Pasta met groene aspergetips en kerstomaatjes

Deze pasta met groene aspergetips en kerstomaatjes heeft het allemaal: een diepe en toch subtiele smaak, pit, vocht en groenten. Het is niet alleen een heel erg lekker gerecht, maar ook nog eens simpel te bereiden. Je kunt dit met verschillende soorten pasta eten, maar ik gebruikte een gevulde pastasoort.

Cappelletti, tortellini of ravioli

Alledrie de soorten pasta zijn gevuld, maar ze zijn allemaal op een andere manier gevouwen. Ravioli zijn vierkante kussentjes met vulling. Tortellini zijn rechte lapjes die zijn opgerold en tot een ringetje gevouwen. Cappelletti zijn vierkantjes die tot driehoek zijn gevouwen en daarna een ‘draai hebben gemaakt’, waardoor het een soort hoedjes lijken. Je weet wel, zoals vroeger een bootje van een krant werd gemaakt en dan omgedraaid op het hoofd dienst deed als hoedje. Zoiets… Zeker ben ik hier niet van, maar volgens mij zit er van oudsher ook verschil in de vulling.

Hoe dan ook, ik gebruikte voor dit recept cappelletti gevuld met pittige linzen van het merk D’Angelo. Dit is een Duits merk en je zult het dan ook niet gauw tegenkomen in de Nederlandse supermarkt. Sterker nog, in Duitsland heb ik het tot nu toe alleen nog maar bij de Globus kunnen vinden, en dan ook nog eens niet in alle supermarkten. Helaas. Dus ik moet mijn voorraad maar aanvullen via internet. Het is namelijk té lekker en zo handig tijdens het kamperen.

Voel je dus vooral vrij om een andere soort gevulde pasta te gebruiken. Of zelfs een heel andere soort pasta. Kerstomaatjes passen tenslotte bij iedere soort pasta – vind ik dan – en ook de groene aspergetips zijn niet zodanig uitgesproken van smaak dat ze enkel hierbij passen.

pasta met groene aspergetips en kerstomaatjes

Zelfs op de camping te maken

Dit gerecht is zo makkelijk te bereiden, dat ik het zelfs op de camping maak met maar één pitje. Nou ja, inductieplaatje eerlijk gezegd. In minder dan een half uurtje zit je aan tafel en kun je genieten van een bord pasta.

Dit gerecht is niet alleen gemakkelijk te maken, maar het is ook nog eens gezond. De groene aspergetips bevatten veel vezels, vitamines en mineralen, terwijl de kerstomaatjes rijk zijn aan antioxidanten en vitamine C. Doordat de pasta is gevuld met pittige rode linzen heb je ook nog eens een goede portie koolhydraten en eiwitten, waardoor dit gerecht een perfecte maaltijd is.

Dit gerecht is bedoeld voor 2 personen, maar als je er een lekkere salade en een stuk knapperig brood bij serveert kun je er wel 3 personen mee voeden.

Groene asperges

Groene asperges zijn de jonge, dunne scheuten van de aspergeplant die boven de grond groeit. Witte asperges groeien onder de grond, worden hierdoor beschermd tegen zonlicht, en blijven dus wit.

Groene asperge hebben een milde, zoete en nootachtige smaak en zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Ze bevatten bijvoorbeeld veel vitamine C, foliumzuur, kalium en vezels. Asperges helpen bij het afdrijven van overtollig vocht. Vaak riekt urine de dag na het eten van asperges.

Recept pasta met groene aspergetips en kerstomaatjes

pasta met groene aspergetips en kerstomaatjes

Kook: 20 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ook nodig

Ingrediënten

  • 250 gram pasta, naar keuze
  • 1 el olijfolie
  • 200 gram kerstomaatjes
  • 100 gram groene aspergetips
  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tak rozemarijn
  • 240 ml kookvocht
  • peper en zout
  • balsamico azijn, naar smaak
  • amandelschaafsel, geroosterd
  • chilipeper of chilivlokken, optioneel

Instructies

  • Kook de tortellini volgens de gebruiksaanwijzing. Vang 1 cup (240 ml) van het kookvocht op voordat je de pasta afgiet. Zet de pasta opzij tot gebruik.
  • Snijd ondertussen het sjalotje fijn en pers de knoflook uit.
  • Verhit wat olijfolie in een hapjespan of wok en bak hierin de asperges en de kerstomaatjes, ongeveer 5 minuten. Voeg dan het sjalotje, de knoflook en het takje rozemarijn toe en bak tot de ui glazig ziet.
  • Blus af met het kookvocht. Schep hier voorzichtig de tortellini door en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de pasta over twee kommen/borden en sprenkel er wat balsamico azijn over, strooi er als laatste wat geroosterd amandelschaafsel over.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Pasta – probeer eens een andere pasta dan je gewend bent. Zo gebruikte ik cappelletti gevuld met pittige rode linzen.
  • Kerstomaatjes – je kunt ze halveren, maar nodig is dit niet omdat ze vanzelf een soort van uit elkaar vallen.
  • Sjalot – mocht je die niet in huis hebben, maar wel gewone uien, gebruik dan een klein gewoon uitje.
  • Amandelschaafsel – hoe suf, maar dit was ik dus vergeten toe te voegen. Hebben we het gemist? Nee, maar ik denk wel dat het een heerlijke crunchy smaaktoevoeging is. Ook gehakte geroosterde hazelnoten lijken me hier lekker bij.

Wat mij betreft hoeft hier geen strooisel meer overheen, zelfs niet zonder de amandeltjes. Maar mocht je toch een plantaardig alternatief voor Parmezaanse kaas zoeken, probeer dan eens mijn parmebaas.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie

Beoordeling