Mango cheesecake (no bake)

Het recept voor deze mango cheesecake is ontstaan doordat ik in de reguliere supermarkten geen kant en klare plantaardige taarten of gebakjes kon vinden. En dan wilde ik ze ook nog glutenvrij hebben eigenlijk. Maar ongeveer een half jaar geleden vond ik bij de biologische supermarkt Odin een gebakje dat werkelijk te lekker voor woorden was. En dat zette mij aan het denken.

Dat gebakje bij Odin had een bodem die verdacht veel leek op mijn energiereepjes. En toen ik later mango mousse maakte, bedacht ik me dat dat best eens een geweldige basis voor de cheesecake kon zijn.

Dus toen er een feestje aan zat te komen bij omnivoren, bedacht ik me geen moment en besloot ik mijn eigen taart te maken en mee te nemen. De taart heeft het feestje echter niet gehaald, zo lekker was het! Gelukkig had ik nog wel een puntje achtergehouden…

Ingrediënten voor mango cheesecake

Exacte hoeveelheden en instructies vind je onderaan de pagina in het recept.

  • Zijden tofu heeft een romige textuur en is dus perfect om cheesecake van te maken
  • Mango geeft deze cheesecake een heerlijke tropische smaak, je kunt zowel verse als bevroren mango gebruiken
  • Agar agar gebruik je om de cheesecake stevigheid te geven
  • Citroensap zorgt voor een goede balans, anders wordt de cheesecake misschien te zoet
  • Plantaardige melk naar keuze
  • Dadels zorgen samen met cashewnoten, walnoten en nog wat ingrediënten voor een heerlijke bodem.
mango cheesecake

Zo maak je mango cheesecake

  1. Begin met alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine te plaatsen. Laat de machine draaien, en schraap zo nodig de wanden vrij. Uiteindelijk moet je een compacte kleverige bal overhouden.
  2. Leg de kleverige bal in een taartvorm en verdeel het met je handen over de bodem. Zorg dat het de dikte gelijkmatig is.
    Heb je teveel ’deeg’? Draai daar dan balletjes van en rol ze door kokosrasp. Heb je gelijk een heerlijke snack.
  3. Doe alle ingrediënten voor de cheesecake in een keukenmachine of blender en mix tot je een egale massa hebt.
  4. Verwarm de agar agar in wat sojamelk of water en voeg dat toe aan het cheesecake mengsel, roer even goed door en giet het vervolgens in de taartvorm.
  5. Dek de taart af met wat huishoudfolie of ’siliconen deksels’ en plaats de taart in de koelkast. Laat het een paar uur opstijven.
  6. Pureer een mango – of ander fruit – met wat citroensap en schenk dit over de taart. Plaats de taart nog een uurtje terug in de koelkast.
  7. Serveer en geniet.
mango cheesecake

Is de cheesecake gezond?

Alhoewel de ingrediënten op zichzelf wel gezond zijn, wil het niet zeggen dat het in deze hoeveelheden en samengevoegd goed voor je is. In het kort is het antwoord dus: nee.

Maar moet dat dan? Een taart is toch eigenlijk bedoeld als traktatie tijdens feestjes. En dan mag het ook best eens wat minder gezond zijn. Je eet tenslotte niet de hele taart in zijn geheel in een keer op. En geloof me; een klein puntje is al ontzettend machtig.

Ik weet alleen wel dat als ik moet kiezen tussen een ongezonde supermarkttaart en deze niet zo gezonde mango cheesecake, dat mijn taart met stip op nummer 1 staat!

Meer zoete lekkernijen

Ga jij deze mango cheesecake maken? Dan ben ik heel erg benieuwd wat je er van vindt.

mango cheesecake

Mango cheesecake (no bake)

Prep: 15 min
Kook: 5 min
Koelkast: 4 uur
Totaal: 4 uur 30 min
Porties: 8 personen
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Met een beetje geduld en liefde kun jij straks genieten van deze heerlijke tropische mango cheesecake.

Ingrediënten

Taartbodem

  • 200 gram medjoul dadels ontpit
  • 100 gram cashewnoten ongebrand & ongezouten
  • 50 gram walnoten
  • 1 el chiazaad
  • 1 el lijnzaad
  • 1 el kokosolie
  • 40 gram havervlokken eventueel glutenvrij
  • 1 el kokosrasp optioneel

Vulling

  • 1 pak zijden tofu
  • 2 mango’s
  • 1 el citroensap
  • 1 el maple syrup meer of minder naar smaak
  • 2 tl agar agar poeder
  • 240 ml sojamelk naar keuze een andere plantaardige melk

Toplaag

  • 1 pak mango diepvries
  • 1 el citroensap

Instructies

  • Je werkt het vlugst als je per onderdeel de ingrediënten al vast klaar zet. Zo kun je niets vergeten en hoef je ook niet te zoeken in je kastjes.
  • Knip een rondje bakpapier ter grootte van de taartvorm bodem, leg het papier erin en zet opzij tot gebruik.

Taartbodem

  • Week de cashews in heet water, als de dadels wat hard zijn week je die ook even in water, apart van de cashews. Controleer voor de zekerheid of er niet per ongeluk pitten zijn achtergebleven in de dadels, je keukenmachine kan hier niet tegen!
  • Doe alle ingrediënten voor de taartbodem in de keukenmachine en mix totdat er een kleverige deegbal ontstaat. Tussentijds moet je waarschijnlijk een paar keer stoppen om de wanden even leeg te schrapen.
  • Breng de deegbal over naar de taartvorm en druk het aan met je handen, totdat je een mooie egale bodem hebt. Ik gebruikte het gehele recept. Zet tot gebruik in de koelkast.
    Heb je liever een dunnere taartbodem gebruik dan de helft en verwerk het overblijfsel tot snackballetjes (die je in de vriezer bewaart).
    mango cheesecake

Vulling

  • Haal het vruchtvlees uit de mango’s. Dit gaat het makkelijks door een mes langs de pit te laten ‘glijden’. Je voelt absoluut tegenstand waar de pit zit, ga daar omheen. Gebruik een glas of lepel om de mango uit de schil te wippen.
  • Laat het vocht uit de verpakking van de zijden tofu weglopen. Doe dit voorzichtig, anders glijdt de tofu zo mee met het water.
  • Doe de mango’s en tofu in de keukenmachine of blender. Voeg daar het citroensap en eventueel maple syrup aan toe. Mix tot het een gladde egale massa is. Schep dit in een kom.
  • Breng de sojamelk samen met het agar agar poeder aan de kook terwijl je continu roert. Agar agar is de plantaardige versie van gelatine. Als het niet direct dikker wordt in de pan is het geen probleem, dat komt goed.
  • Schenk het agar agar mengsel bij de rest van de vulling en schep het goed, maar voorzichtig, door elkaar. Giet het geheel in de taartvorm en plaats het terug in de koelkast.
    mango cheesecake
  • Laat het minimaal 4 uur opstijven.

Toplaag

  • Pureer de mango – al dan niet bevroren – en meng het met een eetlepel citroensap. Schenk dit over de taart als een mooie gele toplaag.
    mango cheesecake
  • Zet de taart terug in de koelkast tot gebruik.
  • Vind je de taart er wat simpel uitzien of wil je laten zien wat er in zit? Versier de taart dan met wat stukjes mango, eetbare bloemetjes of geraspte kokos.
Tussendoortje
Nederlands
Cheesecake recept, Vegan cheesecake, Vegan taart
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 753 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review