Meedoen aan een hype?

Nou nee, niet echt

Eten is iets wat we elke dag doen. Bezig zijn met gezondheid en eventueel de lijn is ook iets wat we dagelijks doen. Althans de meesten van ons toch wel. Ik denk dat ik gezond eten en goed op mijn voedingspatroon let. Toch wil het maar niet lukken om af te vallen. Soms val ik wat af en soms kom ik wat aan, ik ben wat je noemt een echte schommelaar. Nu moet je weten dat ik een aantal dingen ‘mankeer’ die niet echt meewerken aan het verliezen van gewicht. Zo heb ik hypothyreoïdie, ziekte van Hashimoto, fibromyalgie, een dusdanig vitamine D tekort dat het met gewoon wat zonlicht en gezonde voeding niet aan te zuiveren is. Daarnaast heb ik regelmatig maag-, buik- en/of darmklachten.

Diëtisten

In mijn zoektocht naar hulp ben ik al bij verschillende diëtisten geweest en heb ik verschillende diëten gevolgd. Helaas allemaal zonder resultaat. Nu dacht ik eindelijk eentje gevonden te hebben die me zou kunnen helpen. Ze antwoordde namelijk bevestigend op mijn vraag of ze ervaring had met schildklierproblematiek. Uiteindelijk begon zij – net als alle anderen – over minder suiker en meer bewegen. Ja duh, dat snapt een kind. Maar zelfs met meer bewegen en minimale hoeveelheid suikers kreeg ik er toch nog niets af. Wel raadde ze mij aan om te laten testen of ik wellicht coeliakie zou hebben. Dit komt veelvuldig voor bij mensen met Hashimoto. De uitslag was negatief (of positief – ligt eraan hoe je het bekijkt).

Het barst van de diëten, maar dat zijn – bijna allemaal – diëten die je niet lang vol gaat houden. Nee, je moet de knop omdraaien en je eetgewoonten veranderen. Zo simpel is het. Of toch niet?

Glutenvrij

Verder zoeken dus maar. Met nog steeds glutenvrij in het achterhoofd. Uiteindelijk kwam ik via Google heel veel artikelen tegen waarin mensen met Hashimoto wordt aangeraden om toch vooral wél glutenvrij te eten. Dan ga je dus op zoek naar recepten, weetjes, tips etc. en kom je ook het woord “Paleo” veelvuldig tegen. Ik had er natuurlijk al veel vaker van gehoord en gelezen, maar deed het net zo vlot weer af als een hype, een zoveelste dieet. De afgelopen week heb ik toch weer veel over Paleo gelezen en heb besloten om het roer – weer – om te gooien. Vanaf maandag ga ik dus over op glutenvrij en ga ik door met meer bewegen. Hoewel dat laatste niet altijd mee valt omdat mijn spieren niet altijd willen wat ik wil.

Maar dan kom je voedingstoffen tekort!

Ja, als je volledig glutenvrij gaat en dat het dan is wel. Ik zal me dus goed moeten informeren over het vervangen van bepaalde nodige stoffen. Ik zal waarschijnlijk dingen veel vaker eten dan normaal om toch alle benodigde voedingstoffen binnen te krijgen. Tips iemand? Schroom niet en laat het me weten, ik kan hulp en adviezen wel gebruiken.

En nu?

Nu heb ik het hele komende weekend de tijd om eens rustig een boodschappenlijst in elkaar te draaien, een menu voor mezelf te bedenken en er met frisse zin en goed gemoed mee aan de slag te gaan! Zal me een gedoe geven als we met zijn allen gaan eten: een paar alleseters, een vegetariër, een flexitariër, een met allerhande allergieën en ikzelf dan glutenvrij en gedeeltelijk Paleo.

Ik heb er zin in!

Maar kan wel wat hulp gebruiken natuurlijk. Ik zou het dan ook leuk vinden als je in een reactie hieronder een lekker recept voor mij achter zou willen laten dat glutenvrij is. In ruil hiervoor ben ik je eeuwige dank verschuldigd. 🙂

Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *