Omelet met zoete aardappel

Deze omelet met zoete aardappel zal ik niet gauw doordeweeks maken, voordat ik naar mijn werk ga. Het past eigenlijk net niet in mijn (te) strakke ochtendplanning, maar in het weekend is het helemaal geweldig. Zeker als je daarna een stadswandeling gaat maken, of op een andere manier buiten bent en je al gauw de tijd om te lunchen vergeet. Met dit ontbijt kun je echt uren vooruit.

Overigens vind ik een omelet ook prima koud te eten, dus misschien moet ik het toch eens de avond ervoor maken. Waarom weet ik niet, maar ik mag tegenwoordig graag overal wat komkommer bij eten. Vreemde gewoonte lijkt dat te gaan worden. Maar ja, het kan geen kwaad dus toe maar. Ook strooi ik te pas en te onpas met kurkuma, dus ook in deze omelet met zoete aardappel. Het geeft de omelet een prachtige gele kleur (die op de foto’s dus helaas niet is te zien), maar kurkuma schijnt ook een heilzame werking te hebben.

omelet met zoete aardappel
Stevig ontbijt met wat komkommer, daar kan ik uren mee vooruit.

Recept omelet met zoete aardappel

omelet met zoete aardappel

Omelet met zoete aardappel

Kook: 20 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ook nodig

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 el spekjes
  • 1 el hamblokjes
  • 1 kleine zoete aardappel
  • ½ tl kurkuma
  • 4 draaien zeezout
  • ¼ rode peper
  • scheutje kokosmelk

Instructies

  • Bak de spekjes – net niet knapperig – op laag vuur.
  • Breek ondertussen de eieren in een kom en klop ze even los.
  • Schil de zoete aardappel en rasp hem grof. Voeg toe aan de eieren.
  • Hak de hamblokjes en rode peper en voeg toe aan de eieren.
  • Schep de kurkuma erbij, strooi het zout erover en voeg een scheutje kokosmelk toe.
  • Roer dit alles nogmaals goed door elkaar en giet het voorzichtig in een kleine koekenpan bij de spekjes.
  • Draai het vuur helemaal laag, leg een deksel op de pan en zet een wekkertje op 3 minuten.
  • Na drie minuten is de onderkant prachtig gekleurd en zijn de zijkanten en de rand bovenop gestold. Laat de omelet op een bord glijden. Doe je hand onder het bord, leg de pan er bovenop en keer het geheel om. Zet de pan weer terug op het vuur, deksel erop en weer 3 minuten
  • Verwijder dan de deksel en bak beide kanten nog 3 minuten op hetzelfde lage vuur.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

De heilzame werking van kurkuma

Tenminste als we de Balinezen mogen geloven (en vast nog veel meer mensen): zij drinken iedere ochtend een shotje jamu. Dat is een drankje van water, kurkuma, citroen, honing, olijfolie en zwarte peper. Goed tegen de griep. Mooi om te weten in deze tijd van het jaar lijkt me zo. Ik zie het als de tegenhanger van de grog die mensen vaak drinken wanneer ze grieperig zijn. Vanmorgen hoorde ik overigens pas voor het eerst van jamu. Maar voordat ik hiervan hoorde dronk ik het eigenlijk al, maar dan zonder olijfolie en zwarte peper. En niet op de nuchtere maag. Misschien toch eens gaan proberen.

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie