Pikante hummus

Zelfgemaakte pikante hummus is binnen vijf minuten klaar. Bovendien is het veel lekkerder!

pikante hummus

Pikante hummus kocht ik altijd in de winkel terwijl ik andere soorten hummus wel zelf maakte. Gek toch eigenlijk? Zeker als je bedenkt dat er in de versie die ik altijd kocht meer dan 15 ingrediënten (!) zitten. Hoog tijd dus om zelf aan de slag te gaan, met maar zes ingrediënten!

Voedingswaarden

Sinds ik over ben gegaan naar een veganistische leefstijl lees ik de etiketten nog aandachtiger dan voorheen. Het is tenslotte wel van belang dat ik genoeg binnen krijg van alles. Zo zijn eiwitten natuurlijk erg belangrijk. Dat is dan ook meestal de eerste vraag die ik krijg “waar haal je je eiwitten dan vandaan?”. Nou, uit deze zelfgemaakte hummus bijvoorbeeld: 22 gram eiwit tegenover 7 gram in de supermarktversie. Ook qua vezels doet de zelfgemaakte het stukken beter.

Maar goed, kies je voor gemak en lekker dan is de pikante hummus van de AH zeker een goede optie. Alhoewel je binnen vijf minuten zelf hummus op tafel zet. Echt waar!

pikante hummus
Je zou het niet zeggen, maar de pikante hummus heeft toch echt een roze-rode kleur!

Ingrediënten pikante hummus

  • Kikkererwten zijn het hoofdingrediënt van hummus, voor het gemak gebruik ik kikkererwten uit blik.
  • Geroosterde paprika geeft de dip niet alleen een heerlijke smaak, het zorgt ook voor een mooi kleur, samen met de sriracha.
  • Tahini mag natuurlijk niet ontbreken. Ik gebruik graag een behoorlijk vloeibare variant. Maar je kunt het ook zelf maken.

Aan de slag

  1. Giet de kikkererwten af, maar vang het vocht op. Dit vocht wordt ook wel aquafaba genoemd.
  2. Spoel de kikkererwten goed om en giet ze in een krachtige blender. Of gebruik een keukenmachine of staafmixer.
  3. Voeg de geroosterde paprika, knoflook, komijnpoeder, sriracha, zeezout, tahini en aquafaba toe.
  4. Zet de machine aan en maal net zo lang tot de gewenste structuur is bereikt. In mijn geval betekent dat 1 minuut in mijn Optimum 9200 blender.

Een volledige lijst met ingrediënten en hoeveelheden plus instructies vind je onderaan de pagina

pikante hummus

Bewaren

Gebruik oude glazen potten, bijvoorbeeld van pindakaas, jam of augurken. Heb je die niet dan kun je altijd nog overgaan tot aanschaffen. Zelf ik heb ik weckpotten die je afsluit met ring en klemmen.

Bewaar de hummus in de koelkast. In tegenstelling tot de supermarktversie zijn er geen conserveermiddelen gebruikt, maar ik denk dat de hummus een week goed blijft in de koelkast. Helaas kan ik het niet met 100% zekerheid zeggen, omdat de hummus het bij mij nooit zo lang uithoudt!

Serveertips

  • Besmeer een boterham met hummus in plaats van met boter of margarine. Beleg de boterham rijkelijk met kiemgroenten of tomaat of komkommer. Lekker pittig en toch fris met een bite!
  • Besmeer een volkoren tortilla met de pikante hummus, schep er een eetlepel groene linzen op en een handje rucola.
  • Hou je van poké bowls? Doe er dan eens een flinke schep hummus bij. Zelf eet ik graag warm, koud en lauw door elkaar in zo’n bowl. Genieten.
  • Wil je minder snoepen, meer groenten en heb je trek tijdens televisie kijken? Snijd wat komkommer, wortel, bleekselderij etc. in dunne repen. Lepel een flinke klodder hummus in een leuk glaasje en zet daar de repen rauwkost in. Staat leuk, is lekker en bovendien goed / beter voor de lijn.

Recepten met kikkererwten

Als je niet zo vaak hummus eet wil je het recept misschien wel proberen, maar de helft. Dat kan natuurlijk ook. Geef ik je gelijk wat ideeën om te doen met de andere helft van de kikkererwten:

pikante hummus

Pikante hummus

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Een heerlijk pikante hummus, perfect als broodbeleg of dip. Maar ook als dip voor ovengebakken aardappeltjes is het erg lekker.
Print recept Pin recept
Totale tijd: 5 minuten

Ingrediënten

  • 240 gram kikkererwten
  • 1 teen knoflook
  • 2 el tahini (vloeibare)
  • 1,5 geroosterde paprika (uit pot)
  • 2 tl sriracha (eventueel meer)
  • tl komijnpoeder
  • 60 ml aquafaba
  • zeezout (tussen wijsvinger en duim gemeten)

Instructies
 

  • Giet de kikkererwten af, maar vang het vocht (aquafaba) op.
  • Doe alle ingrediënten in een blender (of keukenmachine of staafmixer). Maal tot de hummus de gewenste textuur heeft.
  • Proef en voeg eventueel meer sriracha en peper of zout toe. Als je de hummus nog wat smeuïger wil hebben kun je nog wat aquafaba toevoegen.
Bijgerecht, Broodbeleg, Dip
Nederlands
Hummus, Kikkererwten recept, Pikante hummus
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.

Voedingswaarde
(totale recept)
409,9 kcal | 44 gr koolhydraten | 12,1 gr vet, waarvan 1,9 gr onverzadigd vet | 22 gr eiwit | 21 gr vezels | 1,9 gr zout

close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info