De perfecte tosti maak je in een koekenpan

Misschien vind je het vreemd zo’n recept voor tosti’s, maar het is nogal een verschil de ene tosti of de andere tosti! Soms, op een terrasje, krijg je een tosti voorgeschoteld waarvan ik denk ‘hoe haal je het in je hoofd‘. Kleine dunne broodjes, gortdroog, ham lauw en kaas niet eens gesmolten. Sorry, maar mij zie je niet meer terug. Ik laat natuurlijk nog wel even weten dat die tosti niet iets is waar de gemiddelde mens gelukkig van wordt. Zelfs als ik heeeeeeeeeel erg honger heb (nee, honger kennen we niet, ik weet het) vind ik zo’n gortdroog lauw geval niet weg te krijgen.

Hoe ziet de perfecte tosti eruit

Knapperig geroosterd brood, heerlijke geurige ham en gloeiend hete gesmolten kaas. Zo hoort het. Al dan niet met een beetje ketchup. Of andere saus. Je kunt er moeilijk over doen of niet, maar de perfecte tosti komt niet uit een tosti-ijzer. Hoe makkelijk ze ook zijn, het doet niet de truc die de koekenpan wel doet.

Gebruik dus een koekenpan

De aller-aller-allerlekkerste tosti bak je namelijk gewoon in de koekenpan! Het kost je wat meer tijd dan met een tosti-ijzer, maar man man wat is dát genieten!

Koop stevig brood

Mij maakt het eerlijk gezegd niet uit of het nu bruin of wit brood is. Wel heb ik stiekem voorkeur voor brood dat je zelf moet snijden. Dan kun je zelf bepalen hoe dik de boterham is. Té dik is niet goed (buitenkant zwart, kaas niet gesmolten), maar té dun is het ook niet hoor. Als het in ieder geval maar niet kakelvers is. Dat is eigenlijk funest voor de perfecte tosti.

Raspen of plakjes

Met geraspte kaas gaat het wat beter: het smelt wat makkelijker. Maar het wordt ook wel weer wat meer precisiewerk. Voor je het weet ligt alle kaas namelijk in de pan in plaats van op je boterham. Probeer jij maar eens een tosti met geraspte kaas om te keren. Hoe jonger de kaas, hoe beter het smelt. Dat weet iedereen wel natuurlijk. Maar toch is voor mij de perfecte tosti een tosti met oude kaas (en ouder). Maar probeer ook eens pitjeskaas, sambalkaas, gruyère of manchego.

Wel of geen boter smeren

Persoonlijk smeer ik geen boter meer op de tosti, want er gaat al een lekkere klont in de pan. Oké, ik geef het meteen toe; de lekkerste tosti is zeker niet de gezondste keuze. Maar zo af en toe moet je jezelf gewoon eens even heel erg verwennen.

Alles goed voorbereid

Dan kun je die perfect samengestelde tosti nu kennis laten maken met de pan. Laat de pan goed heet worden, op laag of middelhoog vuur. Smelt hier een klontje boter in. Bak de tosti tot ‘ie goudbruin ziet. Doe opnieuw een klontje boter in de pan en bak nu de andere kant. Ik mag de tosti graag wat aandrukken zodat ‘ie niet opkrult aan de randen waardoor het daar niet lekker knapperig is.

Terug naar de boter

En terwijl ik zo beschrijf hoe ik de perfecte tosti maak, vraag ik me af of ik wel helemaal lekker ben. Waarom de tosti niet gewoon aan de buitenkant besmeren?! Dan ben je toch klaar, niks geen gehannes met klontjes en keren pffff! Maar laat ik daar dan ook gelijk maar zelf antwoord op geven. Geloof me als ik zeg dat de tosti lekkerder wordt wanneer je boter in de pan doet in plaats van op de boterhammen.

Croque Monsieur

En als je dan zo lekker bezig bent kun je er ook een croque monsieur van maken natuurlijk. Maak hiervoor een bechamelsaus (boter, bloem, melk). Leg twee tosti’s (die nét niet helemaal klaar zijn) naast elkaar op een bakblik. Lepel er bechamelsaus over en bestrooi rijkelijk met gruyère. Zet het even onder de grill. Mmmmm de perfecte tosti kan dus tóch nog beter.

Tosti

De perfecte tosti

Kook: 10 minuten
Porties (aanpasbaar):1 tosti

Ook nodig

Ingrediënten

  • 2 boterhammen
  • ham, optioneel
  • kaas
  • roomboter
  • ketchup, optioneel

Instructies

  • Beleg de boterhammen met kaas en/of ham. Voor mij is de ideale samenstelling boterham, kaas, ham, kaas, boterham. Voor mij is kaas het belangrijkste onderdeel.
  • Laat een koekenpan goed warm worden op laag tot middelhoog vuur.
  • Laat een klontje boter smelten en bak één kant goudbruin. Laat dan weer een klontje boter smelten en bak de andere kant goudbruin. Ongeveer 4 minuten per kant.
  • Druk de tosti een beetje aan met een spatel zodat 'ie gelijkmatig goudbruin wordt.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

4 gedachten over “De perfecte tosti maak je in een koekenpan”

  1. Zo hoort een tosti te zijn! Wij noemen thuis deze tosti een panbroodje. Ik ben nu 62 en vroeger toen ik een meisje van vijf was kreeg ik hem al. Dus jij hebt de ouderwetse tosti.

    Beantwoorden
  2. Hoi Silphya, ik maak de tosti’s altijd in de koekenpan. Wel smeer ik boter of halvarine.
    Dan leg ik twee sneetjes met de beboterde kant op elkaar, ham erop schijf ananas dan de kaas. daarna neem ik de bovenste boterham met het beleg erop en leg deze in de pan, de onderste snee kom dan ook met de beboterde kant boven, op de andere snee.

    Beantwoorden

Plaats een reactie