Plantaardige feta

Feta is niet alleen lekker in een Griekse salade, maar ook op de borrelplank of verkruimeld over een pizza. En ook al zijn er alternatieven te vinden in de supermarkt, ik wilde toch ook wel eens zelf plantaardige feta maken. Ik was erg onder de indruk van het resultaat, al zeg ik het zelf.

Ik heb in ieder geval goed de smaak te pakken gekregen en wil nog meer plantaardige kazen gaan maken. Bijvoorbeeld een smeerbaar kruidenkaasje of een ’camembert’ van cashews. Maar dat is voor de toekomst, nu eerst maar even van mijn feta genieten.

Ik heb de feta nu op twee manieren gemaakt, en beiden zijn erg lekker. Het is absoluut niet moeilijk om te maken en je hebt geen ellenlange lijst aan ingrediënten of ingewikkelde apparaten nodig. Sterker nog, voor de snelle variant heb je niets anders nodig dan een mes, een snijplank en een lepel of vork om te roeren.

plantaardige feta
Bewerkelijke feta, net uit de koelkast

Wat is feta eigenlijk?

Feta is een Griekse witte kaassoort die wordt gemaakt van schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk. Gedurende een periode van twee maanden wordt de kaas gezouten en geconserveerd in een zoutoplossing. Die zoutoplossing kan in water of wei worden gemaakt.

Feta is een beschermde oorsprongbenaming, dat wil zeggen dat feta pas feta mag heten als het op traditionele wijze wordt gemaakt in bepaalde delen van Griekenland.

Zie je in de supermarkt een (vegan) White Greek, Griekse kaasblokjes of witte kaas liggen, dan weet je dus dat je te maken hebt met kaas die niet uit die delen van Griekenland komt en niet is gemaakt van schapen- en/of geitenmelk, maar van plantaardige drank, koemelk of andere ingrediënten. Zoals mijn feta dus, die komt gewoon uit Nederland en is gemaakt van tofu.

Kleine hapklare blokjes vind ik het prettigst

Ingrediënten voor plantaardige feta

Exacte hoeveelheden en instructies vind je onderaan de pagina in het recept.

  • Tofu – gebruik een stevige tofu, de tofu die in bijna iedere supermarkt wel te vinden is tegenwoordig
  • Kruiden & specerijen – dille, oregano en knoflook geven de feta een unieke smaak
  • Cashewnoten – omdat het zo lekker in de plantaardige leefstijl past en natuurlijk ook voor de stevigheid en smaak van de feta
  • Olie & azijn – het een om in te marineren en het ander voor de smaak
  • Edelgistvlokken – voor een hartige en beetje kaasachtige smaak
  • Agar agar – dit poeder heeft dezelfde werking als gelatine, maar is dus plantaardig

Hoe maak je plantaardige feta

Supersnelle & simpele gemarineerde feta
Deze versie is erg makkelijk als je ergens in de middag bedenkt dat je ’s avonds feta wilt hebben. Het kost je maar vijf minuten om het te maken en na een half uurtje zijn de smaken al goed doortrokken.

  • Snijd 250 gram tofu in blokjes zo groot als jij wil, ik heb het liefst kleine blokjes, en schep ze in een afsluitbaar bakje of mooie glazen pot.
  • Giet olijfolie over de blokjes, zoveel dat de blokjes net ondergedompeld zijn.
  • Voeg een halve theelepel dille en een halve theelepel oregano toe.
  • Pers een teen knoflook uit en mix dat met de rest van de ingrediënten goed door elkaar.
  • Breng het op smaak met wat versgemalen zeezout.
  • Zet het weg tot gebruik, bewaar het maximaal een week in de koelkast.
plantaardige feta
Gemarineerde feta (supersnel en simpel)

Meer bewerkelijke feta
Deze versie is iets bewerkelijker en je hebt er een keukenmachine of krachtige blender bij nodig. Daarnaast moet de feta nog minimaal een uur de koelkast in. Al met al heb je dit in anderhalf uur klaar. Heb je de tijd? Maak dan deze versie.

  • Voeg de cashewnoten, tofu, water, citroensap, azijn, edelgistvlokken en zout toe aan je keukenmachine of krachtige blender. Mix tot het een gladde dikke massa. Schraap tussendoor eventueel de wanden leeg en herhaal het mixen.
  • Breng in een steelpan het agar agar poeder met water aan de kook. Zodra het kookt zet je een kookwekker op 1 minuut, blijf voortdurend roeren.
  • Giet het mengsel na 1 minuut bij de rest in de keukenmachine of blender en meng nog een keer door.
  • Schep het geheel snel in een ingevette cake- of broodvorm.
  • Dek de feta af met huishoudfolie en plaats het voor een uur in de koelkast.

Zodra de feta stijf en gekoeld is kun je hem verder bewerken: naturel, verkruimeld of gekruid.

Serveren en bewaren

Beide versies van de feta zijn ongeveer een week houdbaar in de koelkast in een goed afgesloten bak. Ik heb geen ervaring met het invriezen van de feta.

Serveer de gemarineerde feta in blokjes over een Griekse salade of serveer de blokjes met olijven, noten en druiven op een borrelplank.

plantaardige feta
Gemarineerde feta, klaar om de koelkast in te gaan

De meer bewerkelijke feta kun je bijvoorbeeld:

  • naturel laten en verkruimelen over een pizza
  • kruiden met dille en oregano
  • gebruiken om een mediterrane tosti te maken
  • toevoegen aan een Griekse salade
  • serveren bij de borrelplank
plantaardige feta

Plantaardige feta

Prep: 15 min
Kook: 10 min
Afkoelen/opstijven feta: 1 uur
Totaal: 1 uur 25 min
Porties: 10 porties
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin

Ingrediënten

  • 150 gram cashewnoten rauw
  • 225 gram tofu
  • ¼ cup water
  • 4 el citroensap
  • 1 el witte azijn
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 tl zout
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder

Opstijven:

  • 1 cup water
  • 1 el agar agar

Optioneel:

  • ½ tl dille gedroogd
  • ½ tl oregano gedroogd

Instructies

  • Doe de rauwe cashews, tofu, ¼ cup water, citroensap, azijn, edelgistvloken, zout, knoflookpoeder en uienpoeder in een blender of keukenmachine en mix. Zet het opzij.
  • Vet een brood- of cakevorm in en zet het opzij tot gebruik.
  • Breng in een steelpan – al roerend – 1 cup water met 1 eetlepel agar agar aan de kook. Zodra het kookt zet je je kookwekker op 1 minuut. Blijf roeren terwijl het kookt.
  • Haal de pan van het vuur en giet het snel bij de rest van de ingrediënten in de blender of keukenmachine. Mix het nog eenmaal door elkaar en giet het dan in de vorm.
  • Egaliseer de bovenkant en zet het in de koelkast om af te koelen.
  • Als het eenmaal is afgekoeld kun je het uit de vorm halen en in plakken snijden. Snijd het vervolgens in blokjes.
  • Bewaar de feta blokjes in een afsluitbare bak. Om de feta extra lekker te maken voeg je nu de dille en oregano toe, sluit de bak af en schud goed zodat de kruiden zich goed verdelen.

Snelle variant

  • Snijd een pak tofu in hapklare blokjes en overgiet het met een goede olijfolie. Pers er een teen knoflook boven uit en voeg een halve theelepel dille en een halve theelepel oregano toe. Breng op smaak met versgemalen zeezout. Meng de inhoud goed, maar voorzichtig, door elkaar. Zet het in de koelkast tot gebruik.

Sylvia’s tips

Bewaar de feta maximaal een week in de koelkast.
Bijgerecht
Grieks
Feta, Plantaardige kaas, Vegan feta
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Recepten direct in je inbox?

close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 747 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review