Kletskoppen maken is een fluitje van een cent

Kletskoppen maken is een fluitje van een cent

0 Comments  /  Direct naar recept

Zoals je onderhand wel weet ben ik niet echt een liefhebber van bakken. Althans, niet van taarten en koekjes etc. Toch zijn er van die recepten die ik met alle liefde maak. Zoals bijvoorbeeld kokoskoekjes of clafoutis. Daar is dit recept voor kletskoppen bij gekomen. Hoe dat zo is gekomen? Nou, tijdens de kerstvakantie zouden mijn man en ik naar de tentoonstelling “Zuiderzeelicht” in Enkhuizen gaan. Zijn nicht wilde wel heel graag mee, dus zo gezegd en zo gedaan. Voor het gemak bleef ze ook logeren. En ik denk dat het tijdens het ontbijt (wentelteefjes, mjammie) was dat ze begon over kletskoppen zelf maken. Ik keek haar verbaasd aan want ze houdt helemaal niet van koken. Maar dit was helemaal haar ding, supersnel klaar, weinig ingrediënten nodig en dan maar smullen. Dat wilde ik ook wel! Het zijn tenslotte mijn lievelingskoekjes.

Vanaf nu zul je amandelen in huis willen hebben. De rest van de ingrediënten heeft iedereen volgens mij gewoon in huis. Standaard. Dus iedere keer als je visite krijgt en denkt “oh help, niets bij de koffie” duik dan gauw de voorraadkast in, zet de oven aan en maak deze overheerlijke kletskoppen. Succes verzekerd.

Afhankelijk van hoe groot je de balletjes maakt kun je ongeveer 9 koekjes tegelijk bakken. Ze lopen flink uit, dus hou daar rekening mee. Per bakplaat ben je ongeveer 6-8 minuten verder.

Kletskoppen

31 januari 2019
: ca. 40 stuks
: 5 min
: Supersimpel

Vergeet de supermarkt. Wordt zelf koekenbakker!

Door:

Ingrediënten
  • 250 gr donkerbruine suiker
  • 125 gr amandelen
  • 125 gr bloem
  • 75 gr boter of margarine
  • ½ tl kaneel
  • pietsie zout
  • beetje water
Instructies
  • Stap 1 Verwarm de oven voor op 225℃.
  • Stap 2 Snijd de amandelen in grove stukken.
  • Stap 3 Kneed alle ingrediënten tot er een stevige bal ontstaat.
  • Stap 4 Leg een bakvel op de bakplaat.
  • Stap 5 Draai nu allemaal kleine balletjes ter grootte van een knikker en leg ze op de bakplaat. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de balletjes zit. Ze lopen flink uit.
  • Stap 6 Plaats de bakplaat hoog in de oven en bak de koekjes lichtbruin en gaar.
  • Stap 7 Het deeg moet snel smelten en erg dun uitlopen.
  • Stap 8 Laat ze afkoelen en geniet er dan van.

Nu ik er zo over nadenk begin ik best wel wat recepten met ‘ ik hou niet van bakken zoals je weet ‘ ? misschien moest ik daar maar eens mee stoppen.

Een volgende keer ga ik proberen om ze vast wat platter te drukken met een natte lepel, de bolle kant natuurlijk. Misschien dat er dan wat meer koekjes tegelijk op de bakplaat kunnen.

Als jij ze ook gaat maken ben ik benieuwd hoe je ze vindt en hoeveel jij kon maken met bovenstaand recept.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.