrie toe plus een scheutje water. Roer door elkaar.; Voeg dan de ketjap, sambal, gula djawa, tomatenpuree, rode wijn, kruidnagels, azijn, knoflook en daun salam toe.; Laat het geheel even pruttelen en schep het dan in de slowcooker.; Voeg aan diezelfde pan een klein beetje boter toe en bak hierin de sjalotten tot ze zacht zijn.; Schep de sjalotten bij het vlees in de slowcooker en roer alles even goed door.; Ik voegde er een klein beetje water aan toe en zette de machine op low voor 6 uur.[/lt_recipe]

Het is een redelijk pittige hachee, dus wellicht wil je wat minder sambal gebruiken?

Liever een runderstoof zoals oma die maakte? Klik dan hier. Beide recepten zijn natuurlijk ook prima te bereiden op het fornuis of in de oven, maar dan moet je wel op blijven letten natuurlijk. Je wilt tenslotte geen aangekoekte stoofpot.

Meer info over de aanschaf van slowcookers

Heb je interesse in een slowcooker maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? Kijk dan eens hier, misschien heb je wat aan mijn tips. En mocht je overwegen om een slowcooker aan te schaffen.

indische hachee

Indische Hachee

Een heerlijke kruidige hachee die zowel bij rijst of bami past als bij aardappelen
0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Waardering
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indonesisch
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 6 uur
Totale tijd: 6 uur 15 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr rundvlees
  • 500 gr sjalotten
  • klontje roomboter
  • 4 tenen knoflook of meer
  • 1,5 tl ketoembar
  • 1 tl kerrie
  • peper en zout
  • bloem
  • 6 el ketjap manis
  • 4 tl sambal oelek
  • stuk gula djawa fijngemalen (of 1 el bruine suiker)
  • 4 daun salam
  • 4 kruidnagels
  • 1 blikje tomatenpuree
  • scheutje rode wijn
  • scheutje azijn
  • water

Instructies

  • Snijd het vlees in blokken, strooi rijkelijk peper en zout erover en bestrooi dan met wat bloem. Ik gebruik zelf zo’n ‘ritszakje’ van de Ikea: geen rommel en ieder blokje vlees goed gebloemd.
  • Snijd de sjalotten in dunne ringetjes en zet er even grofweg het mes in.
  • Bak het vlees in de roomboter vlug aan alle kanten.
  • Voeg dan de ketoembar en kerrie toe plus een scheutje water. Roer door elkaar.
  • Doe dan de ketjap, sambal, gula djawa, tomatenpuree, rode wijn, kruidnagels, azijn, knoflook en daun salam erbij.
  • Laat het geheel even pruttelen en schep het in de slowcooker.
  • Voeg aan diezelfde (braad)pan een klein beetje boter toe en bak hierin de sjalotten tot ze zacht zijn.
  • Schep de sjalotten bij het vlees in de slowcooker en roer alles goed door.
  • Ik voegde er een klein beetje water aan toe en zette de machine op low voor 6 uur6 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *