Karbonades op Indische wijze, ook lekker als “frietje stoof”

Zodra de dagen korter worden en het buiten frisser wordt, slaat de drang naar “slow cooken” toe! Deze keer heerlijke karbonades op Indische wijze.

Karbonades met

En ook al zeg ik het vaker – en bij meerdere recepten – maar deze karbonades kun je werkelijk bij ALLES eten. Bijvoorbeeld:

Enige nadeel is dat het té lekker is, waardoor je eigenlijk te veel eet en de rest van de avond vol zit.

Laat je niet afschrikken

Misschien vind je twee eetlepels sambal én een rode peper én kruidnagelen wat veel van het goede, dan moet je het vooral aanpassen. Maar ik ben erachter gekomen dat bij de meeste slowcooker-recepten te weinig gebruik wordt gemaakt van kruiden en/of specerijen. Daardoor komt het vlees er vaak wat flauw uit. Al was het alleen al omdat vlees vaak ook nog wordt verzopen in een halve (of zelfs hele) liter vocht…

karbonades

Karbonades op Indische wijze

Kook: 6 uur 15 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ook nodig

Ingrediënten

  • 700 gram schouderkarbonade
  • ½ blok santen
  • 150 ml water
  • 2 uien
  • 2 el sambal oelek
  • 3 el ketjap manis
  • 2 tl laos
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl djinten
  • 1 stengel sereh
  • 1 rode peper
  • 4 tenen knoflook
  • 1 tl trassi
  • 2 daun salam
  • 4 daun djeroek peroet
  • 4 kruidnagelen
  • 2 el olie

Instructies

  • Pel de uien en knoflook. Snijd ze in stukken.
  • Doe de uien, knoflook, trassi en sambal in een vijzel of keukenmachine en maal het. Het hoeft niet superfijn te zijn, mogen best nog stukjes in zitten.
  • Verhit de olie in een pan op hoog vuur, temper dan het vuur een beetje en fruit het uimengsel. Voeg dan de laos, djinten en ketoembar toe en bak nog even mee. Laat het afkoelen.
  • Los de santen op in het hete water.
  • Leg de karbonades in de slowcooker. Giet daarop de ketjap en santen.
  • Snijd de peper in dunne ringetjes en kneus de sereh. Leg dit bovenop de karbonades.
  • Doe er de blaadjes (daun) salam en djeroek peroet bij.
  • Schep het uitmengsel er over heen.
  • Stel de slowcooker in op low, ca. 6 uur.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

9 gedachten over “Karbonades op Indische wijze, ook lekker als “frietje stoof””

  1. Hi,

    Ben het nu aan het maken, maar moet er water in totdat alles onderligt of gaat dit goed met een slowcooker en hoeft dit niet?
    Want die 150 ml water gebruik je voor die santen toch?

    Beantwoorden
  2. Hoi Silphya,

    Ziet er heerlijk uit.
    Echter heb ik geen slowcooker.
    Is dit gerecht ook te bereiden in een wok, hapjespan of braadpan?
    Zo ja, hoe dan?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

    Beantwoorden
    • Hej Manolito,

      Het was ook inderdaad erg lekker! Je kunt het zeker zonder slowcooker maken.

      Gewoon in een pan – liefst met dikke bodem – op het gasfornuis of in de oven. In beide gevallen voeg je bouillon toe tot alle ingrediënten onder het vocht staan.

      In beide gevallen regelmatig kijken of er nog genoeg vocht in de pan is, anders nog wat toevoegen.

      Op het gasfornuis zou ik een vlamverdeler gebruiken, zeker als je geen pan met dikke bodem bezit (zoals bijvoorbeeld een Le Creuset).

      De stand low op een slowcooker gaat niet verder dan 90℃. Je zult dus regelmatig moeten checken, want ik kan je geen exacte temperaturen en tijden geven voor bereiding in de oven of op het gasfornuis.

      Maar ik denk dat ik de temperatuur van de oven op 175℃ zou zetten.
      Op het gasfornuis zou ik het gas helemaal laag draaien en liefst nog een vlamverdeler gebruiken.

      Laat je nog weten hoe het is uitgepakt?

      Hartelijke groet,
      Sylvia

      Beantwoorden

Plaats een reactie