Koolsalade (zonder mayo)

Deze frisse koolsalade zit bomvol groenten, zaden en pitten. Heerlijk bij de BBQ, tijdens een picknick of op de boterham of wrap!

koolsalade

Koolsalade of coleslaw is een heerlijke salade bij de BBQ, een picknick of op een boterham met bijvoorbeeld hummus of doperwten-muntpuree. De salade zit bomvol groenten, zaden en pitten. Optioneel kun je ook nog wat noten toevoegen.

In de traditionele coleslaw zit flink wat mayonaise. Maar omdat ik geen mayonaise gebruik in deze koolsalade is ‘ie niet alleen vegan, maar ook heb je ook nog eens de meest mooie kleuren op je bord.

Ingrediënten voor koolsalade

  • Rode & witte kool – je kunt ook 1 kleur gebruiken, maar ik vind het wel feestelijk zo’n regenboog aan kleuren op mijn bord.
  • Wortel – prachtig dat felle oranje in de salade.
  • Peterselie – ik gebruik platte peterselie, daar zit meer smaak aan dan krulpeterselie (is dat ook zo eigenlijk?).
  • Papaya (of mango) – meestal eindig ik dus met mango.
  • Limoen – vers is het lekkerst, maar vooruit het mag ook uit een knijpflesje zijn.
  • Zaden & pitten – sesam- en maanzaad, pompoen- of zonnebloempitten. Varieer hier flink mee.
koolsalade
Koolsalade op een boterham met doperwten-muntpuree

Hoe maak je de koolsalade

  1. Snijden – snijd de kolen doormidden, verwijder de harde kern en snijd in zeer dunne plakjes. Het makkelijkst gaat dit met een keukenmachine of mandoline, maar als je die niet hebt lukt het ook met een zeer scherp mes. Snijd de papaya of mango in blokjes en snijd de peterselie fijn.
  2. Raspen – snijd de wortel juliënne of maak het jezelf makkelijk en koop een zakje geraspte wortel.
  3. Mengen – voeg alle ingrediënten toe aan een grote schaal en meng het goed door elkaar.

Bewaartips

Als je van tevoren weet dat je niet alles opmaakt, is het verstandiger om de olie nog niet toe te voegen. De salade zal dan slap worden. Het limoensap daarentegen zorgt ervoor dat de salade er fris uit blijft zien.

De salade is zeker een week houdbaar in de koelkast.

koolsalade

Koolsalade (zonder mayo)

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Deze frisse koolsalade zit bomvol groenten, zaden en pitten! Lekker als bijgerecht bij een BBQ, een heerlijke salade tijdens een zomers picknick of gewoon lekker op de boterham of wrap.
Print recept Pin recept
Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram rode kool
  • 150 gram witte kool
  • 100 gram wortel
  • 15 gram peterselie
  • 200 gram papaya (of mango)
  • 2 el sesamzaad
  • 1 el maanzaad
  • 3 el pompoenpitten
  • 3 el olijfolie (of zoveel meer als nodig)
  • 3 limoenen
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd de rode en witte kool in zeer dunne slierten. Dit gaat het makkelijkst met een keukenmachine of mandoline. Maar met een scherp mes en wat geduld lukt het ook met een gewoon keukenmes. Schep alles in een grote afsluitbare schaal.
  • Snijd de wortel julienne, of maak het jezelf makkelijk door een zakje julienne gesneden wortel te gebruiken. Voeg toe aan de schaal.
  • Snijd de papaya of mango in kleine stukjes en snijd de peterselie fijn. Pers de limoenen. Voeg toe aan de schaal.
  • Doe de pompoenpitten, het sesamzaad en het maanzaad erbij en schep alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Sylvia’s tips

De salade is zeker een week houdbaar in de koelkast. De kleur verandert wel, maar de smaak blijft min of meer hetzelfde. 
Salade
Nederlands
Coleslaw recept, Koolsalade recept, Salade zonder mayonaise
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info