Limabonen in rozemarijn-knoflookboter

Soms heb ik een recept in concept staan, terwijl ik het nog niet heb gemaakt en nog geen foto’s heb. Het kan dus voorkomen dat zo’n concept er dan ineens al drie jaar staat. Deze limabonen in rozemarijn-knoflookboter staat dus al zo lang klaar om te maken. En nu is het dan eindelijk gelukt. Spijt dat ik het niet eerder heb gemaakt!

Fast, fresh & simple

Dit recept zag ik jaren geleden toen ik nog regelmatig 24Kitchen keek. Donna Hay kwam voorbij en – ze was een van mijn favorieten – dus bleef ik hangen. In haar programma Fast, Fresh & Simple toverde zij de bekende Amerikaanse ‘mashed potatoes with meatloaf’ om tot dit pareltje: witte bonen in knoflookboter met rozemarijn en rucola.

Ik gaf er mijn eigen draai aan en verving de witte bonen door limabonen, de rucola bleef en wij aten er een plantaardige schnitzel bij. Het gerecht staat in minder dan 30 minuten op tafel!

Gedroogde bonen

Heb je geen blik bonen in huis, maar wel gedroogde bonen? Dan kun je ze klaarmaken op de ‘ouderwetse’ manier of in de instant pot. Ik laat je hieronder zien hoe je dat doet.

 • ouderwetse manier: spoel de bonen goed en doe ze dan in een grote pan met water, zonder zout. Per liter water 200 gram bonen. Laat deze minimaal 8 uur weken. Giet daarna het water weg, spoel de bonen nogmaals en zet ze met een laag water op het vuur, ongeveer twee vingerkootjes boven de bonen. Voeg geen zout toe, dan worden de velletjes taai. Voeg vlak voor het einde van de totale kooktijd eventueel zout toe. De totale kooktijd zal tussen de 75 en 90 minuten liggen.
 • instant pot: giet de bonen in de instant pot (spoelen is niet nodig). Voeg water toe tot ongeveer twee vingerkootjes boven de bonen. Doe de deksel op de pan, sluit hem en zet het ventiel op sealing. Gebruik de bean / chili functie (of 30-40 minuten op high pressure). Laat na de kooktijd de druk op natuurlijke wijze ontsnappen. Dit zal ongeveer vijftien minuten in beslag nemen.

Recept limabonen in rozemarijn-knoflookboter

Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Materiaal

Ingrediënten

 • 50 gram boter, bijvoorbeeld Vioblock
 • 6 tenen knoflook
 • 2 takjes rozemarijn
 • 1 blik limabonen
 • 2 handjes rucola
 • olijfolie, extra vierge

Zo maak je het

 • Snijd de tenen knoflook in flinterdunne plakjes en ris de naaldjes van de rozemarijn af.
 • Verwarm de boter in een hapjespan op een niet al te hoog vuur. De knoflook en rozemarijn moeten geur en smaak afgeven, het hoeft niet gebakken te worden.
 • Spoel de bonen goed af en laat ze uitlekken. Voeg ze daarna toe aan de rozemarijn-knoflookboter en laat dat op een laag vuur een paar minuten pruttelen, eventueel met deksel op de pan. Wanneer het een licht gaat bruisen kun je het vuur even wat hoger zetten.
 • Besprenkel de rucola met een paar druppels olijfolie en verdeel het over 2 borden. Serveer de limabonen in rozemarijn-knoflookboter op de rucola.
Ga jij dit recept maken? Laat het weten in een reactie hieronder.Vergeet niet een foto van het resultaat te delen op Instagram! Volg @SilphyasKitchen of gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Opmerking bij de ingrediënten

 • Boter – mijn favoriet is toch echt de Vioblock, maar helaas is de gezouten variant niet meer te koop. Maar je kunt uiteraard iedere andere ‘boter’ gebruiken die je lekker vindt.
 • Knoflook – wij zijn dol op knoflook, maar ik kan me zo voorstellen dat zes tenen op deze hoeveelheid misschien wat veel is. Pas het dan gerust aan.
 • Limabonen – in dit gerecht prima te vervangen door witte bonen of cannellini bonen.

Recepten direct in je inbox?

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Plaats een reactie

Review