Linzenburgers met avocado-chilisaus

Wil je wel eens een avond zonder vlees? Of ben je benieuwd naar vleesvervangers? Met deze linzenburger met avocado-chilisaus ben je zo gewend aan een dagje zonder vlees.

linzenburger

Linzenburgers met avocado-chilisaus zijn niet alleen onwijs lekker, ze zijn ook nog eens voedzaam en een geweldig alternatief voor een hamburger. Door een kleine aanpassing zijn deze linzenburgers met avocado-chilisaus vegan te maken.

Voorbereiding is het halve werk

Voor de linzenburgers heb je groene linzen nodig. Je kunt hiervoor gewoon linzen uit blik gebruiken. Omdat ik mealprep had ik een pot vol met gekookte groene linzen en een bak met gekoookte zilvervliesrijst staan. Daarmee bespaarde ik dus tijd.

Ga je zelf groene linzen koken, reken dan op ongeveer 20 minuten kooktijd. Ook voor de rijst moet je uitgaan van zeker 15 minuten kooktijd. Tel dus 20 minuten op bij de totale tijd.

linzenburgers

Ingrediënten voor linzenburgers met avocado-chilisaus

  • Groene linzen zijn een prima vleesvervanger en hebben van zichzelf een pittige nootachtige smaak.
  • Zilvervliesrijst vind ik niet alleen lekker het is bovendien ook veel voedzamer dan witte rijst. Maar je kunt ook een andere soort rijst gebruiken.
  • Wortel doe ik er door om nog wat extra groenten binnen te krijgen.
  • Havervlokken geeft de burger wat meer body.
  • Ei heb je nodig om alle ingrediënten bij elkaar te houden, zodat je burger niet uit elkaar valt.
  • Avocado is de basis van deze goddelijke groene saus.
  • Yoghurt en Mayonaise geven de saus een heerlijk romige textuur.
  • Chilivlokken kun je zoveel of zo weinig gebruiken als je wil. Ik hou wel van een beetje pit.
  • Limoensap en avocado zijn een combinatie die eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
linzenburgers

Hoe maak je linzenburgers met avocado-chilisaus

  1. Malen. Doe alle ingrediënten in je keukenmachine en pulseer totdat je de gewenste structuur hebt.
  2. Wegen of meten. Gebruik een halve cup om even grote porties te maken of weeg het af met een keukenweegschaal.
  3. Kneden. Kneed met je handen de porties tot mooie linzenburgers.
  4. Afkoelen. Zet de linzenburgers eventueel even in de koelkast om goed op te stijven.
  5. Bakken. Bak de linzenburgers op laag vuur tot ze mooi goudbruin zijn. Alle ingrediënten zijn al gaar, dus je hoeft je geen zorgen te maken om de binnenkant.
  6. Serveren. Serveer met een salade of oven gebakken aardappeltjes. Ik kan je vertellen dat een broodje met linzenburger en avocado-chilisaus heel erg vult.

Ik ben veganist, wat nu?

Geen probleem! Je kunt eieren, yoghurt en mayonaise prima vervangen door een vegan versie.

Zo maak je voor deze linzenburger van één eetlepel gebroken lijnzaad en drie eetlepels water een vervanger van ei. Laat het even vijf minuten indikken voordat je het als ei gebruikt.

Voor de yoghurt kun je een plantaardige vervanger kopen in de supermarkt. Ook voor mayonaise is er een vegan versie. Maar je kunt ook zelf vegan mayonaise maken.

Vegan mayonaise maken

Meng een eetlepel appel cider azijn met een halve theelepel mosterd, een halve theelepel zout en drie eetlepels aquafaba met een staafmixer. Voeg dan beetje bij beetje een neutrale olie toe en meng tot het de gewenste dikte heeft. Je hebt tussen de 180 en 240 ml nodig. Schenk het dan in een schaaltje en zet de mayonaise in de koelkast. Op deze manier wordt de mayonaise wat dikker.

Aquafaba is het kookwater van kikkererwten. In de meeste recepten staat dat je de kikkererwten in een vergiet moet storten en afspoelen. Dat vocht zou je dus eigenlijk op moeten vangen want daar kun je nog heel veel mee! (een heel artikel hierover volgt.)

linzenburger

Linzenburger met avocado-chilisaus

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Linzenburgers met avocado-chilisaus zijn niet alleen onwijs lekker, ze zijn ook nog eens voedzaam en een geweldig alternatief voor een hamburger. Serveer op een broodje en geef er een salade bij.
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Linzenburger

  • 200 gram zilvervliesrijst (gekookt)
  • 200 gram groene linzen (gekookt (of uit blik))
  • 1 wortel (ca. 75 gram)
  • 60 gram havervlokken
  • 1 tl knoflookpoeder
  • peper en zout
  • 1 ei (of vervanger)

Avocado-chilisaus

  • 1 avocado
  • 1 tl chili vlokken
  • 1 el limoensap
  • 1 el mayonaise (of vervanger)
  • 2 el yoghurt (of vervanger)

Instructies
 

Linzenburger

  • Kook de rijst en linzen volgens aanwijzingen op de verpakking. In plaats van linzen te koken kun je ook een blik groene linzen gebruiken.
  • Maak de wortel schoon en snijd in plakjes.
  • Schep alle ingrediënten, behalve het ei of eivervanger, in de keukenmachine en pulseer tot er een compacte massa ontstaat. Voeg dan het ei, of vervanger, toe en pulseer nogmaals.
    linzenburger
  • Tip: gebruik een halve cupmaat om evengrote porties te doseren. Een halve cupmaat linzenmengsel weegt ca. 135 gram.
  • Vorm met je handen linzenburgers van het mengsel. Zet ze eventueel tot gebruik in de koelkast.
    linzenburgers
  • Bak de linzenburgers op laag vuur tot ze mooi goudbruin zijn, dit duurt ongeveer 15minuten.
    linzenburger

Avocado-chilisaus

  • Prak de avocado fijn en meng met de overige ingrediënten. Gebruik eventueel een staafmixer.
  • Serveer de linzenburger op een broodje met de avocado-chilisaus.

Sylvia’s tips

 
Voor een vegan linzenburger 
  • vervang het ei door  1 eetlepel gebroken lijnzaad te mengen met 3 eetlepels water. Laat dit vijf minuten staan zodat het kan indikken. 
  • vervang de yoghurt door een plantaardige yoghurt.
  • vervang de mayonaise door een vegan versie uit de supermarkt of maak het zelf.
Diner
Nederlands
Avocado-chilisaus, Groentenburger, Linzen recept, Linzenburger
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info