5 Producten uit de supermarkt die je zelf kunt maken | Deel 1

De supermarkt. Een geweldige uitvinding natuurlijk, maar er is zóveel te koop dat je soms niet weet wat je moet kiezen. Zelf probeer ik de middenpaden zoveel mogelijk te mijden. Dat lukt niet altijd, want daar liggen meestal de ‘lekkerste’ dingen. Wat inhoudt dat er o.a. té veel zout of suiker in zit, of allebei. Soms belooft een verpakking je dat er geen suiker is toegevoegd. Bekijk je dan de ingrediëntenlijst dan zie je een hele waslijst aan –oses. Juist, suikers dus. Ik heb niets tegen suiker, zout of vet. Maar ik weet wel graag waar het vandaan komt en hoeveel er in zit. En dan al die E-nummers. Geen idee wat het allemaal is en ik wil het niet weten ook eigenlijk. Er zijn hele ‘rare’ producten te koop in de supermarkt.

Neem nou bijvoorbeeld pannenkoekenmix. Ik begrijp werkelijk niet waarom dat te koop is. Je moet zelf nog eieren en melk toevoegen. Dus wat zit er dan in hemelsnaam in die ‘handige fles met pannenkoekenmix’?! Dat beslag voor pannenkoeken is zo gemaakt, bovendien is het stukken goedkoper zonder die malle fles. Die ook nog van plastic is. Dan heb je ook nog voorgebakken pannenkoeken. Die hoef je alleen maar in de magnetron te stoppen of op te warmen in de pan. Ofzo. Ze zijn vies! En ja, dat weet ik alleen omdat ik me natuurlijk ooit heb laten verleiden tot aanschaf van die dingen.

En natuurlijk koop ik ook wel gemak producten. Natuurlijk pluis ik niet al die etiketten uit. Ben me daar gek! Maar een aantal producten maak ik gewoon zelf. Omdat ik het leuk vind om te doen. Omdat het lekkerder of ‘gezonder’ is. Nou ja, wat is gezond? Ik weet wat er in zit, dat is het voornaamste denk ik.

#1 Thaise rode currypasta

Het kost wel een beetje tijd, maar deze Thaise rode currypasta is natuurlijk vele malen lekkerder dan de potjes curry die je uit de supermarkt haalt. Maak gelijk een flinke lading, schep het in een schone pot en doe er een laagje olie op. Lekkerder wordt het niet.

#2 Aioli

Oke, de mayonaise die ik gebruik voor deze aioli komt dan wel uit een potje of tube. Maar ook dat kun je natuurlijk zelf maken in een mum van tijd. Je bent nog geen vijf minuten bezig om deze heerlijke dip te maken. De gemiddelde reclame duurt langer. Erg lekker met deze kipreepjes.

#3 Deodorant

Ik gebruik zelf nog steeds deodorant uit de supermarkt. Op de een of andere manier lijkt deze zelfgemaakte deodorant voor mij niet zo goed te werken. Mijn man zweert er echter bij. En eerlijk waar ik ruik absoluut niets bij hem. Ik ga dus nog op zoek naar een receptuur dat ook werkt voor mij. Voor hem is dit in ieder geval een blijvertje. Hij gebruikte voorheen Axe, ik meen dat dat toch al gauw zo’n € 6 kost.

#4 Kruiden- of knoflookboter

Ik denk dat ik hier niet al te veel woorden aan vuil hoef te maken. Zomertijd is BBQ-tijd is tijd voor kruidenboter. Maak gerust een flinke lading, want je kunt het ook nog invriezen.

#5 Nasi- / bamikruiden

Niks zo makkelijk als zelf kruidenmixen maken. Ook deze nasi- / bamikruiden zijn handig om in huis te hebben.

Plaats een reactie