Noten, zaden en pitten “brood”

Een plakje notenbrood met kaas, het liefst oude kaas. Dat vind ik toch altijd zo lekker. Maar meestal mis ik er nog van alles in, vind ik het meer ‘brood dan noot’, zeg maar. Dus ben ik op zoek gegaan naar recepten voor notenbrood. Internet staat er bol van. Ik heb een mix gemaakt van een aantal recepten. En ik moet zeggen dat het een smakelijk experiment is geworden!

Alleen had het meer de grootte van een koek dan van een plakje brood. Ik was al bang dat mijn broodvorm te groot was voor de hoeveelheid ingrediënten die ik heb gebruikt. Dit komt dus nog een keer in de herhaling met een dubbele hoeveelheid ingrediënten in dezelfde maat broodvorm 🙂 Ik laat nog weten hoe dat uitpakte.

Ook al waren het maar kleine reepjes, het vult heel erg! Na een reepje had ik het gevoel dat ik een flinke maaltijd achter de kiezen had. Erg handig dus als je te laat bent voor het ontbijt: neem zo’n reep mee voor onderweg en je haalt de lunch geheid zonder trek in iets.

Varieer gerust een beetje met de noten, zaden en pitten. Als je maar voor ogen houdt dat je ongeveer 400 gram aan noten, zaden en pitten nodig hebt voor dit notenbrood. Je kunt de rozijnen ook vervangen door abrikozen, pruimen of dadels. Snijd ze dan in kleine stukjes en spatel ze door de noten.

Bewaren en invriezen zijn allebei mogelijk. Ik las ergens dat je het brood in een schone theedoek een week goed kunt houden in de koelkast. Of je snijdt het vast in plakjes en vriest het in. Zo heb je altijd een lekker plakje notenbrood voor het grijpen. Zelf sneed ik er repen van en bewaarde ze in een afsluitbare doos van Ikea.

notenbrood

Noten, zaden en pitten “brood”

Prep: 10 min
Kook: 1 uur
Totaal: 1 uur 10 min
Porties: 15 plakjes
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Een stevig stuk 'brood'. Besmeer met alleen roomboter of beleg met een plakje (oude) kaas. Je kunt er weer een hele tijd tegenaan.

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 80 gram walnoten
  • 75 gram amandelen
  • 75 gram zonnebloempitten
  • 75 gram pompoenpitten
  • 50 gram sesamzaad
  • 50 gram lijnzaad
  • 50 gram volkoren meel
  • 60 gram rozijnen
  • snuf pompoenkruiden
  • snufje zout
  • 4 eieren
  • 3 el olie kokos, olijf of zonnebloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 180°C.
  • Weeg alle ingrediënten en mix ze in een grote kom.
    notenbrood
  • Voeg dan een voor een de eieren toe en giet er steeds een beetje olie bij. Mix goed door elkaar.
    notenbrood
  • Besmeer een brood- of cakevorm met boter en bestuif met bloem of bekleed de vorm met een vel bakpapier.
  • Schep het notenmengsel in de vorm en zet het in het midden van de oven. Na ongeveer 1 uur is het klaar.
  • Laat volledig afkoelen voordat je het aansnijdt.

Sylvia’s tips

Handig om te weten

  • in een droge theedoek kun je het brood een week in de koelkast bewaren
  • snijd het brood in plakjes en vries het per plakje in
  • om het zoeter te maken kun je een ei vervangen door een banaan
  • het volkorenmeel kun je vervangen door amandelmeel
  • heb je geen pumpkin pie spice en geen zin om het te maken, dan kun je het weglaten of kaneel of koekkruiden gebruiken
  • de rozijnen kun je weglaten of vervangen door bijvoorbeeld gedroogde abrikozen of pruimen
  • varieer met noten, zaden en pitten; je hebt ongeveer 400 gram in totaal nodig
Ondanks dat dit een ‘gezond’ baksel is eet je er liever niet té veel per keer van. 
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen
noten zaden en pitten brood
close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 794 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review