Ontstekingsremmende voeding

Ontstekingsremmende voeding krijg je eigenlijk al automatisch binnen als je een goed eetpatroon en een gezonde leefstijl hebt. Misschien ben je je er niet eens van bewust dat je ongemerkt natuurlijk ontstekingsremmers eet en drinkt.

chocolade avocado pudding

Avocado

Avocado’s bevatten gezonde vetten en zitten boordevol vitamine E. Heb je reumatische klachten? De ontstekingsremmende werking van avocado’s kan een gunstig effect op die klachten hebben. Heb je genoeg geduld, kweek ze dan zelf!

Recepten met avocado:
* Avocado-chilisaus
* Chocolade pudding

Uien en knoflook

Vooral als je knoflook en uien rauw eet hebben ze dankzij hun specifieke stoffen een ontstekingsremmende werking. Regelmatig uien eten verlaagt bovendien zowel het vetgehalte in het bloed als de bloeddruk.

Bladgroente

Groene bladgroenten als spinazie en boerenkool bevatten omega 3 en antioxidanten die helpen om ontstekingen in het lichaam aan te pakken. Deze groenten kun je ook prima rauw eten in bijvoorbeeld een salade. Of voeg het toe aan je smoothie.

Recepten met spinazie:
* Groene smoothie met spinazie
* Pompoencurry met spinazie
* Spinazietaart

Gember

De actieve stoffen gingerol en paradol in gember zorgen voor de ontstekingsremmende werking. Maar gember heeft nog veel meer voordelen. Het beschermt het darmslijmvlies, voorkomt misselijkheid en heeft antivirale eigenschappen. Ook zorgt gember voor een geluksgevoel en kan het pijn onderdrukken. Als dat geen reden is om aan de gang te gaan met gember?! Wist je trouwens dat je gember het beste schilt met een lepel?

Recepten met gember:
* Wortel pompoensoep met gember
* Exotische smoothie met ananas en gember

Appels

Appels zijn gezond, lekker en goed tegen dorst. Maar het zijn juist de schillen die vol zitten met enzymen die ontstekingen in je lichaam bestrijden. Ook is een appelschil rijk aan pectine: een belangrijke stof die infecties tegengaat. Kies altijd voor een biologische appel die niet is bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen.

Tip (van horen zeggen): gooi het klokhuis niet weg, maar spaar ze op in een zak of bak in de vriezer. Als je er eenmaal genoeg hebt, dan kun je ze koken en zeven. Het vocht wat vrijkomt schijnt extra veel pectine te bevatten, waardoor het goed te gebruiken is als je jam wil maken.

Kurkuma

Al eeuwenlang wordt kurkuma gebruikt als geneesmiddel tegen ontstekingen en andere kwalen. Kurkuma bevat curcumine en dat reguleert veel processen die gelinkt zijn aan ontstekingen.

Meer over kurkuma en hoe je het bijvoorbeeld gebruikt vind je in het recept voor Golden Milk.

Blauwe bessen

Sinds ik mij interesseer voor ontstekingsremmende voeding en dranken ben ik meer blauwe bessen gaan eten. Ze gaan nu door de yoghurt, cake, smoothie of gewoon als snack. Blauwe bessen zitten boordevol antioxidanten die van nature een ontstekingsremmende werking hebben. Niet alleen lekker dus!

Deze yoghurtcake met blauwe bessen en bramen is dan wel erg lekker, maar de werking van de besjes heeft denk ik wel erg afgenomen zo. Maak je wel eens chiapudding of overnight oats? Voeg er een handje aan toe, lekker én gezond!

Walnoten

Walnoten zitten vol met essentiële vetten, eiwitten, magnesium, omega 3, vitamine E én antioxidanten. Door de hoge concentratie antioxidanten hebben walnoten een geweldig ontstekingsremmende werking.

Kaneel

Kaneel doe ik zo’n beetje overal op of doorheen. Appeltaart (klokhuis niet weggooien dus), in de yoghurt, op een appeltje of in de granola.

kiemgroenten

Kiemgroenten

Kiemgroenten zijn een natuurlijk boost voor je immuunsysteem en werken ook ontstekingsremmend. Benieuwd welke kiemgroenten er allemaal zijn en hoe je ze zelf thuis kweekt? Hou de website in de gaten.

Lees ook: ontstekingsremmende dranken

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie