Koningsdag is in aantocht: dat wordt oranje eten!

Nog even en dan gaan we weer massaal de straat op om Koningsdag te vieren. Scholen en bedrijven zijn al druk in de weer met de Koningsspelen. Ook het bedrijf waar ik werk organiseert het weer. In Amsterdam – en waarschijnlijk ook in andere steden – is men al weer bezig met de kleedjesmarkt. Her en der zie je op de stoepen al “BEZET” staan, zodat ze hun koopwaar uit kunnen stallen op een perfect plek. Kortom de feestelijkheden zijn niet van de lucht.

Koningsdag-eten

Op deze Koninklijke dag moet er natuurlijk ook oranje gegeten worden. Daarom heb ik besloten om dit bericht maar eens volledig te gaan wijden aan oranje gerechten, snacks en andere versnaperingen. Overigens hoef je deze lekkernijen niet alleen maar met Koningsdag te maken, want wat dacht je van de Voetbalwedstrijden? Ook alles oranje! Maar voetbal is aan mij niet besteed, dus terug naar Koningsdag maar weer. Hieronder een aantal suggesties voor deze feestelijke dag: van ontbijt tot snack.

Oranje ontbijt

We beginnen de dag gewoon lekker met een overheerlijke oranje smoothie.

koningsdagZet de blender maar vast klaar en deponeer hierin een gepelde banaan, die in stukken is gesneden. Snijd een mango in stukken en doe die er ook maar bij. Giet er vervolgens – versgeperst – sinaasappelsap bij en laat de machine zijn werk doen. Een goed begin van de dag is het halve werk!

En voor de mensen die daar ‘s morgens vroeg helemaal geen zin in hebben: pers alleen maar sinaasappelen uit en geniet ervan.

 

Oranje lunch

koningsdagNeem een pondje geschrapte wortelen en snijd ze in stukken. Snijd 1 ui in grove stukken en hak een half duimpje gember heel fijn. Zet een pan op het vuur en smelt hierin een klontje boter en wat olijfolie. Fruit hierin de ui op lag vuur. Als ze glazig zijn bak je de gember even mee en voeg je de wortelen toe. Pers 1 sinaasappel en giet het sap bij de wortelen en uien. Giet hierop een liter groentenbouillon en laat dit even zacht pruttelen tot alles gaar is. Haal dan de pan van het vuur en pureer met behulp van een blender of staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met een schaaltje croutons.

Snacks

Voor de mensen die ‘s avonds gewoon lekker thuis voor de buis zitten: overheerlijke chips van zoete aardappel.

koningsdagNeem 1 grote zoete aardappel en was deze goed af, maar laat de schil zitten. Snijd in superdunne schijfjes en doe ze in een grote kom. Mix wat uien-, paprikapoeder en zout en voeg toe aan de kom. Schep alles nu voorzichtig met je handen om (twee houten lepels, mag ook). Verdeel de aardappelschijfjes over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de plaat in een voorverwarmde oven (200°C). Na ca. tien minuten zijn de randjes lekker chipsy crispy. Haal de plaat uit de oven, draai de schijfjes om en zet de plaat weer even terug. BLIJF ER NU BIJ (het gaat heel hard). Met een minuut of 2 à 3 zijn de chips lekker knapperig en kun je gaan genieten.

Bij de koffie

Ja zeg, bij de koffie? Dat is heel simpel: ‘oranje tompoucen’ van de HEMA natuurlijk! Op een dag als deze mag je best wel een keer makkelijk doen, toch?

Ben benieuwd wat jullie doen op deze dag? Kom maar door met die berichten!

 

Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *