Panzanella: een Toscaanse broodsalade

Panzanella is eigenlijk een voorgerecht. En net als met de meeste Italiaanse gerechten geldt ook hier: eenvoud siert de mens het gerecht. Net als broodpudding is panzanella geboren uit nood, om restjes oud brood op te maken. Armeluis-kost dus eigenlijk. Maar oh zó lekker.

Oorspronkelijk bestaat het uit oud brood wat helemaal zompig is van de gesneden tomaat en vinaigrette. Daar gaat dan nog wat kruiderij als basilicum doorheen en de panzanella is geboren.

Op internet zie ik de meest frivole recepten voorbij komen: met kappertjes, paprika, courgette en weet ik wat al niet meer. Prima natuurlijk en vast ook heel erg lekker. Maar ik eet deze broodsalade het liefst zo simpel mogelijk. Waar ik wel behoorlijk in afwijk is het brood. Ik mag dat graag knapperig en geroosterd in mijn salade hebben. Meer als croutons dus, maar dan groter. Mijn man daarentegen laat de broodstukjes lekker vollopen met een goede olijfolie.

Er staan geen hoeveelheden bij het panzanella recept

In tegenstelling tot de Libanese maaltijdsalade Fattoush is dit recept écht bedoeld om restjes op te maken. Dus als ik oud brood en nog een stuk komkommer en wat tomaatjes over heb dan maak ik panzanella. Uien heb ik namelijk altijd wel in huis. De ene keer hebben we dus meer tomaatjes en de andere keer meer brood of komkommer in de panzanella. Zoals je op de foto kunt zien had ik deze ronde meer brood dan andere ingrediënten over. Restje Parmezaanse kaas achter in de koelkast gevonden? Rasp die er dan ook maar boven. Niet omdat het hoort maar omdat het kan.

Dus heb je net van de week een BBQ avondje gehad, dan ligt er vast nog wel wat stokbrood in de keuken en komkommer of tomaat in de koelkast. Mocht je ook nog (homemade) knoflookboter hebben, dan ben je helemaal snel klaar. Dan bak je de broodstukken gewoon daarin.

panzanella

Panzanella, Toscaanse broodsalade

Picture this: Italy … Of gewoon in Nederland. Een heerlijke salade van geroosterd brood, tomaten en ui, goede olijfolie en op smaak gebracht met peper en zout. Dat vraagt om eten in de zomerse zon!
0 van 0 stemmen
Print recept Pin recept Waardering
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 2 personen

Keukenspullen

  • Grillpan of koekenpan

Ingrediënten
 

  • oud brood (of oud stokbrood)
  • knoflook
  • tomaten (of kerstomaatjes)
  • rode ui (of sjalot)
  • peper en zout
  • olijfolie
  • komkommer
  • basilicum (optioneel)

Aan de slag
 

  • Snijd of scheur het brood in stukken. Giet er olijfolie overheen en pers er wat tenen knoflook boven. Mix het goed door elkaar.
  • Verwarm de grill- of koekenpan en bak hierin de stukjes brood. Laat dit even afkoelen.
  • Snijd de tomaten in grove stukken of halveer de kerstomaatjes. Pel de ui en snijd in dunne ringen. Schil eventueel de komkommer en snijd in stukken.
  • Voeg alles samen in een grote kom of saladeschaal. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout.
  • Als je het brood liever knapperig eet schenk er dan pas olijfolie over als het op je bord ligt. Voor de liefhebber van wat 'zompiger' brood kun je er al direct olijfolie over gieten.
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in één oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!
panzanella
Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *