Koolsalade (zonder mayo)

Koolsalade of coleslaw is een heerlijke salade bij de BBQ, een picknick of op een boterham met bijvoorbeeld hummus of doperwten-muntpuree. De salade zit bomvol groenten, zaden en pitten. Optioneel kun je ook nog wat noten toevoegen.

In de traditionele coleslaw zit flink wat mayonaise. Maar omdat ik geen mayonaise gebruik in deze koolsalade is ‘ie niet alleen vegan, maar ook heb je ook nog eens de meest mooie kleuren op je bord.

Recept koolsalade

koolsalade

Koolsalade (zonder mayo)

Deze frisse koolsalade zit bomvol groenten, zaden en pitten! Lekker als bijgerecht bij een BBQ, een heerlijke salade tijdens een zomers picknick of gewoon lekker op de boterham of wrap.
Kook: 10 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram rode kool
  • 150 gram witte kool
  • 100 gram wortel
  • 15 gram peterselie
  • 200 gram papaya, of mango
  • 2 el sesamzaad
  • 1 el maanzaad
  • 3 el pompoenpitten
  • 3 el olijfolie, of zoveel meer als nodig
  • 3 limoenen
  • peper en zout

Instructies

  • Snijd de rode en witte kool in zeer dunne slierten. Dit gaat het makkelijkst met een keukenmachine of mandoline. Maar met een scherp mes en wat geduld lukt het ook met een gewoon keukenmes. Schep alles in een grote afsluitbare schaal.
  • Snijd de wortel julienne, of maak het jezelf makkelijk door een zakje julienne gesneden wortel te gebruiken. Voeg toe aan de schaal.
  • Snijd de papaya of mango in kleine stukjes en snijd de peterselie fijn. Pers de limoenen. Voeg toe aan de schaal.
  • Doe de pompoenpitten, het sesamzaad en het maanzaad erbij en schep alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Notities

De salade is zeker een week houdbaar in de koelkast. De kleur verandert wel, maar de smaak blijft min of meer hetzelfde. 

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Rode & witte kool – je kunt ook 1 kleur gebruiken, maar ik vind het wel feestelijk zo’n regenboog aan kleuren op mijn bord.
  • Limoen – vers is het lekkerst, maar vooruit het mag ook uit een knijpflesje zijn.
  • Zaden & pitten – sesam- en maanzaad, pompoen- of zonnebloempitten. Varieer hier flink mee.

Bewaartips

Als je van tevoren weet dat je niet alles opmaakt, is het verstandiger om de olie nog niet toe te voegen. De salade zal dan slap worden. Het limoensap daarentegen zorgt ervoor dat de salade er fris uit blijft zien.

De salade is zeker een week houdbaar in de koelkast.

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie