Ovenschotel met zuurkool en spekreepjes

Niet iedereen is fan van zuurkool, zeker kinderen niet. Maar deze ovenschotel met zuurkool en spekreepjes is echt een aanrader. Het is het perfecte gerecht om tijdens een winterse dag na een schaatstocht of wandeling in de sneeuw te verorberen!

Ook al zijn wij nog maar met zijn tweeën thuis, ik vind het toch altijd lekker om een schotel te maken voor vier personen. Niet in de laatste plaats omdat de ovenschotel de dag erna nóg lekkerder is! De smaken zijn dan echt goed in de zuurkool en aardappel getrokken.

Zelf zuurkool maken

In onderstaand recept gebruikte ik een pakje zuurkool uit de supermarkt. Gewoonweg omdat ik NU trek had in een ovenschotel met zuurkool, maar geen voorraad meer had. Eigenlijk hoog tijd dus om weer eens zelf zuurkool te maken. Wist je trouwens dat zuurkool van rodekool ook heel erg lekker is? In dit artikel lees je meer over het bewaren, telen en bereiden van rodekool. En als je meer wil weten over drogen, inmaken en fermenteren kun je hier terecht.

ovenschotel met zuurkool en spekreepjes 2

Liever geen vleesvervangers?

Soms kan ik het niet laten en schaf ik toch weer vleesvervangers aan. Zo vind ik rulstukjes (plantaardig gerulde gehakt) altijd erg veelzijdig en ook zeer smakelijk. Om te proberen hadden we spekreepjes gekocht, maar dat vind ik minder lekker en eerlijk gezegd ook niet zo nodig. Maar ja, het was er nu eenmaal dus besloot ik dat in deze ovenschotel met zuurkool te verwerken.

Ben jij (ook) niet zo’n fan van al die vervangende zaken, dan zou je de spekreepjes en rulstukjes achterwege kunnen laten en het vervangen door bijvoorbeeld bruine linzen. Prak ze een beetje grof met een vork en breng ze op smaak in lijn met de garam masala. Dit zal net zo lekker, zo niet lekkerder, zijn denk ik!

ovenschotel met zuurkool en spekreepjes 3

Stamppotten en andere winterse kost

Naarmate ik ouder word heb ik steeds vaker zin in stamppotten en ‘écht’ winterse kost tijdens kouden dagen. Ook al ben ik niet vies van een salade in de winter of boerenkool in de zomer, het is toch net even anders buiten het seizoen. Ik geef je hier graag nog wat lekkere stamppot recepten en een ander favoriet winters gerecht.

ovenschotel met zuurkool en spekreepjes

Ovenschotel met zuurkool en spekreepjes

Prep: 10 minuten
Kook: 20 minuten
Oven: 30 minuten
Totaal: 1 uur
Bevat:
soja
Vrij van:
gluten
steenvrucht
pinda
sesamzaadjes
Porties (aanpasbaar):4

Ingrediënten

  • 1 pakje zuurkool, naturel
  • 1 kilo aardappelen, kruimig
  • 200 gram rozijnen
  • 50 gram spekreepjes
  • 100 gram rulstukjes
  • 1 el garam masala
  • 1 scheutje plantaardige melk, ongezoet
  • peper en zout, naar smaak

Optioneel

  • 1 el boter (Vioblock)
  • geraspte kaas, naar keuze
  • 1 tl sojasaus

Instructies

  • Verwarm de oven voor op Boven- en onderwarmte200 °C
  • Snijd 1 kilo aardappelen, eventueel met schil, in stukken en kook ze in ruim water in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Laat 1 pakje zuurkool een beetje uitlekken en verdeel het in een ovenschaal. Bestrooi de zuurkool met 1 el garam masala en verdeel er 200 gram rozijnen.
  • Bak 50 gram spekreepjes en 100 gram rulstukjes in 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg voor wat extra smaak 1 tl sojasaus toe. Verdeel de spekreepjes en rulstukjes ook over de zuurkool.
  • Giet de aardappelen af zodra ze gaar zijn en stamp ze met een pureestamper fijn. Voeg 1 scheutje plantaardige melk en eventueel 1 el boter (Vioblock) toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de gestampte aardappelen over de zuurkool en smeer het met een vork uit. Bestrooi eventueel met wat geraspte kaas. Plaats de schotel in het midden van de oven totdat er een mooi bruin korstje op komt. Dit duurt ongeveer een half uurtje.

Notities

Wil je liever geen vleesvervangers? Dan kun je de speckjes en rulstukjes vervangen door een blikje bruine linzen. Prak ze grof met een vork en roer er een beetje liquid smoke door.
De voedingswaarden zijn berekend zonder de optionele ingrediënten!

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 383kcal | Koolhydraten: 66.5gr | Eiwit: 16.9gr | Vet: 2.7gr | Waarvan verzadigd: 1.6gr | Zout: 2.34gr | Vezels: 11gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

De voedingswaarden zijn berekend over 1 portie en gemaakt met behulp van MijnEetmeter

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Doe meer met witte kool / zuurkool

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie

Beoordeling