Plantaardige feta

Feta is niet alleen lekker in een Griekse salade, maar ook op de borrelplank of verkruimeld over een pizza. En ook al zijn er alternatieven te vinden in de supermarkt, ik wilde toch ook wel eens zelf plantaardige feta maken. Ik was erg onder de indruk van het resultaat, al zeg ik het zelf.

Ik heb in ieder geval goed de smaak te pakken gekregen en wil nog meer plantaardige kazen gaan maken. Bijvoorbeeld een smeerbaar kruidenkaasje of een ’camembert’ van cashews. Maar dat is voor de toekomst, nu eerst maar even van mijn feta genieten.

Ik heb de feta nu op twee manieren gemaakt, en beiden zijn erg lekker. Het is absoluut niet moeilijk om te maken en je hebt geen ellenlange lijst aan ingrediënten of ingewikkelde apparaten nodig. Sterker nog, voor de snelle variant heb je niets anders nodig dan een mes, een snijplank en een lepel of vork om te roeren.

plantaardige feta
Bewerkelijke feta, net uit de koelkast

Wat is feta eigenlijk?

Feta is een Griekse witte kaassoort die wordt gemaakt van schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk. Gedurende een periode van twee maanden wordt de kaas gezouten en geconserveerd in een zoutoplossing. Die zoutoplossing kan in water of wei worden gemaakt.

Feta is een beschermde oorsprongbenaming, dat wil zeggen dat feta pas feta mag heten als het op traditionele wijze wordt gemaakt in bepaalde delen van Griekenland.

Zie je in de supermarkt een (vegan) White Greek, Griekse kaasblokjes of witte kaas liggen, dan weet je dus dat je te maken hebt met kaas die niet uit die delen van Griekenland komt en niet is gemaakt van schapen- en/of geitenmelk, maar van plantaardige drank, koemelk of andere ingrediënten. Zoals mijn feta dus, die komt gewoon uit Nederland en is gemaakt van tofu.

Kleine hapklare blokjes vind ik het prettigst

Recept voor plantaardige feta

plantaardige feta

Plantaardige feta

Kook: 10 minuten
Afkoelen/opstijven feta: 1 uur
Porties (aanpasbaar):10 porties

Ingrediënten

  • 150 gram cashewnoten, rauw
  • 225 gram tofu
  • ¼ cup water
  • 4 el citroensap
  • 1 el witte azijn
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 tl zout
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder

Opstijven:

  • 1 cup water
  • 1 el agar agar

Optioneel:

  • ½ tl dille, gedroogd
  • ½ tl oregano, gedroogd

Instructies

  • Doe de rauwe cashews, tofu, ¼ cup water, citroensap, azijn, edelgistvloken, zout, knoflookpoeder en uienpoeder in een blender of keukenmachine en mix. Zet het opzij.
  • Vet een brood- of cakevorm in en zet het opzij tot gebruik.
  • Breng in een steelpan – al roerend – 1 cup water met 1 eetlepel agar agar aan de kook. Zodra het kookt zet je je kookwekker op 1 minuut. Blijf roeren terwijl het kookt.
  • Haal de pan van het vuur en giet het snel bij de rest van de ingrediënten in de blender of keukenmachine. Mix het nog eenmaal door elkaar en giet het dan in de vorm.
  • Egaliseer de bovenkant en zet het in de koelkast om af te koelen.
  • Als het eenmaal is afgekoeld kun je het uit de vorm halen en in plakken snijden. Snijd het vervolgens in blokjes.
  • Bewaar de feta blokjes in een afsluitbare bak. Om de feta extra lekker te maken voeg je nu de dille en oregano toe, sluit de bak af en schud goed zodat de kruiden zich goed verdelen.

Snelle variant

  • Snijd een pak tofu in hapklare blokjes en overgiet het met een goede olijfolie. Pers er een teen knoflook boven uit en voeg een halve theelepel dille en een halve theelepel oregano toe. Breng op smaak met versgemalen zeezout. Meng de inhoud goed, maar voorzichtig, door elkaar. Zet het in de koelkast tot gebruik.

Notities

Bewaar de feta maximaal een week in de koelkast.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

De meer bewerkelijke feta kun je bijvoorbeeld:

  • kruiden met dille en oregano
  • naturel laten en verkruimelen over een pizza
  • gebruiken om een mediterrane tosti te maken
  • toevoegen aan een Griekse salade
  • serveren bij de borrelplank

Opmerking bij de ingrediënten

  • Tofu – gebruik een stevige tofu, de tofu die in bijna iedere supermarkt wel te vinden is tegenwoordig
  • Kruiden & specerijen – dille, oregano en knoflook geven de feta een unieke smaak
  • Cashewnoten – omdat het zo lekker in de plantaardige leefstijl past en natuurlijk ook voor de stevigheid en smaak van de feta
  • Olie & azijn – het een om in te marineren en het ander voor de smaak
  • Edelgistvlokken – voor een hartige en beetje kaasachtige smaak
  • Agar agar – dit poeder heeft dezelfde werking als gelatine, maar is dus plantaardig
plantaardige feta
Gemarineerde feta (supersnel en simpel)

Serveren en bewaren

Beide versies van de feta zijn ongeveer een week houdbaar in de koelkast in een goed afgesloten bak. Ik heb geen ervaring met het invriezen van de feta, maar het lijkt te moeten kunnen.

Serveer de gemarineerde feta in blokjes over een Griekse salade of serveer de blokjes met olijven, noten en druiven op een borrelplank.

plantaardige feta
Gemarineerde feta, klaar om de koelkast in te gaan

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie