Linguine carbonara

Ik weet niet hoe jij er over denkt, maar ik kan altijd zeer gelukkig worden van een bord pasta. Ik ben eens gaan kijken naar de herkomst van dit gerecht. En wat ik tegen kwam verbaasde me! Het verhaal wil dat linguine carbonara eigenlijk niet eens een Italiaans gerecht is.

Kost voor het aan front

Een van de verhalen is dat pasta carbonara is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het gebied rondom de Apennijnen is de oorlog in alle hevigheid aan de gang. De soldaten aan het front zijn vaak jonge mannen met een leeftijd van rond de 20. Maar het bijzondere aan dit verhaal is dat het geen Italiaanse soldaten betreft, maar juist de Amerikanen die daar volop in gevecht zijn. Zij hebben heimwee en proberen dit te compenseren met gerechten die hun aan thuis doen denken, namelijk eieren met spek. Blijkbaar is pasta carbonara helemaal geen Italiaanse uitvinding zoals vaak wordt verondersteld. Via de Amerikaanse soldaten in de Apennijnen is dit gerecht dus bij Romeinse families terecht gekomen. Vervolgens is het recept van familie op familie gegaan.

Tegenwoordig kun je geen enkel Romeins restaurant binnen lopen zonder dat dit gerecht op de kaart staat. Dit leuke verhaal vond ik op deze website.

linquine carbonara

Linguine carbonara

5 van 1 stem
Afdrukken Pin Waardering
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten
 

  • 200 gr linguine
  • 2 tenen knoflook
  • 100 gr pancetta (of spekreepjes)
  • 2 eieren
  • 30 gr parmezaan
  • ½ potje room
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Aan de slag
 

  • Breng een pan met gezouten water aan de kook en kook de linguine beetgaar in 8 minuten.
  • Pers de knoflook. Snijd de pancetta in reepjes.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan. Bak de pancetta krokant in enkele minuten.
  • Draai het vuur omlaag zodra de pancetta krokant is. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuutje verder.
  • Scheid de eieren en klop de eierdooiers los in een mengkom. Het eiwit heb je niet nodig in dit recept. Voeg de parmezaan, de room, en peper en zout toe. Meng goed door elkaar.
  • Giet de linguine af en voeg bij de pancetta en hussel goed door elkaar op middelhoog vuur. Draai het vuur dan omlaag en voeg het eiermengsel toe. Roer even goed om zodat de saus wat indikt. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de pasta carbonara over de borden en werk af met flink wat peper.
Was het lekker of heb je nog een vraag? Laat vooral een reactie achter hieronder. Of tag #SilphyasKitchen op Instagram. Zou ik superleuk vinden!

2 thoughts on “Linguine carbonara

Laat een reactie achter op J.J.M. HENDRIX Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *