Marokkaanse kip

Zo gebruik ik ras el hanout continu en zo staat het “te verstoffen” in mijn kruidenkastje. Evenals de ingelegde citroenen eigenlijk. Ik besloot beiden maar weer eens van stal te halen en deze lekker Marokkaanse kip te maken. Je ziet overigens vele varianten van dit recept: met kipfilet, kippenpoten of hele kip. Uit de tajine of de oven. Maar vandaag gaan we voor de slowcooker variant. Lekker en makkelijk.

Wat is ras el hanout?

Het is een (duh) Marokkaans kruidenmengsel van soms wel 20 verschillende specerijen. Iedere winkel of kok(kin) heeft zo zijn of haar eigen recept hiervoor. De een gebruikt wat meer kardemom en de ander wat meer piment. Om maar een voorbeeld te noemen. Letterlijk betekent het “het hoofd van de winkel”. Vrij vertaald zou je er van kunnen maken “het beste wat de winkel te bieden heeft”.

Waar koop je Harissa?

Je hoeft hier niet voor naar een speciale winkel. Tegenwoordig is het, net als de ras el hanout, te koop bij de supermarkt. Wel zo makkelijk. Maar wat is het eigenlijk? Je moet het eigenlijk zien als sambal of chili. Maar dan dus Noord-Afrikaans. Het is gemaakt van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook.

Wat eet je bij de Marokkaanse kip?

Je kunt simpel een stuk Turks of Marokkaans brood nemen en dippen in de saus die achterblijft in de slowcooker. Of zelf een  een lekkere saus van yoghurt, knoflook en koriander maken. Of een salade, couscous of bloemkoolrijst. Je ziet het: met deze Marokkaanse kip kun je alle kanten uit.

marokkaanse kip

Kip op Marokkaanse wijze

Kook: 7 uur 15 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ook nodig

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • 1 cm gember
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 10 gram koriander
  • 10 gram platte peterselie
  • 2 el ras el hanout
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl harissa
  • zeezout
  • 50 gram zwarte olijven
  • 2 ingelegde citroenen
  • olijfolie

Instructies

  • Pel de gember, ui en knoflook. Doe dat dan samen met de koriander en peterselie in een keukenmachine en maal het fijn. Of gebruik een blender of staafmixer. En anders zit er niets anders op dan dat je het zo klein mogelijk snijdt.
  • Schep dit mengsel in een slowcooker.
  • Voeg nu een scheutje olijfolie, ras el hanout, kaneel, koriander, zout, harissa en de olijven toe. Meng het even goed.
  • Snijd de citroenen en tomaat in schijfjes en voeg ze toe aan het mengsel.
  • Leg de kipfilets in de slowcooker en wrijf ze goed in met het mengsel. Doe dit lekker met je handen, dan masseer je het er als het ware een beetje in.
  • Verkruimel er een half kippen bouillonblokje boven en giet er een (thee)kopje water op.
  • Zet de slowcooker op low en stel de timer in op 7 uur.

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 458kcal | Koolhydraten: 8gr | Eiwit: 60gr | Vet: 20gr | Waarvan verzadigd: 5gr | Waarvan onverzadigd: 4gr | Cholesterol: 166mg | Zout: 1127gr | Vezels: 2gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

4 gedachten over “Marokkaanse kip”

  1. Hoi Sylvia,

    Een heerlijk recept.
    Ik heb echter geen slowcooker.
    Is dit gerecht op een andere wijze te bereiden?
    Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

    Beantwoorden
    • Hej Manolito,
      Ook dit gerecht is te bereiden in een pan met dikke bodem. Zet de pan op laag vuur en laat het een uurtje stoven. Check ook bij dit gerecht of het niet te droog staat, voeg eventueel meer vocht toe.

      Beantwoorden

Plaats een reactie