Pannenkoeken

Heb je enig idee hoe vaak ik in het verleden op moest zoeken hoeveel bloem, melk en eieren je ook al weer nodig hebt voor pannenkoeken? Té vaak! Hoog tijd dus om de pannenkoek eens in het zonnetje te zetten.

Nationale Pannenkoekendag

En ik ben niet de enige die de pannenkoek in het zonnetje wil zetten. De ‘Nationale Pannenkoekendag’ is namelijk een initiatief van Koopmans en Tefal en bestaat sinds 2007 en wordt op de derde of vierde vrijdag in maart gehouden. Of vind ik pannenkoeken gewoon lekker en verdienen zij eraan?

Hoe dan ook, vrijdag 18 maart 2022 is het voor de vijftiende keer ‘Nationale Pannenkoekendag’. Het is de bedoeling dat op die dag basisschoolleerlingen door heel het land pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt.

Op die dag hoeven de kinderen even geen spruitjes, andijvie of hutspot te eten. Ze mogen zich misselijk eten aan pannenkoeken met appel of kaas of jam of banaan of poedersuiker of… nou ja, wat ze maar lekker vinden.

Maar het is vooral een dag waarop basisscholen bakken voor ouderen. Duizenden leerlingen uit de bovenbouw organiseren, met hulp van juffen, meesters, vaders en moeders, een pannenkoekfeest voor een oudereninstelling in de buurt. Onder het motto ‘Bak mee voor ouderen!’ zetten ze opa’s en oma’s elk jaar in het zonnetje met zelfgebakken pannenkoeken.

pannenkoeken
Ze zien wat bleekjes, maar de smaak is raak!

Eivervangers

Inmiddels kan ik het recept voor bananen pannenkoeken en haver pannenkoekjes met aardbeien wel dromen, maar ‘ouderwetse’ pannenkoeken maken zonder eieren had ik nog niet eerder met succes gedaan.

Je kunt eieren vervangen door geprakte banaan, lijnzaad, chiazaad, aquafaba, appelmoes, kikkererwtenmeel en nog veel meer. Maar geen van allen bracht mij de pannenkoeken waar ik op hoopte.

Totdat ik deze eivervanger tegenkwam bij de Albert Heijn. De prijs is misschien even schrikken (bijna vijf euro), maar het staat gelijk aan 66 eieren. De ingrediënten zijn aardappelzetmeel, tapiocazetmeel, rijsmiddel, zuurteregelaar en plantaardig bindmiddel.

Het is geschikt voor o.a. schuimgebak, pannenkoeken, toetjes, taarten etc. Het is glutenvrij, lactosevrij en cholesterolvrij.

pannenkoeken

Pannenkoeken

Prep: 5 min
Kook: 10 min
Totaal: 15 min
Porties: 8 pannenkoeken
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Pannenkoeken zijn altijd lekker, voor jong en oud! Besmeer of bestrooi ze naar hartenlust met jouw favoriete toppings

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 500 ml sojamelk (ongezoet)
  • 2 tl eivervanger poeder
  • 4 el water
  • zout

Optioneel

  • kaneel
  • vanillepoeder
  • stroop
  • poedersuiker
  • banaan
  • jam
  • appel

Instructies

  • Mix het water met het eivervanger poeder.
  • Zeef de bloem boven een kom, strooi er een pietsie zout op en giet de eivervanger mix erdoor. Roer goed en voeg de helft van de melk toe. Mix tot er geen klontjes meer zijn. Roer dan de rest van de melk erdoor.
  • Als het beslag nog wat te dik is voeg je nog wat melk toe. Je hebt uiteindelijk 500-600 ml melk nodig.
  • Voeg eventueel kaneel of vanillepoeder toe.
  • Bak de pannenkoeken in een pan die licht is ingevet. Gebruk hiervoor boter of olie naar keuze.
Diner, Lunch, Ontbijt
Nederlands
Pannenkoeken recept, Pannenkoekendag
Heb je dit recept al eens gemaakt?Laat dan een reactie achter en plaats jouw foto op Instagram @SilphyasKitchen of tag #silphyaskitchen!
close

Cadeautje van mij, voor jou!

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS toegang tot gratis eBooks en meer.

Plaats een reactie

Review