Linguine carbonara

Ik weet niet hoe jij er over denkt, maar ik kan altijd zeer gelukkig worden van een bord pasta. Ik ben eens gaan kijken naar de herkomst van dit gerecht. En wat ik tegen kwam verbaasde me! Het verhaal wil dat linguine carbonara eigenlijk niet eens een Italiaans gerecht is.

Kost voor het aan front

Een van de verhalen is dat pasta carbonara is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het gebied rondom de Apennijnen is de oorlog in alle hevigheid aan de gang. De soldaten aan het front zijn vaak jonge mannen met een leeftijd van rond de 20. Maar het bijzondere aan dit verhaal is dat het geen Italiaanse soldaten betreft, maar juist de Amerikanen die daar volop in gevecht zijn. Zij hebben heimwee en proberen dit te compenseren met gerechten die hun aan thuis doen denken, namelijk eieren met spek. Blijkbaar is pasta carbonara helemaal geen Italiaanse uitvinding zoals vaak wordt verondersteld. Via de Amerikaanse soldaten in de Apennijnen is dit gerecht dus bij Romeinse families terecht gekomen. Vervolgens is het recept van familie op familie gegaan.

Tegenwoordig kun je geen enkel Romeins restaurant binnen lopen zonder dat dit gerecht op de kaart staat. Dit leuke verhaal vond ik op deze website.

linquine carbonara

Linguine carbonara

Kook: 20 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ingrediënten

  • 200 gram linguine
  • 2 tenen knoflook
  • 100 gram pancetta of spekreepjes
  • 2 eieren
  • 30 gram parmezaan
  • ½ potje room
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Instructies

  • Breng een pan met gezouten water aan de kook en kook de linguine beetgaar in 8 minuten.
  • Pers de knoflook. Snijd de pancetta in reepjes.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan. Bak de pancetta krokant in enkele minuten.
  • Draai het vuur omlaag zodra de pancetta krokant is. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuutje verder.
  • Scheid de eieren en klop de eierdooiers los in een mengkom. Het eiwit heb je niet nodig in dit recept. Voeg de parmezaan, de room, en peper en zout toe. Meng goed door elkaar.
  • Giet de linguine af en voeg bij de pancetta en hussel goed door elkaar op middelhoog vuur. Draai het vuur dan omlaag en voeg het eiermengsel toe. Roer even goed om zodat de saus wat indikt. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de pasta carbonara over de borden en werk af met flink wat peper.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

2 gedachten over “Linguine carbonara”

Plaats een reactie