Met een klassieke eiersalade kun je alle kanten uit. Het is lekker op een toastje, boterham of in een wrap. Of je “prikt een vorkje mee” vanuit een schaaltje. Het enige wat je nodig hebt zijn hardgekookte eieren, mayonaise, een rode ui, Dijon mosterd en verse kruiden.
Net als mijn avocado kip salade is ook deze eiersalade niet klef. Dat is iets wat mij bij veel salades tegenstaat. Vaak zijn de ingrediënten te klein gesneden of zelfs geprakt en druipt het van de mayonaise. Sinds ik dit soort salades zelf maak, geniet ik er volop van, want door het zelf te maken kun je het helemaal naar smaak en wens aanpassen.

Wat zit er in de eiersalade?
Zoals gezegd is dit een klassieke eiersalade met simpele producten. Je komt geen exotische smaken tegen, maar wel lekker veel kruiden. De kruiden geven het net dat beetje extra frisheid. Ik gebruik de volgende ingrediënten:
- Hardgekookte eieren. Het hoofdingrediënt natuurlijk.
- Mayonaise. Ik gebruik mijn zelfgemaakte mayonaise, maar je kunt gewoon jouw favoriete mayonaise gebruiken.
- Dijon mosterd. De scherpte van Dijon mosterd vind ik altijd erg lekker en doet het erg goed in deze eiersalade. Maar gebruik gerust jouw favoriete mosterd.
- Rode ui. Bij iedere hap een lekker knapperig stukje rode ui!
- Limoensap. Er gaat niets boven limoensap. Ik gebruik het in steeds meer gerechten. Heerlijk dat ‘zuurtje’.
- Verse kruiden. Peterselie en bieslook doen het altijd goed bij eieren. Ik stop er dan ook flink wat in.

Perfect gekookte eieren
Je kunt eieren perfect koken in de instant pot. Zorg ervoor dat je eieren perfect hardgekookt zijn. Je wilt geen halfzachte eidelen tegenkomen in de eiersalade.
Voor perfect gekookte eieren ga je als volgt te werk.
- Laat de eieren op kamertemperatuur komen en zet een waterkoker met water op.
- Giet het water in een pan en zet dat op het vuur. Zodra het kookt, grote bubbels, zet je het vuur laag.
- Schep de eieren voorzichtig in het water. Ik gebruik hiervoor een schuimspaan.
- Kook de eieren 8 minuten.
- Zet ondertussen een bak met ijskoud water en ijsklontjes klaar. Als de tijd om is schep je de eieren met de schuimspaan vanuit het kokende water direct in het ijsbad.
Hoe maak je de eiersalade
- Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Je zult deze eiersalade dus een beetje moeten plannen, want de eieren moeten volledig afgekoeld zijn. Zodra ze gekookt en afgekoeld zijn kun je aan de slag.
- Mix de ingrediënten door elkaar. Snijd de eieren in stukken, maar niet te klein, en doe ze in een schaal. Voeg daar de Dijon mosterd, fijn gesneden rode ui, kruiden, limoensap en mayonaise aan toe. Roer alles goed, maar voorzichtig, door elkaar en je bent klaar.

Hoe serveer je deze klassieke eiersalade?
In een schaaltje
Eet de eiersalade “puur”, gewoon lekker uit een schaaltje eten en genieten.
Op een boterham of toastje
Maak een prachtige sandwich met eiersalade en kiemgroenten. Heerlijk voor de lunch of brunch. Maar op een toastje met een snufje paprikapoeder is het ook heerlijk.
In een wrap
Gebruik een (volkoren) tortilla, slablad of koolblad als wrap. Beleg de wrap rijkelijk met eiersalade, dunne reepjes komkommer, paprika en kiemgroenten en rol ze zo strak mogelijk op. Perfect voor een picknick!
Bewaren en houdbaarheid
In een goed afgesloten bak kun je de eiersalade maximaal 4 dagen bewaren in de koelkast.
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!