Jam van fruit en chiazaad

Mijn overheerlijke jam van fruit en chiazaad kun je maken met verschillende soorten fruit. Zowel vers als diepvriesfruit kun je gebruiken. Heerlijk door de yoghurt, havermoutpap of op de boterham.

jam van fruit en chiazaad

Om jam van fruit en chiazaad heb je helemaal geen geleisuiker nodig. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is een gezonder en heerlijk alternatief voor de jam die je in de supermarkt koopt. Het is makkelijk te maken en je hoeft je niet zo schuldig te voelen als je nog een schepje extra neemt. Ik leg je uit hoe je het maakt en op welke manieren je er van kunt gaan genieten.

Als je denkt dat jam maken moeilijk is, dan vergis je je. Deze jam van fruit en chiazaad is likkebaardend lekker. Het is fruitig, zoet en heeft een perfecte structuur. Ben jij ook zo’n fan van chiapudding? Dan moet je deze jam proberen. Ik weet zeker dat je het vaker gaat maken.

jam van fruit en chiazaad

Is jam van chiazaad gezond

Normaal gesproken maak je jam in de verhouding 1 op 1 (fruit / geleisuiker). Dat is een hoop toegevoegde suiker naast de natuurlijke fruitsuikers. De jam uit de supermarkt bevat veelal gewone geraffineerde suiker, pectine en in veel gevallen de “nodige” conserveermiddelen.

Deze jam van fruit en chiazaad is het tegenovergestelde van de superzoete supermarkt versie. De gezondheidsvoordelen van chiazaad kun je hier lezen. Chiazaad is ontzettend vezelrijk en wordt dikker als het in aanraking komt met vocht. En omdat fruit van zichzelf al heerlijk zoet is gebruik ik enkel een beetje ahornsiroop. Dit is een natuurlijke zoetstof en smaakt minder zoet dan bijvoorbeeld honing. Heb je superzoet fruit? Dan is zelfs dat beetje ahornsiroop niet nodig.

Het is dus veel gezonder dan jam uit de supermarkt, maar eet het met mate. Wees je bewust van de fruitsuikers en eventueel toegevoegde ahornsiroop of honing.

jam van fruit en chiazaad

De ingrediënten voor jam van fruit en chiazaad

Je hebt maar 4 simpele ingrediënten nodig:

  • vers fruit of fruit uit de diepvries: aardbeien, frambozen, bosvruchten, blauwe bessen, perziken of wat je ook maar lekker vindt
  • chiazaad: je hebt maar twee eetlepels chiazaad per 500 gram fruit nodig
  • citroensap: een beetje citroensap is al voldoende
  • zoetstof: ik gebruik ahornsiroop, maar je kunt ook honing gebruiken of wat je maar lekker vindt (go easy on it!)

Hoe maak je jam van fruit en chiazaad

Voorbereiding fruit

Vers fruit: gebruik ongeveer 500 gram gewassen, schoongemaakt fruit. Heb je erg grote aardbeiden of wil je perziken gebruiken, snijd ze dan in kleinere stukjes. Kleine fruitsoorten als bessen of frambozen kun je gewoon in zijn geheel gebruiken.
Diepvriesfruit: laat het fruit vast wat ontdooien op het aanrecht

Fruit koken

Zet een pan op middelhoog vuur. Schep het fruit erin, gevolgd door wat zoetstof en citroensap. Roer alles goed door elkaar. Laat het een minuut of 6 op een laag vuurtje pruttelen tot het fruit zacht is.

jam van fruit en chiazaad
gebruik de lepel om het fruit te pureren
jam van fruit en chiazaad
voeg als laatste chiazaad toe

Afhankelijk van de textuur die je wilt bereiken gebruik je een vork, pureestamper of staafmixer om de jam te pureren.

Chiazaad toevoegen

Als laatste voeg je het chiazaad toe. Afhankelijk van hoeveel vocht er uit je fruit is gekomen wil je misschien wat meer chiazaad gebruiken. Giet de jam nu over in een (glazen) pot. Ik gebruik graag deze weckpotten, ze hebben de perfect inhoud voor chiapudding, jam of notenpasta.

Tijdens het afkoelen zal de jam dikker worden, net als bij chiapudding. De jam is een week houdbaar in de koelkast.

Serveertips

De jam smeren op een vers, warm (glutenvrij) stokbroodje geeft mij gelijk vakantiekriebels. Ook op een geroosterd broodje is het erg lekker! Maar je kunt nog zoveel meer met jam van fruit en chiazaad. Een paar ideeën:

  • gebruik een laagje als bodem van je chiapudding
  • schep wat jam op pannenkoekjes
  • lepel een klodder door de yoghurt
  • roer een lepel jam door de havermoutpap
  • chocolade en frambozen zijn een gouden combinatie, heerlijk dus met chocolade chiapudding (vervang dan de banaan door verse frambozen)
jam van fruit en chiazaad

Jam van fruit en chiazaad

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Mijn overheerlijke jam van fruit en chiazaad kun je maken met verschillende soorten fruit. Zowel vers als diepvriesfruit kun je gebruiken. Heerlijk door de yoghurt, havermoutpap of op de boterham.
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram fruit (aardbeien, frambozen, blauwe bessen etc.)
  • 2 el chiazaad
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 el citroensap

Instructies
 

  • Maak het fruit schoon. Bij grote stukken fruit snijd je het wat kleiner, kleine fruitsoorten kun je zo gebruiken.
  • Doe het fruit, chiazaad en de citroensap in een pan en zet het op middelhoog vuur. Roer goed door en laat het dan op laag vuur ongeveer 6 pruttelen. Roer regelmatig, zodat het fruit uiteen valt.
  • Afhankelijk van de dikte van de jam gebruik je een vorm, pureestamper of blender om het fruit te pureren. Zet nu het vuur uit.
  • Roer het chiazaad erdoor en schenk de jam in een pot. Zet het in de koelkast waar de jam verder op zal stijven.

Sylvia’s tips

Diepvries frambozen zijn meestal redelijk zuur. Ben je een zoetekauw proef dan even tussendoor of de jam meer zoetstof nodig heeft. 
Ontbijt
Nederlands
Chiazaad jam recept, Jam met chiazaad, Jam recept, Makkelijke jam recept
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info