Jus met champignons

Wanneer je helemaal geen vlees eet, of een dagje vegetarisch gaat, wil je misschien wél die lekkere stamppot met jus eten. In de supermarkt is er genoeg keuze in kant en klare jus of juspoeder waar je alleen nog wat boter en water aan toevoegt. Lekker makkelijk, maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken. Terwijl de groenten en piepers koken, maak jij in een handomdraai de lekkerste jus met champignons!

jus met champignons

Recept jus met champignons

Waardering

Bereidingstijd 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 el olie (of boter)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 teen knoflook (fijn gesneden)
  • 4-5 champignons (meer of minder naar smaak)
  • 500 ml bouillon
  • 3 el rode wijn (of ketjap of een mix)

Zo maak je het

  • Snipper de ui en snijd de teen knoflook fijn. Verhit de olie of boter in een pan en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Snijd ondertussen de champignons fijn en voeg deze toe zodra de knoflook en ui glazig zien. Bak op middelhoog vuur tot de champignons verkleuren.
  • Blus af met de rode wijn of ketjap en bak dit een minuutje. Voeg vervolgens de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat het – met de deksel op de pan – pruttelen. Kook het uiteindelijk in tot de gewenste dikte.
  • Breng op smaak met zout en peper. Maar wees voorzichtig met zout als je ketjap hebt gebruikt.
Ga jij dit recept maken? Deel het op Instagram!Roep me via @SilphyasKitchen en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Opmerking bij de ingrediënten

  • Champignons – je kunt zowel witte champignons als kastanje champignons gebruiken.
  • Bouillon – het lekkerste is natuurlijk zelfgemaakte bouillon, maar ik snap het helemaal als je daar nu even geen tijd voor of zin in hebt; gebruik dus gerust een bouillonblokje. Ik gebruikte een groentebouillonblokje.
  • Rode wijn, ketjap – je kunt een van beiden of allebei gebruiken, afhankelijk van wat je gaat eten en waar je trek in hebt. Met ketjap krijg je een zoutere jus.
  • Olie of boter – ik gebruik tegenwoordig avocado olie om in te bakken of boter van Violife. Vioblock is er gezouten en ongezouten en is een geweldige vervanger voor roomboter. Verkrijgbaar bij AH.

Jus met champignons of saus?

Bij het ene gerecht is het lekkerder om deze jus met stukjes champignon te eten dan bij het andere gerecht. Dus kun je drie dingen doen:

  • de jus zeven, waardoor je stukjes champignons overhoudt (en weer ergens anders voor kunt gebruiken)
  • de jus bewerken met een staafmixer, voor de mens die niet zo van stukjes houdt
  • of gewoon genieten van deze nieuwe vorm van jus

Het is een kwestie van proberen en ontdekken wat jouw voorkeur heeft.

jus met champignons

Bewaren en serveren

Je kunt deze jus een week in de koelkast bewaren of voor lange tijd in de vriezer. Ja echt waar, je kunt deze jus makkelijk invriezen. Zelfs de champignons smaken daarna nog heerlijk!

Geef de jus bij een stamppot of een vleesvervanger, bijvoorbeeld bij een schnitzel of Zweedse balletjes. Of bak paddenstoelen en schenk er deze jus over, geen vlees(vervanger) meer nodig.

Wij aten het onlangs met rodekool, pommes duchessse en een Auf Wieder Schnitzel van de Vegetarische Slager.

Recepten direct in je inbox?

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Plaats een reactie

Review