Zo maak je een klassieke vinaigrette

Met het warme weer is er naar mijn idee weinig zo lekker als een simpele salade. Lekker makkelijk bij de BBQ of een stukje gebakken vis. Vroeger wilde ik helemaal niets over de sla hebben, tegenwoordig wil ik ook wel een dressing. Als je een lekkere simpele salade maakt en je wil daar een overheerlijke echt Franse vinaigrette over sprenkelen, dan maak je die natuurlijk zelf.

Je hoeft alleen maar de verhoudingen 3:1 (olie / azijn) te onthouden en klaar ben je. Vroeger dacht ik dat er ook mayonaise in “hoorde”, maar daarmee verpest je eigenlijk alleen maar de vinaigrette. Het “hoort” er in ieder geval niet in thuis.

Vinaigrette kun je opleuken naar eigen smaak. Bij ons thuis is dat meestal met (veel) mosterd. Blijf net zo lang kloppen tot je geen olie/azijn meer ziet. Het moet een homogene lobbige structuur krijgen. Maar ik gruwel van vinaigrette en maak voor mezelf gewoon een dressing van veel olijfolie, iets minder limoensap en flink peper. Hoe het komt dat ik gruwel van vinaigrette?

Als klein meisje was ik samen met de buurjongen aan het spelen: klimmen en klauteren in de boom, over het golfplaten dakje van de buurman daar weer naast… en je raadt het al: ik zakte door het dakje en viel naar beneden. Ja duh, omhoog vallen gaat wat lastig. Anyway; eenmaal op de grond beland bleek ik in een bed van brandnetels te zijn gevallen. Dus werd ik in een bad gelegd met heul veul azijn…. brrr sindsdien gruwel ik van azijn.

Zielig he?! 🙂

Vinaigrette

Prep: 2 min
Totaal: 2 min
Porties: 1 persoon
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 el azijn

Instructies

  • Meng de olijfolie en azijn.
  • Nu kun je er smaak aan geven door bijvoorbeeld peper en zout toe te voegen of wat geperste knoflook of (Dijon) mosterd. Net waar je trek in hebt. Probeer ook eens met verse peterselie of andere verse kruiden.
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen
close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 791 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review