Kletskoppen

Zoals je onderhand wel weet ben ik niet echt een liefhebber van bakken. Althans, niet van taarten en koekjes etc. Toch zijn er van die recepten die ik met alle liefde maak. Zoals bijvoorbeeld kokoskoekjes of clafoutis. Daar is dit recept voor kletskoppen bij gekomen. Hoe dat zo is gekomen? Nou, tijdens de kerstvakantie zouden mijn man en ik naar de tentoonstelling “Zuiderzeelicht” in Enkhuizen gaan. Zijn nicht wilde wel heel graag mee, dus zo gezegd en zo gedaan. Voor het gemak bleef ze ook logeren. En ik denk dat het tijdens het ontbijt (wentelteefjes, mjammie) was dat ze begon over kletskoppen zelf maken. Ik keek haar verbaasd aan want ze houdt helemaal niet van koken. Maar dit was helemaal haar ding, supersnel klaar, weinig ingrediënten nodig en dan maar smullen. Dat wilde ik ook wel! Het zijn tenslotte mijn lievelingskoekjes.

Vanaf nu zul je amandelen in huis willen hebben. De rest van de ingrediënten heeft iedereen volgens mij gewoon in huis. Standaard. Dus iedere keer als je visite krijgt en denkt “oh help, niets bij de koffie” duik dan gauw de voorraadkast in, zet de oven aan en maak deze overheerlijke kletskoppen. Succes verzekerd.

Afhankelijk van hoe groot je de balletjes maakt kun je ongeveer 9 koekjes tegelijk bakken. Ze lopen flink uit, dus hou daar rekening mee. Per bakplaat ben je ongeveer 6-8 minuten verder.

Een volgende keer ga ik proberen om ze vast wat platter te drukken met een natte lepel, de bolle kant natuurlijk. Misschien dat er dan wat meer koekjes tegelijk op de bakplaat kunnen.

kletskoppen

Kletskoppen

Kook: 15 minuten
Porties (aanpasbaar):40 stuks

Ingrediënten

  • 250 gram basterdsuiker, donkerbruin
  • 125 gram amandelen
  • 125 gram bloem
  • 75 gram boter (Vioblock)
  • ½ tl kaneel
  • snuf zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225℃.
  • Snijd de amandelen in grove stukken en kneed vervolgens alle ingrediënten tot er een stevige bal ontstaat.
  • Leg een bakvel op de bakplaat.
  • Draai nu allemaal kleine balletjes ter grootte van een knikker en leg ze op de bakplaat. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de balletjes zit. Ze lopen flink uit.
  • Plaats de bakplaat hoog in de oven en bak de koekjes lichtbruin en gaar.
  • Het deeg moet snel smelten en erg dun uitlopen.
  • Laat ze goed afkoelen en geniet er dan van.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie