Uppittu | Kruidige aardappelblokjes met griesmeel

Tijdens mijn eeuwige zoektocht naar nieuwe kookboeken en leuke hebbedingen voor in de keuken, vond ik een wel heel grappig kookboek: Het Bollywood Kookboek. Bekende Bollywood-sterren geven in dit boek hun lievelingsrecepten. Onderstaand uppittu recept komt uit Mangalore en wordt vaak bij het ontbijt of bij de middagkoffie geserveerd. Het is een van de lievelingsrecepten van Suneil Shetty. Zijn leefregel luidt: “ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een bedelaar”.

Uppittu – Asafoetida

Asafoewatta? Asafoetida is het gele, gedroogde sap (hars dus) uit de wortels en stelen van een enorme, kruidachtige plant uit de familie van de schermbloemen. Gebruikt in de keukens van het Midden Oosten en India. Het stinkt naar zwavel, maar na verhitting verdwijnt die geur en smaakt het een beetje naar prei, ui en knoflook. Ik kan me zo voorstellen dat jij dit ook niet in huis hebt en je het misschien ook niet aan wil schaffen voor een eenmalig recept. In dat geval zou ik een ui, een teen knoflook en een stuk (halve dunne) prei fijn malen in de keukenmachine. Dit dan bakken en laten afkoelen. Daarna gewoon gebruiken alsof je asafoetida hebt.

uppittu

Uppittu | Kruidige aardappelblokjes met griesmeel

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Waardering
Porties: 6 personen
Calorieën: 414 kcal

Ingrediënten
 

  • 200 gram griesmeel
  • 1 ui ((in ringen))
  • 1 aardappel ((in blokjes))
  • 2 cm gember ((geraspt))
  • 1 el kristalsuiker
  • 50 gram koriander ((fijngesneden))
  • 4 el kokos ((geraspt, vers indien mogelijk))
  • 3 el ghee
  • zout ((naar smaak))

Voor het olie-specerijenmengsel

  • 4 el plantaardige olie
  • 3 el pinda's
  • 2 tl zwart mosterdzaad
  • 2 tl zwarte linzen
  • 3 rode pepers ((gedroogd))
  • 5-6 kerrieblaadjes
  • ½ tl kurkuma
  • 1 snufje asafoetida

Aan de slag
 

  • Verhit een pan met zware bodem en rooster hierin het griesmeel tot het heel licht begint te kleuren. Schep het vervolgens op een bord en laat het afkoelen.
  • Verhit voor het olie-specerijenmengsel de olie in een pan en voeg de pinda's, het mosterdzaad, de linzen, pepers en kerrieblaadjes toe. Bak dit mengsel tot het mosterdzaad begint te sissen, voeg de asafoetida en kurkuma toe en schep het nog 1 minuut om, zodat de specerijen niet aanbakken.
  • Voeg de uienringen toe en bak ze glazig. Schep de aardappelblokjes door het specerijenmengsel. Doe er 2½ dl water en zout bij en laat de aardappelblokjes gaar koken.
  • Draai het vuur laag en voeg de gember en suiker toe. Roer er tot slot geleidelijk het geroosterde griesmeel door, zodat er geen klontjes vormen.
  • Leg het deksel op de pan en laat het griesmeel in enkele minuten gaar worden.
  • Strooi de fijngesneden koriander en het geraspte kokos erover. Schenk de ghee erover en serveer het gerecht warm.

Je kunt ghee kant en klaar kopen, maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken.
Was het lekker of heb je een vraag?Laat vooral een reactie achter hieronder. Of tag #SilphyasKitchen op Instagram. Zou ik superleuk vinden!

Foto: overgenomen uit het kookboek.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *