Mealprep Friday: of een andere dag waarop jij vrij bent

Het einde van het kampeerseizoen is in zicht. Dat betekent in mijn geval dat ik weer wat georganiseerder ga worden met betrekking tot boodschappen en voedsel bereiden. Meestal hou ik dit een aantal weken tot in het kampeerseizoen vol en dan is het weer voorbij. Tot de nieuwe herfst zich weer aandient, zoals nu, dan komt mealprep Friday weer tevoorschijn. Deze keer ga ik proberen het vast te houden. Waarom? Dat lees je hieronder.

Waarom Mealprep Friday?

Ik heb een hekel aan boodschappen doen. Toch doe ik dat iedere dag weer, na het werk. Eigenlijk heb je dan al trek en dus neem je wel eens iets mee wat je anders niet mee zou nemen. Of waarvan je weet dat je het eigenlijk beter niet mee kan nemen. Door alles voor te bereiden hoef je maar een keer in de week boodschappen te doen. Dat scheelt onnodige aankopen en dus geld. Maar ook tijd. En tijd is iets waar we allemaal te kort van hebben. En hoe ouder we worden hoe schaarser de tijd is! Dit wordt mijn mealprep Friday.

Gemak dient de mens

Zoek allemaal lekkere recepten bij elkaar, pak pen en papier (of computer) en noteer de gerechten. Maak aan de hand daarvan een boodschappenlijstje. Als je een weekmenu op gaat stellen, houd er dan rekening mee dat misschien niet al je boodschappen even lang houdbaar zullen zijn. Die producten kun je dan aan het begin van de week eten, of dusdanig voorbereiden dat het ingevroren al klaar is. Ik heb tegenwoordig in ieder geval altijd diepvriesgroenten en -fruit in voorraad. Hiermee maak je in een handomdraai weer een lekker gerecht klaar.

Denk groot, denk vooruit

Wees slim! Heb jij een ovenschotel op de planning staan? Dan kun je ondertussen de gaspitten ander werk laten doen. En kook je voor 2? Misschien was een van je favoriete producten wel in de aanbieding; kook dan voor vier! Twee porties invriezen houdt in dat je een andere week maar voor vijf dagen hoeft te koken. Of als je onverwachts visite krijgt kan er iemand mee-eten.

Ontbijt

Voor de komende week eten we als ontbijt eieren met spek, spinazie-limoen smoothie, spinazie smoothie, bowl met bramen en cashewnoten, een ontbijt bowl en op zondag een lekker appeltaartontbijtje. Allemaal bestaande recepten, dus ook jij kunt dit nu zo in je planning zetten als het je wat lijkt. Smoothies zijn geweldig om te mealpreppen: snijd flink wat fruit en doe er al dan niet groenten bij. Vries het in. De avond ervoor (of zelfs gewoon ‘s morgens) haal je het uit de vriezer en je blender doet het werk.

Lunch

De lunch zal deze keer nog een beetje simpel zijn, want ik moet er weer even in komen. Maar in ieder geval komen er ommeletjes op het menu: met ham en rucola, maar ook met pompoen hummus. Misschien bereid ik ook nog wel een paar potten soep voor. Altijd lekker tenslotte.

Tussendoor

Ik doe eigenlijk niet aan tussendoortjes, eh niet liegen: ik eet ze wel, maar ik bereid ze niet vaak voor 🙂 Dus dat zijn van die te lekkere en minder gezonde tussendoortjes. Wil je gezonde tussendoortjes hebben? Snijd dan wortel, paprika en komkommer in plakjes of reepjes en maak er een lekkere dipsaus bij. Iedere keer als je trek hebt im iets lekkers en de koelkast opendoet, zie je het staan. Klaar om van te snoepen. Of wat dacht je van deze muffins en kokossnoepjes?

Diner

Vandaag doe ik de planning, dus meestal betekent dat dat ik alles in huis haal maar de planningsdag vergeet. Deze keer niet. Vanavond eten wij gewoon lekker simpel pannenkoeken! Daar heb ik al weken zin in, en nu geef ik er maar aan toe.

Maar omdat er een nieuw eBook op de planning staat (De Indonesische keuken), ga ik deze week maar alvast beginnen met het bereiden van een aantal Indonesische gerechten. Onder andere komen de sate ajam, rempah en sambal goreng spruitjes op het menu. Maar natuurlijk ook wat nieuwe recepten die enkel voor het eBook worden gemaakt. Dus dat verklap ik nog even niet.

Meer inspiratie nodig?

Tik “mealprep” in in Google en je mond valt open van verbazing. Maar ook Pinterest is een geweldige bron van inspiratie om te mealpreppen. Op pinterest vind je heel veel slowcooker mealprep gerechten. Ik ben daar ook altijd heel blij mee. Ter illustratie: snijd vlees klein en doe het in een diepvrieszak (liefst die met zipper, die zijn lekker sterk en groot), doe daar de overige ingrediënten, kruiden en specerijen bij en leg het in de vriezer. ‘s Avonds haal je het uit de vriezer, ‘s morgens doe je het in de slowcooker en klaar ben je voor die dag!

In 2014 schreef ik er ook al iets over, dus misschien vind je daar ook nog wat inspiratie: Foodprep. En bedenk wel: het is jouw mealprep. Dus je moet het zo doen, zoals voor jou handig is. Geen zin om alles in 1 keer te koken? Dan toch niet! Wil jij lekker iedere avond kokkerellen? Maar kook dan een dubbele portie zodat je gelijk wat in de vriezer kunt doen.

Kun jij dit beter?

Het is zo makkelijk en toch krijg ik het maar niet voor elkaar om tijdens de zomermaanden deze geweldige wijze vast te houden. Doe jij ook aan “mealprepping”? Heb je nog tips, ideeën of suggesties? Wil je dat dan met me delen in een reactie hieronder?

Plaats een reactie