Zo’n beetje ieder Indiaas restaurant heeft dit gerecht wel op het menu staan als voorgerecht: kanda bhaji. Alhoewel het overal net even anders wordt geschreven of genoemd. Tijdens mijn laatste diner bij een Indiaas restaurant, in Remich (Luxemburg), kreeg ik de groenten variant van dit gerecht. En ook dat was vreselijk lekker!
Wat is kanda bhaji
“Kanda” betekent ui in het Hindi en “bhaji” verwijst naar een gefrituurd deeg. Het gerecht is van nature glutenvrij en plantaardig, mooi meegnomen dus. Deze lekkernij is een zeer populaire streetfood, maar wordt ook in huiselijke kring vaak gemaakt en geserveerd tijdens feestelijkheden.
Kanda Bhaji wordt vaak geserveerd met zoete chutneys of sauzen zoals muntsaus, tamarindesaus of yoghurtsaus. Kanda bhaji kan namelijk flink pittig zijn en dan is het contract met zoet of fris erg aangenaam. Het wordt meestal warm gegeten – alhoewel koud ook prima kan – en schijnt bijzonder lekker te zijn als snack bij thee.

De ingrediënten
Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk de ui. Maar zonder de smaakmakers als komijnzaad, kurkuma, chilipoeder, gember, knoflook en koriander is het maar saai natuurlijk. Met besan (kikkererwtenmeel) worden de uien gecoat. Dat gebeurt door de uien goed en krachtig te kneden zodat er vocht vrijkomt. Dat vocht vormt samen met het meel dan voor een soort deeg. En dan natuurlijk nog een plantaardige olie om de bhaji’s te frituren.
Ik gebruikte geen knoflook maar voegde nog wel een beetje groente toe. Er lag nog een stuk courgette wat ik raspte en uitkneep zodat het overtollige vocht niet in het mengsel kwam. Dat was een goede zet!
Recept kanda bhaji
Ingrediënten
- 2 kleine rode uien, flinterdunne ringen
- ¼ cup kikkererwtenmeel
- ¼ tl gember
- 1 tl chilipoeder
- ¼ tl kurkuma
- ¼ tl komijnpoeder
- plukje koriander, fijn gesneden
- olie
Zo maak je het
- Snijd de uien in flinterdunne ringen en leg ze in een schaal. Kneed de uienringen helemaal los, er mag flink gekneed worden. Voeg dan de specerijen toe en kneed nogmaals goed door. Dek de schaal af en zet het minimaal 30 minuten opzij.
- Voeg dan de helft van het kikkererwtenmeel toe en kneed het goed door elkaar. Je hoeft geen water toe te voegen, het meel moet worden opgenomen door het vocht dat uit de uien komt.
- Voeg beetje bij beetje de rest van het meel toe, het moet een dik mengsel worden. Te veel meel zorgt ervoor dat de bhaji’s niet krokant worden.
- Snijd de koriander fijn en spatel dat door het mengsel.
- Verhit de olie in een pan en gebruik een vork of lepel om een ‘plukje’ van het mengsel in de hete olie te laten glijden. Ga zo door tot alles op is.
- Als ze goudbruin en krokant zijn haal je ze uit de pan en leg je de bhaji’s op wat keukenpapier om het overtollige vet te absorberen.
Extra info

Smaakt dit naar meer?
Dan wil je misschien ook wel de volgende recepten proberen.
- Raita (Indiase yoghurtdip), lekker ook bij de kanda bhaji
- Aloo masala: Indiaas gekruide aardappeltjes
- Mango lassi
- Uppittu | Kruidig Indiaas ontbijt met griesmeel
- Munt chutney – erg lekker bij deze kanda bhaji
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!